KÜSIMUSED, mis oma teemat ei vääri (osa 4)

(28-10-2025, 15:19 PM)oliveer Kirjutas:  Milline koht võiks teha garaazi toruvõtmest koopia? Ise olen proovinud, pole keerama saanud korralikult. Soovitatavalt tln.
Pilt võtmest https://drive.google.com/file/d/1-BZ2H3k...drive_link

Tallinnas Võtmekeskus Paavli 1 (Põhja Tallinnas) teeb neid. 30eur/tk. Järgmine päev saab kätte. 1 töötab hästi, teine mitte nii väga. Sai kokkulepitud, et vaatavad garantiikorras üle.
Vasta

see ju tööõpetuse tunni ülesanne. Paned vastava läbimõõduga toru vastamisi, märgid peale ja viilid välja. Rellakatöö! Cool
Vasta

(02-11-2025, 18:16 PM)pannkook Kirjutas:  see ju tööõpetuse tunni ülesanne. Paned vastava läbimõõduga toru vastamisi, märgid peale ja viilid välja. Rellakatöö! Cool

Siis saad nn." vastupäeva " muugid. Ehk nii. Wink
Vasta

(02-11-2025, 18:35 PM)linnuke Kirjutas:  
(02-11-2025, 18:16 PM)pannkook Kirjutas:  see ju tööõpetuse tunni ülesanne. Paned vastava läbimõõduga toru vastamisi, märgid peale ja viilid välja. Rellakatöö! Cool

Siis saad nn." vastupäeva " muugid. Ehk nii. Wink
siis kordad
Vasta

(30-10-2025, 23:57 PM)13piisab Kirjutas:  Nende mootorite õhutamise osas on kaks leeri: ühed, kes väidavad, et vaakumita ei saa ja võimalik, et teised kes pole piisavalt vastikut õhukorki veel kohanud ja ütlevad, et vaakum pole vajalik. Proovin homme ka kivikaitsepüstoli tekitatava vaakumiga õhutada.

mnjah - õhutamine ei aidanud. Väikesel ringil siiski mehaanilise pumba tekitatavat veeringlust ei ole: suunasin plokist EGRi tuleva toru väikese ringi asemel otse paisupaaki ja sealt ei tule töötava mootoriga midagi. Veepumpa inspekteerisin ja see on uueväärne originaal. Lõhnab ikka selle järele, et mehaaniline veepump on miskipärast kuival (nagu Markogi ülal arvas).
On kellelgi ehk VAG V6 diislite õhutamiskogemust? Antud isend on BMK mootoriga ehk 3.0 ja 165kW. Esimese aastakäigu C6 - aastast 2004. Plokil ega kaantel ju õhutuskohta ei ole?  St ainukesed õhutuskohad on jahutusradika pealevoolul ning soojendusradika mahavoolul? Kaantest läheb voolik paisupaaki ja see peaks need õhuvabana hoidma? Aastake tagasi (ehk siis ca 3Mm) vahetasin muidu need torud ja kolmiku. Sooja mootoriga muutub see õhutustoru praegu lausa mikro-jahutussärgiks ja soojendab paisupaaki.

Mul on mõistus otsas: veepumba pealevool plus termostaadikorpusest eeldatavalt väikese ringi suunas minev kanal käivad ilusasti läbi. Veepump on viisakas. Kui mingit eripära või spetsiifilist viga ei ole, ei saa ju muu, kui õhukork anomaalia põhjus olla. Kas aga sellest siis tõesti ilma tõsisema vaakumita (st suurem, kui kivikaitsepüstoli imi-poole alarõhk) lahti ei saa?
Mul on praegu masin piisavalt laiali, et vajadusel veepump taas ära võtta vms ning ei kiirusta esiotsa kokku panema, et kusagile õhutama sõita: muu justkui olla ei saa, aga no kas siis tõesti on nii õnnetu süsteem, mida keskmises hobigaraažis õhutadagi ei saa?

Foorumite vanarahvatarkus: "üks troll suudab rohkem arvata, kui sada tarka teada"
Vasta

(Eile, 20:58 PM)13piisab Kirjutas:   Kas aga sellest siis tõesti ilma tõsisema vaakumita (st suurem, kui kivikaitsepüstoli imi-poole alarõhk) lahti ei saa?

https://fioben.ee/diagnostika/11914-vaak...plekt.html

Proovi sellise asjaga! Kui osta ei viitsi-raatsi, siis iga suvalise sisepõlemisauto gaasisiibri tagant saab ka miinus 0,7 - 0,8 baari kätte.

Müün: keermetõrv, puidulakk, alumiiniumtorud.
Vasta

Mul riiulis eelpoolviidatud piduriteõhutamise komplektiga sarnane radikaõhutuse riistakomplekt. Eri sorti punnid-korgid,  vaakumpump, voolikud jms kellad-viled. 
Harva läheb vaja. Võta ...aga too u. nädala pärast tagasi.

Maasturite hankimist Ukraina sõjaväele ja nende remonti meie Põhja-Tallinna töökojas saad toetada läbi Toeta Ukrainat MTÜ a/a EE387700771008885941. Selgitusse maastur Ukraina kaitseväele.
Vasta

(Eile, 20:58 PM)13piisab Kirjutas:  
(30-10-2025, 23:57 PM)13piisab Kirjutas:  Nende mootorite õhutamise osas on kaks leeri: ühed, kes väidavad, et vaakumita ei saa ja võimalik, et teised kes pole piisavalt vastikut õhukorki veel kohanud ja ütlevad, et vaakum pole vajalik. Proovin homme ka kivikaitsepüstoli tekitatava vaakumiga õhutada.

mnjah - õhutamine ei aidanud. Väikesel ringil siiski mehaanilise pumba tekitatavat veeringlust ei ole: suunasin plokist EGRi tuleva toru väikese ringi asemel otse paisupaaki ja sealt ei tule töötava mootoriga midagi. Veepumpa inspekteerisin ja see on uueväärne originaal. Lõhnab ikka selle järele, et mehaaniline veepump on miskipärast kuival (nagu Markogi ülal arvas).
On kellelgi ehk VAG V6 diislite õhutamiskogemust? Antud isend on BMK mootoriga ehk 3.0 ja 165kW. Esimese aastakäigu C6 - aastast 2004. Plokil ega kaantel ju õhutuskohta ei ole?  St ainukesed õhutuskohad on jahutusradika pealevoolul ning soojendusradika mahavoolul? Kaantest läheb voolik paisupaaki ja see peaks need õhuvabana hoidma? Aastake tagasi (ehk siis ca 3Mm) vahetasin muidu need torud ja kolmiku. Sooja mootoriga muutub see õhutustoru praegu lausa mikro-jahutussärgiks ja soojendab paisupaaki.

Mul on mõistus otsas: veepumba pealevool plus termostaadikorpusest eeldatavalt väikese ringi suunas minev kanal käivad ilusasti läbi. Veepump on viisakas. Kui mingit eripära või spetsiifilist viga ei ole, ei saa ju muu, kui õhukork anomaalia põhjus olla. Kas aga sellest siis tõesti ilma tõsisema vaakumita (st suurem, kui kivikaitsepüstoli imi-poole alarõhk) lahti ei saa?
Mul on praegu masin piisavalt laiali, et vajadusel veepump taas ära võtta vms ning ei kiirusta esiotsa kokku panema, et kusagile õhutama sõita: muu justkui olla ei saa, aga no kas siis tõesti on nii õnnetu süsteem, mida keskmises hobigaraažis õhutadagi ei saa?

Ma olen neid õhutanud omajagu. Mitte kunagi pole saanud õhku välja muud moodi, kui tulemüüri juurest volla lahti ja oodata kuna salongiradikast hakkab ka korralikult tulema. Peale seda olen läinud teinud paar kiiremat ringi (ilmselt sõites raputab mõned õhutaskud liikvele) ja voilaa.
Vasta

(Täna, 10:04 AM)ivoalaska Kirjutas:  Ma olen neid õhutanud omajagu. Mitte kunagi pole saanud õhku välja muud moodi, kui tulemüüri juurest volla lahti ja oodata kuna salongiradikast hakkab ka korralikult tulema. Peale seda olen läinud teinud paar kiiremat ringi (ilmselt sõites raputab mõned õhutaskud liikvele) ja voilaa.

Väga hea - ka praktiku kogemus sellele väga-väga levinud mootoriga.
Ehk siis õhutamine ikkagi täiskuuööd, nelja tee risti ja vaakumit ei nõua vaid on lihtne ja loogiline tegevus.
Nagu selgus, siis ilmselt polnud mu teema mitte õhumullis vaid hoopis mingis "kollis", mis kuidagi soojendusradika blokeeris. Ning nii lihtne see teema lõpuks oligi. Ummistus tekitas aga mul segadust, kuna tänu sellele suutis soojendusradika külm pool end kuidagi kuivale imeda või siis süsteemis olevat mulli edasi-tagasi liigutada. Tundus nagu tekiks süsteemi õhk või CO2.

Esialgu testisin soojendusradika läbikäimist ühendatud anumatega nii:
http://teet.luarvik.org/d/7939-2/IMG_202...00x738.jpg
...mille puhul oli aga "radikas käib läbi" järeldus vale, kuna soojendusradika peale-ja mahavool on seal allpool ühel ja sama toru küljes ning ilmselt ei voolanud mul vedelik mitte läbi radika vaid hoopis läbi selle mahavoolu Smile

Võimalik, et ummistajaks oli mul midagi analoogset turbo-intercooler silikoonlõdvikuga, kus lõdviku sisemine kiht oli lahti koorunud. Selline "kaunitar":
http://teet.luarvik.org/d/7942-1/IMG_202...00x738.jpg
(eks tuleb endoskoobiga ICde sisse kah piiluda - äkki leiab sealt sarnaseid tükikesi)

Ajasin näpuga järge ja tegin endale jahutussüsteemi selgeks. See on ehitatud nii jaburalt, et mehaaniline pump ei tsirkuleerigi otseselt soojendusradika ringi: meh pumba juurest siirdub vedelik torus EGR poole, kust suubub juba plokki. Seal pumba-termostaadi juures välisel torukesel on muidu veel üks täiendav õhutusnippel, aga toda pole ilmselt tavatingimustes vaja üldse kasutada ja ka mul ei leidunud seal mingit õhku. Tee peal ühinevad selle pump-EGR "väikese ringi väikese osa" toruga nii soojendusradika peale- kui tagasivool. Päris torude käänakute-nurkade tasemel ma ei uurinud, aga loodetavasti soosib süsteem vähemasti mõningast soojendusradika tsirkulatsiooni - mis käib aga eelkõige elektrilise pumbaga (V50). Ilmselt on nii tehtud, et saaks läbivoolu elektriliselt juhtida. Kuigi seda teevad ka pumba-ahelas olevad "HVAC klapid". Mida on 2tk: kummalegi kliimatsoonile / soendusradika osale.
Igatahes ei saa aru, miks salongisoe peab ühest elektrilise pumbast sõltuma - aga ju siis on mingi põhjus. Kas see hea on - mu silmis pigem mitte.

Jahutussüsteemi skeem (HVAC ja V50 on vist vahetuses) - tegelikult on kõik väga lihtne Smile

Foorumite vanarahvatarkus: "üks troll suudab rohkem arvata, kui sada tarka teada"
Vasta

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: aatom, 13 külali(st)ne