KÜSIMUSED, mis oma teemat ei vääri (osa 4)

(30-12-2025, 22:05 PM)Aare72 Kirjutas:  
(30-12-2025, 14:53 PM)muska71 Kirjutas:  Aku tuli süttis ja genekas ei lae mingil põhjusel.Kuna asub kere ja mootori vahel väljalaske all siis suht nigel ka maha kakkuda.Kas saab koduste vahenditega nt tableti korrasolekut kontrollida?

Teadmata masina läbisõitu ja seda, kas on orig. gene aga mina panustaks pigem harjadele. Ja hoiaks hinge kinni, et nende läbikulumine poleks pingeosakonda endaga kalmistule kaasa kutsunud. Lihtsalt isiklik kogemus elust enesest.
Mina panustaks originaalgneka puhul idioodi Smile plokile, mu 2009 a isuzul 2x selle aja jooksul käinud see vahetuses, muidu töötab edasi. Pingeregulaator elik tablett on algne.
Vasta

Harjad on korralikud veel ja tabletti peal olles ei vaheta kuna mingi lulla on mitte kruviga kinni vaid kuidagi valtsitud-stansitud dioodsilla külge.gene Maha saamine paras kepp...Tehase inzener on äkki loonud geneka üles välja võtmise,aga webasto tüüp on katla täpselt ette pannud...Alt raam kere küljest lahti,roolilatt kah lahti kuna polipea täpselt ees ja sumpa ka kollest lahti ja sumpa jõuga kõrvale väänata ja alt raam kah jõuga alla ja siis kopika täpsusega mahtus välja alt....
Voltmeetri järgi laadimine puudus täielikult.
Vasta

Kui juba geneka remont käsil siis räägiks ka dioosilla kontrollimisest.Minu arusaama järgi joodan mähisest tulevad 3 faasi otsa lahti sillast.Siis nt akulaadijast lasen AC 12v kahe faasi otsad samadesse kohtadesse sisenditesse kuhu genekast faasid lähevad ja korras silla korral peab sillast väljuma 12v dc,nii kontrollin kõik sisenid ära.Kas on õige või olen millestki väga valesti aru saanud?
Vanasti oli hiiul genekate remont kaharpea endel tegi,number pole enam kasutusel ja viimati dets alul käisin oli uks kinni,kas tegevuse lõpetanud juba?Teab keegi?Oli juba vana mees kah.
Vasta

head uut.
Elu on näidanud, et Jaapanlaste genekad lahkuvad äkiste ja kapitaalselt. Avensise /D4D/ mootori vahelt geneka kättesaamiseks vaja 14mm paenduva peaga narrevõtit ja palju aega, Carina geneka kättesaamiseks on kohe lihtsam mootor alla lasta. Kui harjad kulunud, siis ka kollektori klemmid otsas, kui dioodid läbi põlenud, siis ka mähistes kuskil lühis jne jne. st. telli kohe uus ja säästa end teisest katsest. Mõlemal juhul genekad all rattakoopa kõrval, st. iga lombist läbisõites saab genekas oma osa . pikapeale õpid lompe ja loppa vältima, logisevaid ja katkiseid logareid ka.

Vasta

(01-01-2026, 14:00 PM)muska71 Kirjutas:  Kui juba geneka remont käsil siis räägiks ka dioosilla kontrollimisest.Minu arusaama järgi joodan mähisest tulevad 3 faasi otsa lahti sillast.Siis nt akulaadijast lasen AC 12v kahe faasi otsad samadesse kohtadesse sisenditesse kuhu genekast faasid lähevad ja korras silla korral peab sillast väljuma 12v dc,nii kontrollin kõik sisenid ära.Kas on õige või olen millestki väga valesti aru saanud?
Sellest kuidas akulaadijast 12V AC (vahelduvvoolu) saada ei oska kommenteerida aga kas klassikalisel viisil sellele dioodblokile ei saa läheneda - kui dioodide otsad on näha ja need on võimalik lahti ühendada siis kontroll-lamp või multimeeter abiks ja lasta ühtpidi ning siis teistpidi alalisvool neist läbi, üheljuhul peab olema ühendus ja teisel juhul katkestus.

Idiootidega pole mõtet vaielda - nad veavad sind enda tasemele ja lajatavad siis kogemusega /Iid-Tõstamaa/
Anna väikesele inimesele veel väiksem võim kätte ja ta arvab kohe et on Jumal taevas (või mode foorumis...)
Vasta

(01-01-2026, 14:00 PM)muska71 Kirjutas:  Kui juba geneka remont käsil siis räägiks ka dioosilla kontrollimisest.Minu arusaama järgi joodan mähisest tulevad 3 faasi otsa lahti sillast.Siis nt akulaadijast lasen AC 12v kahe faasi otsad samadesse kohtadesse sisenditesse kuhu genekast faasid lähevad ja korras silla korral peab sillast väljuma 12v dc,nii kontrollin kõik sisenid ära.Kas on õige või olen millestki väga valesti aru saanud?
Vanasti oli hiiul genekate remont kaharpea endel tegi,number pole enam kasutusel ja viimati dets alul käisin oli uks kinni,kas tegevuse lõpetanud juba?Teab keegi?Oli juba vana mees kah.

Sul ei pea tingimata olema AC ehk vahelduvvoolu allikas dioodsilla kontrolliks. Vahet ei ole, kas sul on kahe või kolmefaasiline alaldussild, suvalistele sisendotstele suvalist pidi alalisvoolu peale laskmine peab lõppema sellega, et väljundis on + ja - olemas ja õiget pidi.
Kui faasid on  A B C, siis alalisvoolu allikaga on vaja kontrollida 6 korda:
A+ B-
A- B+
A+ C-
A- C+
B+ C-
B- C+ 

Väljundisse võid panna mingi lambipirni näiteks 21W koormuseks ja samal ajal testri, mis näitab kas + ja - tulevad õigesti.

Head uut!

Maasturite hankimist Ukraina kaitseväele ja nende remonti meie Põhja-Tallinna töökojas saad toetada läbi Toeta Ukrainat MTÜ a/a EE387700771008885941. Selgitusse maastur Ukraina kaitseväele.
Vasta

(01-01-2026, 14:30 PM)hulgus Kirjutas:  head uut.
Elu on näidanud, et Jaapanlaste genekad lahkuvad äkiste ja kapitaalselt. Avensise /D4D/ mootori vahelt geneka kättesaamiseks vaja 14mm paenduva peaga narrevõtit ja palju aega, Carina geneka kättesaamiseks on kohe lihtsam mootor alla lasta. Kui harjad kulunud, siis ka kollektori klemmid otsas, kui dioodid läbi põlenud, siis ka mähistes kuskil lühis jne jne. st. telli kohe uus ja säästa end teisest katsest. Mõlemal juhul genekad all  rattakoopa kõrval, st. iga lombist läbisõites saab genekas oma osa . pikapeale õpid lompe ja loppa vältima, logisevaid ja katkiseid logareid ka.
Mõttekäik on kõik õige.Varuosadena genele saada ainult dioodsild,harjad regulaator ja rihmaseib ja tõesti on mõistlik kohe uus tellida.Vana oli väljast ka kenasti sitane...Ja kuidas ioodsild mähise otstelt lahti tuleb ka mõistatus,võiks eeldada,et joodetud,aga 100w kolb ei teinud midagi ja võimsamat pole...

Mul ba2 laadiad ja üks legona laiali ja org seleenalaldi ammu utiilis...Lääne autolt pärit dioodsild lõpetas ruttu töösuhte...Hetkel peal kaasiku sild ja toimib edukalt ja silla sisendilt trahvost tulevad faasiotsad lahti ja ongi 12v ac olemas elektriga mängimiseks mis on põnev...Lisaks on need vanad laadijad ka väga vinsked,korduvalt mähis kuumaks läinud ja ikka elus...
Vasta

Dioodsilda oleks lihtsam ilma maha jootmata kontrollida testriga. Mähised küll ühendavad dioodid kolme kaupa kokku, kuid kui neist ükski lühises pole siis dioodi test näitab et alaldi peaks töötama. Variant jääb et mõni on katkestusse põlenud, kuid seda on näha kuna siis on diood nähtavalt põlenud.

You see, pal, Elvis can´t read a contract.
All he knows is, no Ferrari, no rides with the top down.
Vasta

Vivaro, Trafiku ja Primastari spetsialistid palun öelge, kuidas see elektriline soendus töötab?

Pildil olev siil on siis pilt Vivaro kapoti alt - neli eelsüüteküünalt, mis on leos jahutusvedelikus. Salongist ma eraldi nuppu ei leia. Potentsiaalselt suure tarbitava voolu tõttu peaks kuskil asuma mingi relee ja tummine kaitse....mida ei leia.

Maasturite hankimist Ukraina kaitseväele ja nende remonti meie Põhja-Tallinna töökojas saad toetada läbi Toeta Ukrainat MTÜ a/a EE387700771008885941. Selgitusse maastur Ukraina kaitseväele.
Vasta

Sõbralik soovitus on nendega mitte jännata. Võta juhtmed lahti ning unusta. Põletad auto maha ja neid on sellest põlema läinud oi kui palju. Tüüpviga. Ka kõik lugupeetavad teenindused (nt Paikauto Keilas), võtavad küsimata juhtmed maha.
Töötavad siis, kui mootor külm. Kui ei eksi, siis rakenduvad automaatselt allapool 3-5 kraadi jahutusvee temperatuuri ning aitavad mootori jahutusvett grammi ette soojendada. Sisuliselt on tegemist eelsüüteküünaldega jahutussärgis.
Vasta

Miks nad põlema peaks minema, kui kaablite isolatsioon terve? Relee korras? , Mulle küll sobiks kui suur bussi kolu hakkaks alla null kraadide pm kohe klaasi peale leiget puhuma.
diisel mootoriga 55kw audi b5 olen veel sarnast süsteemi näinud, Samuti oli mul w212 miski elektriline lisasoojendus olemas, aga ma ei tea mis kujul ta seal eksisteeris.
Kui eelsüüteküünlad nii tuleohtlikud on, tuleks ehk ka need mootori küljest lahti ühendada.
Vasta

Need tarbivad kümneid ampreid voolu, juhtmestik ja relee(-d) peavad korras olema, ühendused kindlad. Ega küünalde endaga juhtugi midagi, muu elekter seal taga on suur küsimärk. Endalgi aegade tagant kogemusi ühe Audiga mis õnneks maha ei põlenud aga küünalde toide kärssas maha.

Idiootidega pole mõtet vaielda - nad veavad sind enda tasemele ja lajatavad siis kogemusega /Iid-Tõstamaa/
Anna väikesele inimesele veel väiksem võim kätte ja ta arvab kohe et on Jumal taevas (või mode foorumis...)
Vasta

On tõesti mootori jahutusvedeliku elektriline lisasoojendus hõõgküünalde baasil. Juhitakse mootoritemperatuuri alusel. Kasutaja seda lülitada ei saa.

Kuniks töötavad, on head asjad. Päris külm mootor tõesti soojeneb veidi kiiremini. Ainult voolu tahavad - nende pulkade jagu jääb laadimiseks vähem. Eriti tühikäigul tiksuvas autos.

Mul pole veel õnnestunud läbipõlenud hõõgküünalt MB alukestast elusalt kätte saada ja seetõttu olen saatnud kasutuksmuutnud karbi minema vahelt.

Neid ei tohi siis segi ajada salongiventilatsiooni õhukanalis oleva elektrisoojendiga:
https://forums.mercedesclub.org.uk/index...ult.62641/

Ahned on mõlemad, aga reeglina hõõgküünaldega jahutusvedelikku kütvad soojendused ei põle. Süttima kipuvad salongi õhusoojendused.

Ning mida vanemaks saavad autod, seda kahtlasemaks kogu elektriga juhitav muutubSad
Vasta

(05-01-2026, 10:12 AM)Walter Kirjutas:  Need tarbivad kümneid ampreid voolu, juhtmestik ja relee(-d) peavad korras olema, ühendused kindlad. Ega küünalde endaga juhtugi midagi, muu elekter seal taga on suur küsimärk. Endalgi aegade tagant kogemusi ühe Audiga mis õnneks maha ei põlenud aga küünalde toide kärssas maha.

Nii ongi. Küünaldega ei juhtu tõepoolest midagi. Vananenud kaablid, suur koormus ning relee on peasüüdlasteks. Kaablid jooksevad väga halva koha peal mootoriruumis ning temperatuur ja vibratsioon teeb oma töö. Kui tahad ohutut süsteemi vähemalt mõneks ajaks, siis tuleks kohe kogu komplekt (sh kaablipunt) välja vahetada. See aga ei ole vanal töömasinal otstarbekas "rahaline vs kasutustihedus" mõttes. Kas sul hakkab esiklaas talvel kõvade miinustega soojenema 5min varem või hiljem ei oma enam eriti tähtsust. -20 vajab see auto kohapeal tiksudes soojaks minemiseks nii ehk naa eelsoojendussüsteemi.

Üldiselt juhtuvadki õnnetused just talvel. Paned auto õue peal tööle, lähed korraks tuppa sooja. Just siis süsteem aktiveerub - külmaga. Vaatad aknast välja ning kapotialune suitseb. Meite peres on seda juhtunud kahel korral erinevate Traficutega (vl.2005 ja vl.2006). Korra olin ise süüdlane (auto käivitaja). Õnneks läksin mitte tuppa, vaid salongi sooja ja sain koheselt jaole. Kui kapotialune suitsema läks, siis oli paanika olemas. Kapoti avamisel olid kaablid punased ning "piipude" juures isolatsioon põles nähtava leegiga. 

Kindlasti on süsteemi mõte hea, kuid Traficul ja kloonidel on teostus kehvavõitu.
Vasta

Selle jublaka väljalülitamisel on jumet, kuid teeks seda heameelega kaitset ja/või releed eemaldades. Oskab keegi juhatada, kus need võiksid asuda?

Vasta

(05-01-2026, 11:08 AM)isandpauk Kirjutas:  Selle jublaka väljalülitamisel on jumet, kuid teeks seda heameelega kaitset ja/või releed eemaldades. Oskab keegi juhatada, kus need võiksid asuda?

Kuivõrd mulle jääb endiselt selgusetuks, mis aasta masinast on juttu, siis allolev link annab sulle vastavalt aastale nii kaitsmekarpide asukohad kui sisu kirjeldused. Eelsoojendi on enamasti 60-90A kaitsme all ning on joonistel kenasti pildi ja nime järgi leitav.

https://www.startmycar.com/renault/trafic/info/fusebox

Loodan, et on abiks.
Vasta

Kasutavad seda süsteemi paljud, enim leiab seda jah renault ja derivaatidelt. Trafikul oli vist kapoti aluses kaitsmekarbis ja neid võib juhtida kokku kolm releed 2+1+1. Juhtima peaks neid jah, mootoriaju.
 W212 kui ei eksi, oli soojendi mootoriploki vasakul küljel starteri kohal ja juhtis seda mootori aju läbi infoliini ning jälgides samalajal generaatori koormatavust.
Rolleyes
Vasta

(05-01-2026, 17:45 PM)Lauri_L Kirjutas:  
(05-01-2026, 11:08 AM)isandpauk Kirjutas:  Selle jublaka väljalülitamisel on jumet, kuid teeks seda heameelega kaitset ja/või releed eemaldades. Oskab keegi juhatada, kus need võiksid asuda?

Kuivõrd mulle jääb endiselt selgusetuks, mis aasta masinast on juttu, siis allolev link annab sulle vastavalt aastale nii kaitsmekarpide asukohad kui sisu kirjeldused. Eelsoojendi on enamasti 60-90A kaitsme all ning on joonistel kenasti pildi ja nime järgi leitav.

https://www.startmycar.com/renault/trafic/info/fusebox

Loodan, et on abiks.

On küll abiks, tänan. Kaevasin 2005a vivarol kaitsmekarbi välja ja eemaldasin juhtnööride kohaselt 70A kaitsme.Paisupaagi pidin enne maha kruvima, kui kaitsmekarbi kaane kätte sain. Disani ime.

Vasta

(06-01-2026, 21:20 PM)Dexter Kirjutas:   W212 kui ei eksi, oli soojendi mootoriploki vasakul küljel starteri kohal ja juhtis seda mootori aju läbi infoliini ning jälgides samalajal generaatori koormatavust.
Rolleyes

W212 kasutab kliimakastis elektriradikat, millest jahe õhk läbipuhudes soojeneb.
Mootoriplokis otsapidi asuvad soojendid olid W203/W211 jne. mudelite teatud mootoritel.
Vasta

Vanal volvo diislil (v70) oli ka selline süsteem. Töötas mootori aju tarkusest, ja vaadati peale temperatuuri ka aku laetust (pinget?). Vool lasti peale alles siis, kui pinge oli piisavalt kõrge, selleks et tagada aku laadimine pärast külmkäivitust. Nii et selle soojenduse mõju aku laadimisele või gene koormusele ei pruugi olla kohutav.
Vasta

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 16 külali(st)ne