2x4,5 platega portehaagis on päris jurakas asi kusagil ehituspoe riiulite vahel manööverdada. Olen proovinud piisavalt.
Kerghaagise asemele mõlemas teekonna otsas tõstukiga laadimiseks on BE-le maksimaalse lubatud kandevõimega plate muidugi mugav, aga hinnaline. Pole vaja sildu ega koorma kaalu jälgida ega lisaalustega majandada. Kastihaagise kõrvale sobib platehaagis hästi, kui rahakott vastu lööb.
Siis kasutad seda, kumb paremini sobib konkreetseks veoks.
Kuigi ma endiselt jään seisukohale, et maksimaalselt lubatud 3500 kg eluskaaluga BE-haagis pole kuskilt otsast enam "kerghaagise aseaine", vaid hoopis klass kangem veovahend. Mingi
pooleteisetonnine võiks olla kerghaagise aseaineks nii tühimassi kui kasutuskulude (sealhulgas vedamiseks kuluv energia) poolest. Pea tonnise eluskaaluga suur haagis on hoopis teine lugulaul. Aga kui seda on vaja, siis on reservi
Ega peale mahust suurima osa õhku sisaldava soojustuse 300+ kilose tühimassiga kerghaagisega vedada vist polegi, kui seadusega lubatud haagisemassi oluliseks pidada... Selles mõttes on piduritega haagis ainuvõimalik seaduslik lahendus vähegi kaalukama koorma veoks.
Viidatud Tiki haagise eluskaal on 700+ kg. Minu 3500 kg Respo 2x4,5 kastiga kaalub tühjalt 890 kg. Siit saab mõne järelduse teha. Viiteks, et MTZ-50 (eluskaal napp 3 tonni) igatahes tuli ilma mingi emotsioonita järgi ja soovituse järgi 4,5 bar pumbatud rehvidest koorma kaalu ei tuvastanud. Tegevus toimus suletud alal asjatundjate järelvalve all
Neljatonnise traktori pealelaadimisel oli ratastest juba näha, et (üle)koormat on. Vedrustusele jäi veel käiguruumi.