Haagise valik

(27-01-2025, 13:14 PM)peedu. Kirjutas:  ...
Agadosest ma pole kuulnud midagi varem. On üldse mingi reaalne asi või miks seda üldse Tikile, Respole jne võiks eelistada ?

meil muuseumis on, pärineb ühe vana pöörleva auto alt ja sõitnud minimaalselt. Vedudeks eelistame alati seda, kuna madalam laadida (10'' rattad) ja ikka tõsiselt tummine võrreldes meil olnud samasuure Respo haagisega. Andsime Respo ära TRAMi haldusosakonnale.
Vasta

(27-01-2025, 13:39 PM)honkomees Kirjutas:  
(27-01-2025, 13:14 PM)peedu. Kirjutas:  ...
Agadosest ma pole kuulnud midagi varem. On üldse mingi reaalne asi või miks seda üldse Tikile, Respole jne võiks eelistada ?

meil muuseumis on, pärineb ühe vana pöörleva auto alt ja sõitnud minimaalselt. Vedudeks eelistame alati seda, kuna madalam laadida (10'' rattad) ja ikka tõsiselt tummine võrreldes meil olnud samasuure Respo haagisega. Andsime Respo ära TRAMi haldusosakonnale.

10" rattaga isendeid ma pigem hetkel ei valiks endale kuna talverehvi saadavus veidi kehvem ja 10" rattaga isendid vist pole ükski 3500kg täismassiga juba rehvide koormusindeksi tõttu.
Aga ma siis tutvun natuke Agadose tootevalikuga eneseharimise mõttes.
Vasta

(27-01-2025, 13:14 PM)peedu. Kirjutas:  Kogemuse osas mõtlesin vastupidavust ja kasutusmugavust ning kuidas järgi sõidab. ....

Selle klassi kärud kestavad ja sõidavad hästi. Eeldusel, et neid ei lõhuta! Tegemist on ikkagi kerge, plekist raamiga haagisega, mitte raskest rauast jurakaga .

195/50 R13C ei ole kuigi hõlpsalt leitav rehv. Selles mõttes ei ole vahet 10". No suurema rattaga auke nii palju ei leia teest üles.

Küll tasub korraks vaadata mõõdulindiga, kui palju on laadimiskõrgus 65 cm... Kui see on OK, siis kodumaise tootja puhul on üks suur eelis: kui produkt ära kooleb, siis saab minna tootjale küllaSmile Poola nii hõlpsalt ei sõida.
Vasta

(27-01-2025, 16:14 PM)v6sa Kirjutas:  
(27-01-2025, 13:14 PM)peedu. Kirjutas:  Kogemuse osas mõtlesin vastupidavust ja kasutusmugavust ning kuidas järgi sõidab. ....

Selle klassi kärud kestavad ja sõidavad hästi. Eeldusel, et neid ei lõhuta! Tegemist on ikkagi kerge, plekist raamiga haagisega, mitte raskest rauast jurakaga .
195/50 R13C ei ole kuigi hõlpsalt leitav rehv. Selles mõttes ei ole vahet 10". No suurema rattaga auke nii palju ei leia teest üles.
Küll tasub korraks vaadata mõõdulindiga, kui palju on laadimiskõrgus 65 cm... Kui see on OK, siis kodumaise tootja puhul on üks suur eelis: kui produkt ära kooleb, siis saab minna tootjale küllaSmile Poola nii hõlpsalt ei sõida.

Oma haagist õnneks lõhkuda pole plaanis ja välja ka ei rendi aga samas võiks näiteks 2 alus tänavakivi legaalselt koju saada tuua.
Selline raskest rauast tiki analoog on ka täitsa mul olemas mis omab 1,8m kõrgust tendiraami+tenti. https://www.tiki.ee/product/ap2600-drb/?v=a57b8491d1d8
4x2 platvormi 3500kg massiga hetkel mõtlen endale asendamaks kerghaagist kuna pole mõtet legaalselt ainult õhku vedada ja kui juba, siis juba 3500kg haagis. Enamus aega veaks ta ehitusmaterjale jne kaupa ning vahel boonusena mõned mu hobiautod, seepärast ka suuremat ei taha kui 4m pikk. Auto vedamiseks muidugi võiks 5m olla aga sellisega igapäevaselt ehituspoodide vahel aerutada ei tundu mugav.
Ei tea kas Respo samalaadne on rohkem rauast või ka plekine asi ? https://www.tiki.ee/product/ap2600-drb/?v=a57b8491d1d8
Tühimassi järgi nagu väga vahet poleks ja mulle Tiki meeldiks lühema üldpikkuse pärast rohkem ka.
Garantii osas parem jah oma koolenud laibaga kodumaal hädaldama minna kui eurotrippi ette võtta.
Vasta

2x4,5 platega portehaagis on päris jurakas asi kusagil ehituspoe riiulite vahel manööverdada. Olen proovinud piisavalt.

Kerghaagise asemele mõlemas teekonna otsas tõstukiga laadimiseks on BE-le maksimaalse lubatud kandevõimega plate muidugi mugav, aga hinnaline. Pole vaja sildu ega koorma kaalu jälgida ega lisaalustega majandada. Kastihaagise kõrvale sobib platehaagis hästi, kui rahakott vastu lööb. Big Grin  Siis kasutad seda, kumb paremini sobib konkreetseks veoks.

Kuigi ma endiselt jään seisukohale, et maksimaalselt lubatud 3500 kg eluskaaluga BE-haagis pole kuskilt otsast enam "kerghaagise aseaine", vaid hoopis klass kangem veovahend. Mingi pooleteisetonnine võiks olla kerghaagise aseaineks nii tühimassi kui kasutuskulude (sealhulgas vedamiseks kuluv energia) poolest. Pea tonnise eluskaaluga suur haagis on hoopis teine lugulaul. Aga kui seda on vaja, siis on reserviSmile

Ega peale mahust suurima osa õhku sisaldava soojustuse 300+ kilose tühimassiga kerghaagisega vedada vist polegi, kui seadusega lubatud haagisemassi oluliseks pidada... Selles mõttes on piduritega haagis ainuvõimalik seaduslik lahendus vähegi kaalukama koorma veoks.

Viidatud Tiki haagise eluskaal on 700+ kg. Minu 3500 kg Respo 2x4,5 kastiga kaalub tühjalt 890 kg. Siit saab mõne järelduse teha. Viiteks, et MTZ-50 (eluskaal napp 3 tonni) igatahes tuli ilma mingi emotsioonita järgi ja soovituse järgi 4,5 bar pumbatud rehvidest koorma kaalu ei tuvastanud. Tegevus toimus suletud alal asjatundjate järelvalve all Toungue Neljatonnise traktori pealelaadimisel oli ratastest juba näha, et (üle)koormat on. Vedrustusele jäi veel käiguruumi.
Vasta

2x4 platega on mul mõttes, suuremat kindlasti mitte sest muidu sõidan Bauhausis riiulid kummuli veel Big Grin
Hetkel põhiliselt kasutuses oleva kerghaagise kast on 3,5x1,5 aga üldgabariidid 4886mm pikkust ja 1875mm laiust. Kastist küljele väljaulatuv rataste osa täitsa kasutu laius aga sõites ikka peab ju selle 1875ga arvestama.
Mõttes oleva 4x2 platvormi üldmõõdud on 5585mm pikkust ja 2074mm laiust.
20cm läheks asi laiemaks aga vahel ongi hetkel see, et suurema maasturi taga see kerghaagis on "peidus" ja peeglist pole kõige parem ülevaade. Eks ideaalne oleks mingi ca 1900mm laiusega plate selliseks igapäevaseks majandamiseks aga no sellist naljalt ei leia 3500kg
Pikkuses tuleks 70cm juurde ja no eks see vast annab mingi tuntava vahe eriti kusagile kitsasse kohta pöördega sisse tagurdades vms.
Kastihaagise kõrvale platehaagis on tore plaan aga hetkel just müüsin mõned haagised maha, et vabastada ruumi ja vähendada haagiste saldot. Igapäev just haagisega ei sõida ja mitut erinevat omades võib igaühe aastane läbisõit olla tarbetult väike, et mitut üldse omada oleks mõistlik.
Tikide massid väiksemad jah kui Respol ja eks viimane tõenäoliselt kannatab tapmist paremini, samas ma Kirovets-i vast Tikile peale sundima ei hakka ka Big Grin
Eks ma vist proovin hetkel leida liiga universaalset asja mis sobiks kõigeks. Aga no nagu vanasti reklaamis ka öeldi, et kui üks asi sobib kõigeks, siis ....
Lootus sureb viimasena
Vasta

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 1 külali(st)ne