Puulõhkujaga abi vaja!

Ka seesama lepp võib olla tüükast 50 +cm jäme ja seda kirvega taga ajada?Ei taha mõeldagi....Masinaga lihtne....
Vasta

(21-07-2026, 10:23 AM)v6sa Kirjutas:  
(21-07-2026, 09:08 AM)Peeter2 Kirjutas:  Kuidas kogenud kasutajad hindavad puulõhkumise kiirust käsitsi kirvega versus masinaga? ...

Esimese tunni lõhun kirvega kiiremini (erinevad Fiskarsid) hüdrolõhkujast. Teisest tunnist edasi läheb isegi hüdromasinaga lõbusamalt. Kirvega üle paari tunni ei või teha - viga lõpetab töö kiiresti ära. Kirvest sõltub palju!

Inertslõhkujaga pakun, et umbes sama kiirestiSmile Teised lihased hakkavad valutama...

Lõhkujaga saab madalas ruumis töötada. Kirves tahab hoovõtuks 2,5 meetrit vaba kõrgust ja umbes sama palju taha. Masina juures on vaid seisuruumi vaja.

Füüsiline koormus on masinaga oluliselt väiksem. Kirvega ei suuda mu isa midagi enam lõhkuda. Hüdromasinaga on lõksutanud tasahilju poole aastaga läbi 30 ruumi. Cool Suuremad tümikad lasen mina neljaks või kuueks, tema laseb halgudeks lõpuni. Nagu öeldud, siis logistika on oluline. Mina toon käru või Krooksuga koorma ette, temal on sealt hea otse sülle võtta, lauale tõsta ja menetluse järel lähevad lõhutud halud otse riita. Inertsmasin talle ei meeldi - alustatud lööki ei saa peatada...

Kirvestest veel: sirge süüga puid saab ühe soomlaste leiutisega ikka väga kiiresti halguda: https://www.youtube.com/@Vipukirves . Mulle see ei meeldinud, sest paku tabamise hetkel peab haaret varrest lõdvendama inertsi korralikuks toimimiseks. Kui seda ei taipa teha õigel ajal, kulub osa löögienergiast peopesade kütmiseks. Oksases puus ei tööta, sest tera pöördest ei piisa halu lahtirebimiseks. Pead tavalise kirvega järgi aitama. Mingit sirget kaske või remmelgat paugutasid ikka mõnuga rehvi sees ilma kohendamata ringiratast tammudes Cool

Seda ütlesid eelkirjutajad väga õigesti: kirvega saab igasuguse pikkusega pakke lõhkuda. Masina vahele mahub täpselt nii pikk, kui sinna mahub. Sent üle ja hakka seibi saagima. Ning hüdromasinate puhul lühikesi pakke lõksides on mõistlik tagasikäiku piirata. Muidu ootad olulise osa ajast lihtsalt õli voolamise taga...

Pliidi oksavaba leppa lööd kirvega max 0,6 m amplituudiga, kükitad paku kõrval ja muudkui uhad. Seda on ka 2h järel mõttetu lõhkujaga teha.
Vasta

(17-07-2026, 10:53 AM)muska71 Kirjutas:  ...
Ka mina kuulun nende lollide hulka kes lõhuvad igasugust puitu...vahel tuleb pakk ka kahekesi peale tõsta sest üksi ei jaksa 40 cm pikka ja 60 jämedad junni kangutada....
Ka minu masinal selline tald ja ma ei kurda ja probleeme ei ole...
Kuna sellistel masinatel tald kirve terani ei jõua siis okslikumad ei lähe lõpuni lõhki...Ma kavaldasin masina üle ja tegin nelikant torust jupi vahele ja kui pakk jääb kiilu külge kinni või hoiadad kiud pakku veel koos siis see torujupp vahele ja kiilu tera lõikab kiud läbi ja pakk saab kenasti lõhutud....21 sajand küll,aga tehas endiselt ei suuda head asja tootaja ostad poest uue ja tuleb kohe asi ümber teha...
Ka minu kineetilisel elik inertsi abil töötaval masinal oli tallaga tehasest probleem lisaks sellele, et käe mahalõikamise vältimiseks oli tera ja talla lõppasendi vahele jäetud tükk tühja maad ning okslikumad tegelased mitte ei jagunenud nagu kästud kaheks. Nimel kippus sellise ehitusega     tald kõvera süüga puud lõpus viltu keerama ja siis hammustas mõnikord hea suure tüki otsast laastupuruks.      
No ei lähe nii mitte ja tegin ka nelikanttorust vahetüki, mille poltisin siis talla külge     - tulemusena lahenesid mõlemad probleemid, lõikab lõpuni läbi ja viltu viskamist peaaegu ei esine, kord-kaks tööpäeva jooksul.
P.S. nüüd murdus see konstrui keevitusest "kõrvade" küljest lahti ja saigi pilti teha.  Wink
P.P.S. Nagu näha on teise käe hõivaja masina kokkumonteerimisel jäänud külge monteerimata

Vasta

Tere!
No hea teema jällegi! Küllaltki paljud ahikütte või ka katlakütte kasutajad on elus puulõhkumisega kokku puutunud ja mis oleks veel õigem teema "tehnikavoorumisse" (nagu seda toodet armastas hellitavalt nimetada varalahkunud ksf! Pikk-Toomas).
Jah, ka mina kasutasin aastavahetuse paiku nelja 60+ aastase männi tüvede lõhestamiseks mingisugust laenatud hüdraulilist laste puulõhkujat, kõik, mida sain, lõhkusin ära, pakud, mida tõsta ei jõudnud, veeretasin improviseeritud kaldteed pidi kuidagi lõhkuja tööorganite vahele, lühikestele juppidele seadsin puust vahetüki juurde, nalja sai ja halge kaa...
Jah, tahtsin küll ka siia irmsast postitada, aga sain nüüd aru, et ei ole siiski piisavalt purjus, vabandust, vb järgmine kord...
Mul on küll veel alles nende mändide 4 kändu, mis ma maa seest välja kaevasin (lugeja, tee järele!), need oleks vaja ka kuidagi puruks ajada - kirve, lõhkuja, jõu või mõistusega (ühtegi varianti hetkel käepärast ei ole)...(pildid lisan hiljem, kui kellelgi on  vaja!)
Aga ea teema ja armsad kaasvoorumlased - postitajad, Te olete lausa vilosoohvid, nii palju häid ja asjalikke poste selle.... juba jõudsin unistada, mille kohta kõik see eelnev kullavond oligi, aga ikkagi vajalik inhvo - igal ühel meist võib tekkida ühel päeval mõte, et mida pers.et need autud ja motod (mootorid?), tegelik elu on ikkagi midagi muud, see on üks pidev ja lõputu puutüvede lõhestamine (parasifreerides lgp.ksf! nimekaimu Nõmme asundusest)!
Aga pole ullu, juba on 5G võrk lõpusirgel, tulevad uued äpidvärgid ja tuleb veel pisut kannatada nagu suurel vene rahval igapäevaselt ja loodan, et pole kaugel aeg, kui .....
Ja kirvestest teemat ei tulnudki  Sad
https://forum.automoto.ee/showthread.php?tid=67710
Muide juutuubis on vene teadlane teinud video, kus konstanteerib, et kirwes on kõige mehem (töö)riist ülepea üldse!
Ka Eestis on kirweseid valmistatud, näiteks tehases "Ilmarine" võimista oli, äkitse ka kuidagipidi kohalik "tehnikaajalugu", samas, iga keskmine voorumlane ilmselt saaks ksf! Marko õpetuse järgi endale ka puusalt tulistades paar kirwekest valmis plätserdada...
Vasta

Kui juba kirwestest jutuks läks, siis mina olen oma silmaga näinud, kuidas üks Rõuge sepp oma sepistatud kirwega paberist ribasid lõikas.
Läksid need kirwed vist Kanadasse palkmajade ehitajatele.
Tean, et nendega puit lõhkuda pole mõistlik.
Vasta

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 1 külali(st)ne