EdR kirjutas: Ma pole siiani näinud ühtegi korda Ikaruse \"kõhu\" alla. Huvipärast tahaks sel teemal mõne 250-ga tutvuda...
Ise olen ma käinud ühe mahakantud Tartu Ikarus 280 \"kõhu\" all. Eelnevalt oli tal mootor ja käigukast ära võetud, nii et seal all oli päris palju ruumi. Et endal selga mitte poriga ära määrida, võtsin bussi siseseina küljest ühe vineerplaadi ja panin alla...

Kui mootorit pole, on põhjaalune muidugi suht lage, aga just siis on näha bussi tagasild koos õhkpatjadega. Kohe põranda all lookleb kümmekond suruõhutoru ning käiguvahetushoob. Esimese parempoolse rattakoopa ja teise ukse vahel asub 250-liitrine (vist MAZ-i) kütusepaak, teise ukse ja tagumise (280 puhul siis keskmise) silla vahel on akukamber. Juhi jalgade all bussi esiosa keskmes on neli suruõhupaaki, neist kaks tükki on mõeldud vastavalt esi- ja tagapiduritele, kolmas õhkpatjadele ja neljas vist ustele (või oli kolmas jagatud uste ja patjade vahel ning neljas tagavaraks - ei mäletagi enam täpselt). Muidu on põhjaalune suhteliselt tühi.
Aga 250 \"kõhualune\" oleks küll igavam, sest peale pagasiruumi põhja poleks suurt midagi näha...
Siin on ka mõned filmist väljavõetud kaadrid sellesama Ikaruse põhjaalusest. Ärge pöörake tähelepanu äärmiselt kehvale pildikvaliteedile, sest materjal on filmitud VHS-ile ning lisaks veel jõhkralt kompressitud...
Pilt 1: tagasilla peaülekande ots, millele kinnitub kardaanvõll.
Pilt 2: akukamber koos masslülitiga.
Pilt 3: liigendkonks (pluss kellegi jalad...

).
Pilt 4: lahtised mootoriluugid, jõuallikas ise puudub.
Pilt 5: tagasilla õhkpadi ja rõhu reguleerimiskraan/hoob.
Pilt 6: tagumise vaguni põhjaalune karkass (horisontaalne pulk on tagumiste rataste keeramiseks).