Automaksust. Nagu see aastast 2025 olema saab

(11-02-2026, 15:33 PM)isandpauk Kirjutas:  Mina ei suuda oma rumaluses täpselt aru saada, kui suur probleem see "Registrist (jäädavalt) Kustutamine" on?
Meil ei ole ju paljusid vanasõidukeid hetkel registris, kuid neid on ju saanud arvele võtta, kui on soovi masinaga liikluses osaleda?
Seda siis kas vanade dokumentide alusel või lausa seletuskirjaga sõiduki omandamise asjaolude kohta.
Ma oletan, et ka tulevikus saab samuti masinaid taas arvele, kuid tuleb uuesti läbida esmase registreerimise protseduur ja see maksab?
Lisaks esmaregistreerimisele on veel see asjaolu, et kui lasta jäädavalt kustutada (omal nimel olev) tegelikult olemasolev sõiduk, siis võib taas arvele võtmise sooviga Transpordiametisse pöördumisel minu arusaamist mööda lisanduda ka trahv?

(05-12-2024, 14:30 PM)indreksirk Kirjutas:  ...
Ma veel rõhutan seda, et kui tegelikult olemasolev sõiduk lasta automaatselt registrist kustutada, siis just selles normis nimetatud tegevuse tegemata jätmise eest on ette nähtud karistus - füüsilisele isikule rahatrahv kuni 100 trahviühikut (800 eurot), juriidilisele isikule kuni 32 000 eurot. Toimingu tegemise tähtaeg on 31.10.2026. 

Kui on soov selline sõiduk alles hoida, siis tuleb ikkagi midagi teha. Karistusnormi adressaadiks on sõiduki omanik või vastutav kasutaja.
Vasta

Ksf Svenson - kust see tabel pärineb? Mis on algallikas?

Kui see on AI tehtud, siis palun kustuta ära või kontrolli üle, kas see on ikka tõene.
Vasta

See on pigem tõepärane info, mis pärineb nende riikide vastavate ametite kodulehtedelt. Täpsuse huvides tuleb jah mainida, et see on nn. enne romudirektiivi vastuvõtmist. Võibolla sõnastus ja tõlge ei ole kõige parem.

Allikad:
Rootsi: https://www.transportstyrelsen.se/en/roa...e-vehicle/
Poola: https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dzien...2/art-78-a
Holland: https://www.rdw.nl/en/temporarily-not-us...-for-a-car
https://www.rdw.nl/uw-voertuig-en-uw-geg...e-weg-komt

Romu regulatsioon ehk End-of-Life Vehicles (ELV) Regulationi suurim eesmärk on tegelikult kontrollida, et kuhu on kadunud ca 3 miljonit autot euroopast.

Näiteks hinnanguliselt võimaldaksid romusõidukite määruse uued meetmed ringlusse võtta ja taaskasutada sadu tonne haruldasi muldmetalle, samuti umbes 5–6 miljonit tonni terast, 1–2 miljonit tonni alumiiniumi ja 0,2–0,3 miljonit tonni vaske. Väikese süsiniku jalajälje ja rohelise mõttemaailma pooldajana isiklikult mulle meeldib kui me suudame need materjalid siin kohapeal ringi töödelda ja mitte nt hiina või usasse tagasi saata.

Häirib lihtsalt see, et teised riigid suudavad vanatehnika omanikesse suhtuda natukene teistmoodi kui meie. 
Allikas: https://eur-lex.europa.eu/EN/legal-conte...Summary=20

tooksin välja eraldi: This legislation applies to passenger vehicles and small trucks but not to big trucks, vintage vehicles, special-use vehicles and motorcycles.
Vasta

(11-02-2026, 21:10 PM)indreksirk Kirjutas:  Kui rääkida surnud inimese nimel või kustutatud juriidilise isiku nimel olevast sõidukist, siis tuleb olla valmis ka selleks, et tõendada omandi üleminekut. Kui omand ei läinud üle enne surma või kustutamist, siis on see veidi keerulisem protsess. Surnud inimese puhul saab see toimuda ainult läbi pärijate, kustutatud juriidilise isiku korral on see võimalik pärast juriidilise isiku registreerimise taastamist.

Mis puutub "dokumentideta" sõidukite registreerimisse, siis õigusaktid ei tee vahet, kas tegemist mootorratta, sõiduauto või traktoriga. Tõendada tuleb seaduslik omandamine. Selleks võib mõnikord sobida ka "ainult seletuskiri ja müügileping", aga mõnikord ei pruugi see olla piisav. Siin ei ole mingit lihtsat reeglit, vaid iga juhtum on rätsepatöö. 

Ma kord kusagil analoogsel puhul ka küsinud - kas asjaõigusseaduse igamine ei võiks olla universaalne ja lihtne lahendus neile, kellel on aega 5 aastat?

Etappidena:
1) asun valdama
2) teavitan valdamisest nt automoto foorumi liikmete kulguri / projekti teemana. Või miks mitte kirjutan nt TAle, et mu valduses on masin ning 5a pärast soovin igamise alusel registrisse
3) 5 aasta pärast kirjutan TAle avalduse, et soovin masinat enda nimele registrisse ning omandiõigus on saadud läbi igamise

(Igamine - asjõigusseaduse §110+: https://www.riigiteataja.ee/akt/123042012002?leiaKehtiv)

Foorumite vanarahvatarkus: "üks troll suudab rohkem arvata, kui sada tarka teada"
Vasta

Kustutasin ajutiselt registrist oma taastamisel oleva sõiduki. Tegelikult on staatus praegu selline, tsiteering MNT lehelt: "Olete suunanud sõiduki ajutiselt registrist kustutamise kinnitamiseks teenindusbüroosse allpool märgitud perioodiks. Ajutise kustutamise lõpu kuupäeva möödumisel on sõiduk automaatselt registris ja selleks eraldi midagi tegema ei pea. " 

Suht lihtsalt läks. Ainuke ebameeldivus oli telefoniga õiendades see, et UI ei ole vähemalt iPhone jaoks optimeeritud, st pole eriti kaasaegne...

Do'nt panic
Vasta

Kui võimalik, siis avalda palun ka oma sõiduki esmase registreerimise maksumus.

Maasturite hankimist Ukraina kaitseväele ja nende remonti meie Põhja-Tallinna töökojas saad toetada läbi Toeta Ukrainat MTÜ a/a EE387700771008885941. Selgitusse maastur Ukraina kaitseväele.
Vasta

(13-02-2026, 12:10 PM)isandpauk Kirjutas:  Kui võimalik, siis avalda palun ka oma sõiduki esmase registreerimise maksumus.
See on igal sõidukil erinev! Seal saab enda parameetritele sobiva kalkuleerungi lasta teha (linnuke lahtrisse "Näita ka registreerimistasu")
Mootorsõidukimaksu kalkulaator | Maksu- ja Tolliamet <- maksuameti ametlik kalkulaator
Vasta

(13-02-2026, 12:10 PM)isandpauk Kirjutas:  Kui võimalik, siis avalda palun ka oma sõiduki esmase registreerimise maksumus.

Kui registreerimismärgi alusel, siis on aastamaks 50€ ja reg tasu 535,75€. Kui paned maksuameti lehel andmed ise, siis reg tasu ei näita.
MNT-s on andmed nii: Esmane registreerimine:1973; Kategooria: sõiduauto; Kere nimetus:kupee; Mootor: 600 cm³; Mootori võimsus: 17 kW; Kütus: Mootoribensiin

See on imelik tulemus, 2L 1991 aasta bens Passatil on väiksem....

Ajutisele registrist kustutamisele suunamine on kaval lüke riigi poolt, nii saab kõigilt autodelt registreerimistasu kätte. Kas olen õigesti aru saanud?

Do'nt panic
Vasta

(13-02-2026, 12:51 PM)giordanobruno Kirjutas:  

Kui registreerimismärgi alusel, siis on aastamaks 50€ ja reg tasu 535,75€. Kui paned maksuameti lehel andmed ise, siis reg tasu ei näita.
MNT-s on andmed nii: Esmane registreerimine:1973; Kategooria: sõiduauto; Kere nimetus:kupee; Mootor: 600 cm³; Mootori võimsus: 17 kW; Kütus: Mootoribensiin

See on imelik tulemus, 2L 1991 aasta bens Passatil on väiksem....

Ajutisele registrist kustutamisele suunamine on kaval lüke riigi poolt, nii saab kõigilt autodelt registreerimistasu kätte. Kas olen õigesti aru saanud?
Transpordiameti kalkulaatoris saab ise andmed sisestades reg.tasu arvutada. Masse ja võimsust peab teadma.
Transpordiameti e-teenindus
Registreerimistasu maksad auto esimesel omanikuvahetusel pärast 2025 (va. liisingust välja ostmine) või esmasel registreerimisel. Kui omanik ei vahetu ja auto liigub ajutiselt kustutatud->registreeritud siis ei tohiks mingit maksu lisanduda. Kui jätad peatatud kandega auto staatuse sellel aastal muutmata ja TRA kustutab kande, siis uuesti registreerimisega kaasneb registreerimistasu. Ja seda ajutist kustutamist saab pikendada (isegi enne lõppemist).
Vasta

Logisin sisse Transpordiameti lehele...VAZ 2101-1970, VAZ 2101-1971, VAZ 2101-1972 jne.  TÜ tähtaeg: 2008, 2014, puudub jne. Autode komplekssuse üle võib norida aga täitsa veerevad kered olemas. Kõik kolm: peatatud kandega sõiduk.
Mis neist tulevikus saab, ei tea.
Aga riik vist teab?
Hakkan aastamaksu a,la 50 € aastas maksma?
Kui viin vanarauda (2027. aastal v hiljem), on võimalus mingit maksu maksta?
Kui teen korda ja "sõiduk kantakse registrisse peale tehnoülevaatuse läbimist", saan jälle maksta registreerimistasu?
Vasta

(15-02-2026, 12:01 PM)ZIL 131 Kirjutas:  Logisin sisse Transpordiameti lehele...VAZ 2101-1970, VAZ 2101-1971, VAZ 2101-1972 jne.  TÜ tähtaeg: 2008, 2014, puudub jne. Autode komplekssuse üle võib norida aga täitsa veerevad kered olemas. Kõik kolm: peatatud kandega sõiduk.
Mis neist tulevikus saab, ei tea.
Aga riik vist teab?
Hakkan aastamaksu a,la 50 € aastas maksma?
Kui viin vanarauda (2027. aastal v hiljem), on võimalus mingit maksu maksta?
Kui teen korda ja "sõiduk kantakse registrisse peale tehnoülevaatuse läbimist", saan jälle maksta registreerimistasu?
Kõik sõidukid, mille registrikanne on peatatud enne 01.07.2019, kustutakse registrist 01.11.2026. Seoses registrist kustutamisega seoses selliste sõidukite eest mootorsõidukimaksu ei maksta. 

Kui on soov need autod alles hoida eesmärgiga hakata neid kunagi teeliikluses kasutama, siis tuleb registrikande peatamine asendada ajutise registrist kustutamisega. Selleks tuleb tõendada sõiduki olemasolu, milleks juhised on Transpordiameti liiklusregistri väljavõttes olemas. 

Kui lased need autod registrist kustutada, siis nende uuesti registreerimine on nö "esmane registreerimine", mille eest tuleb tasuda registreerimistasu. Kui ise oled oma auto uueks registreerijaks, siis võib riik karistada Sind selle eest, et jätsid täitmata peatatud kandega sõidukite omanikele ettenähtud kohustused. 

Ma igaks juhuks küsin, kas EVKL kodulehel olevast juhendist ei olnud arusaadav, mis sellistest sõidukitest saab ja kas nende eest peab maksma mootorsõidukimaksu? Kuidas saaks juhendi paremini kirjutada?

Juhend ise kättesaadav siin ning sellele on peaaegu igal eelneval lehel ka viidatud. 

https://evkl.ee/2024/12/29/evkl-ulevaade...eonduvast/
Vasta

"Kui lased need autod registrist kustutada, siis nende uuesti registreerimine on nö "esmane registreerimine", mille eest tuleb tasuda registreerimistasu. Kui ise oled oma auto uueks registreerijaks, siis võib riik karistada Sind selle eest, et jätsid täitmata peatatud kandega sõidukite omanikele ettenähtud kohustused. "

Huvitav, et MNT'st järelpärimist tehes ei räägitud midagi karistustest. Vastati lihtsalt, et sõiduk kustub registrist ning kui kunagi valmis ja soov liiklusesse, tuleb uuesti registreerida ning reg tasu maksta. 
Vasta

(16-02-2026, 08:07 AM)null Kirjutas:  "Kui lased need autod registrist kustutada, siis nende uuesti registreerimine on nö "esmane registreerimine", mille eest tuleb tasuda registreerimistasu. Kui ise oled oma auto uueks registreerijaks, siis võib riik karistada Sind selle eest, et jätsid täitmata peatatud kandega sõidukite omanikele ettenähtud kohustused. "

Huvitav, et MNT'st järelpärimist tehes ei räägitud midagi karistustest. Vastati lihtsalt, et sõiduk kustub registrist ning kui kunagi valmis ja soov liiklusesse, tuleb uuesti registreerida ning reg tasu maksta. 
Vastus sõltub alati küsimusest. See on nagu malemäng, kus käiguvariante on palju. Kui jagad siin esitatud küsimust ning vastust, siis saab analüüsida, kas ei sisaldanud küsimus kõiki komponente või oli vastus puudulik. 

Karistus rakendub vaid sõiduki omanikule juhul, kui ta laseb oma tegelikult eksisteeriva sõiduki automaatselt registrist kustutada kui hävinenud sõiduki. Võimalus karistada on ka siis, kui riik mingil põhjusel avastab Sinu automaatselt kustutatud auto kusagil eksisteerimas. Kuid päris kindel võib olla selles, et uuesti registreerima minnes on need andmed kohe näha ja seega karistamiseks vajalikud andmed kohe olemas. See on kirjas on liiklusseaduse § 78 lg 8.5 ja 261.11.
Vasta

veidi segane teema minujaoks. Mul on 2014 aastal ajutiselt kustutatud üks jupiter (62RD, kui tahta täpset tausta kontollida). Kuna ma ikka mõtlen et lähema 10 aasta jooksul võiks ta uuesti liiklusesse võtta, siis päris vanarauahunnikusse ei tahaks visata, aga kas ma saan aru et pean mingeid toiminguid sellega praegu tegema, et mitte tekitada maksukohustust tulevikus? kui ma oma sõidukite detailvaadet vaatan on seal rõõmsalt märge et tasu kindlustus ja tee ülevaatlus ja oled valmis sõitma.
Vasta

(16-02-2026, 11:40 AM)taavi Kirjutas:  veidi segane teema minujaoks. Mul on 2014 aastal ajutiselt kustutatud üks jupiter (62RD, kui tahta täpset tausta kontollida). Kuna ma ikka mõtlen et lähema 10 aasta jooksul võiks ta uuesti liiklusesse võtta, siis päris vanarauahunnikusse ei tahaks visata, aga kas ma saan aru et pean mingeid toiminguid sellega praegu tegema, et mitte tekitada maksukohustust tulevikus? kui ma oma sõidukite detailvaadet vaatan on seal rõõmsalt märge et tasu kindlustus ja tee ülevaatlus ja oled valmis sõitma.
Esimene samm on alati TÄPNE EELINFO. 

Sinu küsimuses viidatud sõiduk on küll 27.03.2014 ajutiselt registrist kustutatud, kuid pärast seda on 01.10.2014 registrikande peatamine. Oluline on ikkagi tänane staatus, mitte kunagi minevikus tehtud toiming. 

See on täpselt sama olukord, mida kirjeldas ksf ZIL 131 ning millele vastasin postituses nr 151 eile kell 22.32. See on kolm postitust tagasi. 

Autode ja mootorrataste erinevus on selles, et mootorratastel ei ole registreerimistasu ning rohkem kui 20 aastat vanadel mootorratastel ei ole ka aastamaksu. Küll aga tuleb arvestada sellega, et kui mootorratas on kustutatud registrist, siis tuleb see uuesti registreerida, millega kaasneb registreerimiseelne ülevaatus ja esmase registreerimise riigilõiv. Samuti tuleb arvestada ka postituses nr 153 viidatud karistusnormiga, et omanik lasi oma tegelikult eksisteeriva sõiduki kustutada registrist kui kadunud sõiduki. 

Kui mitte midagi ei tee kuni 30.06.2026, siis läheb see mootorratas nende sõidukite nimekirja, mille riik loeb kadunuks ning mootorratas kustutatakse registrist 01.11.2026. Kui on soov seda mootorratast säilitada koos registrikandega, siis tuleb kas teha ülevaatus või kustutada ta ajutiselt registrist. Viimaseks on nupp e-teeninduses ning juhised, kuidas sõidukit pildistada.
Vasta

tänud! juhendis jah täpselt ei saanud sellest mootorratta ja auto erisusest kohe aru, aga nüüd vähemalt enda maailmapildi sain küll palju selgemaks Smile
Vasta

Regamistasust - ei leia kusagilt täpsemat lahtiseletust, kas Eesti registris oleva auto esmasel omanikuvahetusel tasutav registreerimistasu tuleks maksukalkulaatoris arvestada 01.jaan seisuga või selle kuupäeva seisuga, mil omanikuvahetus toimub?
Vasta

(16-02-2026, 16:46 PM)rulli Kirjutas:  Regamistasust - ei leia kusagilt täpsemat lahtiseletust, kas Eesti registris oleva auto esmasel omanikuvahetusel tasutav registreerimistasu tuleks maksukalkulaatoris arvestada 01.jaan seisuga või selle kuupäeva seisuga, mil omanikuvahetus toimub?

Liiklusseaduse § 190.22 kuni 190.24. 

Registreerimistasu arvutatakse registreerimistasu arvutamise kuupäeva seisuga. 

Kui NEDC või WLTP näit on liiklusregistris olemas, siis tuleb vaadata sõiduki esmase registreerimise kuupäeva - sellest sõltub "vanusest sõltuv registreerimistasu kordaja". Ühe päevaga võib summa märkimisväärselt väheneda ehk mõnikord tasub veidi oodata. Kui need näidud puuduvad, siis on valem keerulisem, kuna siis on registreerimistasu arvutamisel esmase registreerimise aeg kahel korral sees. Esmalt CO2 eriheite arvutamisel, kus iga aasta vanuse kasvu suurendab tasu ning seejärel vanusekordaja, mis iga aastaga tasu vähendab. Kui aga autol on vanust juba vähemalt 20 aastat, siis vanusekordaja enam midagi ei vähenda ning iga täiendav aasta vanust suurendab registreerimistasu. Seda kuni maksimumpiirini, milleks on 645,75 eurot + võimalik massikomponent kuni 100 eurot.
Vasta

Minul on aastaid olnud Insignia lisa autoks, aga viimane aasta sõitsin sellega väga vähe. Poiss saab minna aasta pärast lubasi tegema palus,et ma Opelit maha ei müüks. Ega müügil ei olegi mõtet, eriti rahalises väärtuses. Kui ma teen müügilepingu pojale, aga kohe ümber ei vormista (regammine 600 eur). Samas teatan auto müügist, siis 5 tööpäeva jooksul peatatakse auto registrikanne. Mina saan masina enda kaelast ära ja poiss võtab uuesti arvele siis kui saab. Mõte on ajendatud sellest, et olen tehnilise poole autost korras hoidnud, aga kere tahab tegemist, las õpib ja jändab oma tulevase autoga. Muidu oli mõte aasta lõpus ajutiselt arvelt maha võtta. Kas asjal on mingit mõtet ?
Vasta

(16-02-2026, 21:24 PM)moscito Kirjutas:  Minul on aastaid olnud Insignia lisa autoks, aga viimane aasta sõitsin sellega väga vähe. Poiss saab minna aasta pärast lubasi tegema palus,et ma Opelit maha ei müüks. Ega müügil ei olegi mõtet, eriti rahalises väärtuses. Kui ma teen müügilepingu pojale, aga kohe ümber ei vormista (regammine 600 eur). Samas teatan auto müügist, siis 5 tööpäeva jooksul peatatakse auto registrikanne. Mina saan masina enda kaelast ära ja poiss võtab uuesti arvele siis kui saab. Mõte on ajendatud sellest, et olen tehnilise poole autost korras hoidnud, aga kere tahab tegemist, las õpib ja jändab oma tulevase autoga. Muidu oli mõte aasta lõpus ajutiselt arvelt maha võtta. Kas asjal on mingit mõtet ?

Ajutiselt maha on mõistlik, äkki kere tegemise lõpuks on analooge mitteomav regamistasu juba ajaloo prügikastis koos selle loojatega.

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 1 külali(st)ne