PETSS Kirjutas:Regardman Kirjutas:Kas Eestis ka M-421te leidub ? Kunagi käis siit foorumist vist mingine pilt läbi ?
See Alma-mosse, puust tagumikuga.
Ega Sa mitte 422 mõtle?
Ma usun, et jutt käib justnimelt puust kaubafurgoonist M 400-422 (401 baasil valmistatuna tähisega 401-422). Tähisega 421 Moskvitši pole olemas olnud.
Mina ei tea isiklikult Eestis ühtki säilinud isendit, kuigi neid on siinmail omal ajal olnud. Põhjuseks oli asjaolu, et N.Liidu ajal (täpsemalt - enne kooperatiivide ajastut 1985) ei võinud seda (ametlikult) müüa eraisikule. Nii läksidki kõik 422-d kas vanarauda või sahkerdati altkäe erakätesse, kus neid kasutati tavalistele 400-401dele varuosadena. Viimasel juhul läksid eripärased (puit)detailid arvatavasti kas lõkkesse või prügimäele. Või esialgu \"ehk-läheb-tarvis\"- põhjusel lakka ja sealt siis lõkkesse/prügimäele... Võiks ju unistada, aga
üliväike on juhus, et kusagil selle puituksi vms veel lakast leiab a la äsjaleitud Hiiumaa 51 puitkabiin... väljas on nad nagunii mädapudiks kõdunud.
Olen ise enam kui 20 aastat tagasi hoidnud pihus 422 (puit)kere jäänuseid. Kahjuks ei teadnud ma tollal asja väärtust ja kaasajal on need detailid juba ammu-ammu teises ilmas.
Samas ei saa ka täielikult välistada, et Eestis on kusagil 422 või selle jäänused siiski ka alles. Kaasfoorumlane Soobel on näinud mitmel suvel Lohu raudteejaama läheduses omapärast 400 ninaga lahtist autot, mis võib pärineda 422st, mille puitosa on hävinud. Mingeid vihjeid olen kuulnud mujaltki, aga enamikus on tegu olnud siiski ise ümberehitatud 400 või 401 kastiversiooniga - \"pirukaid\" siis ju veel polnud...
Vt
http://www.oldtimer.lt/straipsnis2.php - seal on mitmeid pilte sellest isendist. Ühel pildil on kõrvuti taastatud ja taastamata isend.
http://www.autogallery.org.ru/m422.htm leiab pildi veel ühest jäänusest.
Tegu on ka terve N.Liidu ulatuses haruldase autoga - minu andmetel on olemas 1 (loe: ÜKS) taastatud auto ja mõne auto jäänused. Ja see on kõik.
Valdo
Eesti Jalgrattamuuseumi looja ja eestvedaja
Tutvustame jalgratta ajalugu Eesti vaates, väljas on üle 185 muuseumiväärtusega ratta
Asume Kesk-Eestis Väätsal Pikk 9, kuni 18. maini 2025 oleme avatud eelneval kokkuleppel