kass Kirjutas:Kas kirjutaksid oma Monarkist rahvale, st.mulle. Olemas Monark Scout meeste kõrge raam koos mõne pudiga, number jah keskjooksul kõhu all, minu raamil 632840. Ka üks pealesõja Monarki raam olemas. Ette tänades ja takka kiites!
Hea meelega. Tegu on meesterattaga, mis toodud Eestisse 90-ndate alul humanitaarabi raames ja anti nüüd mulle ära. Raami number on 804255. Vabajooks on Torpedo tüüpi Sachsilt. Rummul on peale muude kirjete number 36, seega võib oletada, et ratas pärineb samast aastast. Raam ja porilauad on üsna lohakalt üle värvitud mingi kolesinise värviga. Algne värv on olnud tumesinine. Veljed on kroomitud ja õnneks laitmatus korras. Leistang on samuti heas korras, olemas ka originaalne kell. Sarnane, aga mul ilma kirjadeta (2 ülemist pilti):
http://www.cykelhistoriska.se/perlan.htm
Ketiratas ja vändad/pedaalid on sellises, noh, ütleme rahuldavas korras. Ketikaitse ka olemas ja korras. Ühesõnaga, ratas on täielikus sõidukorras, vajab aga ülevärvimist. Ahjaa, leistangi käepidemed on vist vahetatud, on sellised tänapäevase välimusega, punased helkurid otstes.
Kuna mul digikaamerat ei ole, siis ka pilte pole. Võin küll telefonikaameraga mõne klõpsu teha, siis näeb vähemalt üldjoontes ära, milline välja näeb. Aga mingit kvaliteetfotot ei maksa siis oodata.
Kuna õnnestus rootslastelt veidi infot saada, siis täiendan teemat. Raaminumbri järgi peaks ratas olema 1939. aastast. 1941.a. suvel valmis Monarki 1000 000-s eksemplar. Aastas toodeti sel ajal ca. 100 000 ratast, seega tõenäoliselt on minu ratas tehtud 1939.a. kevadel/suvel. Torpedo vabajooksu tol ajal Monarkidele ei paigaldatud, vaid kasutati Novo ja Victoria vabajookse. Vanem Torpedo on paigaldatud ilmselt seetõttu, et õiget ei olnud saada. Et see vahetatud on, seda kinnitavad ka teistsugused kodarapead.
Üks väga vilets pilt ka: