idalimusiin Kirjutas:Mina igal juhul tõstan mütsi nende korraldajate ees, kes on leidnud entusiasmi ja vaba aega selline üritus nagu Talveralli korraldada. Ja juba viiendat korda. Need, kes virisevad võivad ju ise parema ürituse teha. Või kaks üritust või seitse üritust. Eestis on niivõrd vähe tõeliselt haruldasi ning vanu tsikleid ja autosid. Pealegi on kahju neid meie sodisesse talve tõugata. Seepärast kogunevadki Talverallile enamasti sõidukid aastatest 1965-1985.a. nagu mulle tundub ja ilmselt sellele vanusekategooriale see sõit kõige rohkem ka sobib. Nautige, kellele see üritus meeldib ja tehke paremini, kellele ei meeldi.
Ida Limusiin
Täitsa õige jutt! Patt on tuua omanike poolt soolasodisesse keskkonda oma hästitaastatud või ülihästi säilinud uunikume (siia nimistuse mahub isegi tehasevärvis algusaastate "kopikas", mis pole kunagi talvesõitu saanud). Piisab, kui kogu selle 300 km kohta on kasvõi 10 m soolavesist teelõiku ja sealt sellise uunikuga läbi tuisata, on sellele masinale "soolaviirus" süstitud ja ta hakkab põdema roostetamishaigust, jäädes aasta-aastalt järjest "haigemaks". Soolalahus tungib aga pisimagi plekiliite vahele, mida aga hilisema veepesuga enam välja ei uha. Ja sool teeb oma vilgast roostevalmistamise tööd aga päevast päeva. Eriti meeldib soolale niiskus, mida ta õhust oma hügroskoopsusega ahmib, ja soojus, mille mõjul "toodang" suureneb. Hiljem , mõne aasta pärast, tõdeb uuniku omanik ja kirub, et miks mu "prillikivi" nüüd nii äkki nii rooste on läinud?
Ka mu oma hinnaskaalal suvel maksimumpunktid saav uunik, talvisesse keskkonda väljaaetuna kahandab minu hinnangut vähemalt poole võrra ja minu silmis ta nii "unic" enam ei ole.
No nüüd läks jutt vähe karmiks, aga roostet olen ma vihanud ja selle vastu võidelnud tongihotelikult kogu aeg tehnikale pühendatud osast oma elust. Seega Talveralli sõidukiks kõlbaks siiski viis korda murust üles ehitatud ja viitteist värvikihti omav, kuid korralik Gaz-21, samas näiteks 71.aasta originaalvärviga Gaz-24 peaks jääma koju garaaži suve ootama. Kõik "viimasepeal" vanatehnika las jääb ikka rohkem suvisteks üritusteks, Talverallli on lihtsalt üks fun üritus, kus tehnika olgu aastailt vana, kuid siiski suht korralik. Selline on minu arvamus.