Postitused: 5,044
Teemad: 210
Liitus: Mar 2005
Maine:
161
Kas oskab keegi kirjeldada Kristjan/Otto Saare jalgrattatehase jalgratta REX raamisilti? Väidetavalt tootis nimetetud tehas 1936-l aastal sellenimelist mudelit. Sattus minu kätte üks REX sildiga raam, number 2xxx. Ja kas oskab keegi kosta, mis numbrini võis Saar 36-ks aastaks umbes jõuda? Või kas keegi teab mõne muu riigi jalgratast REX (ise pole veel otsinud andmeid)?
Postitused: 770
Teemad: 565
Liitus: Dec 2002
Maine:
36
Olete Te ikka kindlad, et fotodel kujutet REX on Saare firma töö? Kahtlusi tekitab suur raaminumber - niipalju kui ma tean ja näinud olen, tegi Saar raamid ise ja pani sinna ka pisikesed numbrid. Suur raaminumber viitab masstoodangule (ja välismaisele päritolule) - paljud siinsed väikesed tootjad kasutasid valmis importraame, kuid Saar minu andmetel mitte.
Mis puudutab keskjooksu, siis nn "rootsi tüüpi" koosolevate väntadega süsteemi ei ole minu andmetel kasutanud mitte ükski siinsetest kohalikest tootjatest. Ikka reeglina kas kiilud või (harvemini) Dürkopi/Wandereri-laadne trapetsots.
Valdo
Eesti Jalgrattamuuseumi looja ja eestvedaja
Tutvustame jalgratta ajalugu Eesti vaates, väljas on üle 185 muuseumiväärtusega ratta
Asume Kesk-Eestis Väätsal Pikk 9, kuni 18. maini 2025 oleme avatud eelneval kokkuleppel