(04-08-2011, 10:32 AM)vanahuvi Kirjutas: (13-07-2011, 13:38 PM)TALUPOEG TALUJA Kirjutas: Tere!
Nägin kasutaja Jurka sellist remonditud autot:
Nägin antud autot Kolga-Jaanis . Selliseid kumme siis enam all polnd.Kas need ültse kuulusid antud margile?
Tundus olevat päris vana.Kaugelt oli pilt hea,aga lähedalt defekte palju.Selline tunne ,et restaureerimisega pole vaeva nähtud.
Kuidas selliste numbritega söita vöib?Vöi saab neid eriloaga kasutada?
Ma pole kahjuks antud automudeli ekspert,kuid võin natuke asja valgustada.
Kõigepealt tahan mainida,et selle auto omaniku taotlus oli selline,et teha see auto sõidukorda just sellisena,nagu nad tegelikult omal ajal olid. Toonitan-tegu ei ole restaureeritud autoga! Seda mainis lugupeetud auto omanik aastaid tagasi mulle,kui teda külastasin. Nii et ei maksa meest selles süüdistada,et auto pole täielikult lakutud ja klants. Tahan siinkohal rõhutada ,et tegu on peamiselt sõjaväe jaoks toodetud masinaga,mille tootmise kvaliteet oli juba alguses selline,et ei olnud ette nähtud klantsina ja viimasepeal viimistlusega. Seda tuleks eriti arvestada selle aja masinate puhul. Kahjuks on meil kõvasti juurdunud arusaam,et taastatud auto peab kindlasti olema hirmus viks ja sile. See on aga täiesti vale! Kunagi pole need autod olnud nii ilusad,nagu on meie teedel liikuvad ja ka väljamaalt toodud vana-aegsed autod. See GAZ-67 B on remonditud sellisena,nagu ta vanasti seisma on jäänud. Ehk pole tehase konditsioonis. Autot on remonditud peale tehasest väljumist mitme põlvkonna meistrimehed . Samuti on näha oma-aesed kuulijäljed porilaual. Kunas need tekkinud on,pole teada,kuid nende sirgekstagumise,hunniku pahtli pealepanek ja hirmus siledaks tegemise korral kaoks ära selle auto omapära ja tolle aegne välimus. Seda autot oma silmaga vaadates tundub,et nagu oleks aeg hetkeks seisma jäänud ja jälle näiteks aasta 1955.....
Tahan veel mainida,et kui keegi veel edaspidi hakkab taastama vanemaid sama ajajärgu autosid,siis palun ärge restaureerige asju üle! Ma pole kahjuks kõiki sama mudeli autosid riigis näinud,kuid nende põhjal mida olen näinud,on Jurka ja veel Jaani masin sellise välimusega nagu võiks või peaks olema. Vabandust nende tublide meeste ees,kelle autot pole ma korralikult ligidalt näinud ja siin maininud. Kindlasti on neid autosid ja mehi veel,keda kiita.
Sellise numbrimärgiga loomulikult ei saa tänapäeval teedel liigelda,kuid oma kodus ja põllu peal sobib küll.
Mis puutub kummidesse,siis las kõnelevad teised,kes teavad.