Säästame elektrit!

Ilmselt on see küsimus või teema eelkõige suunatud eramaja omanikele, kuid sõna võivad ju kõik võtta.

Kuidas teie elektrit säästate?
Kas kasutate mingeid taimereid, et kütta öösel ?
Ehk on veel mingeid nippe?

Minu esimene katse oli siis soojavee boileriga, mahult on päris mürakas, ei saa nüüd pead anda mitu liitrit. Hetkel kütab öösel 4 ja pool tundi. Sellega saab läbi nii, et 3-4 inimest saab pesnuks ning muud toimetused tehtud nõud jms.

Praegu on sellise taimeri ja ajaga umbes 9-10 eurot säästu. Samas osad räägivad, et säästu see ei too ja võib kulu hoopis tõsta, kuidas sellega siis on?

Kas sama asi toimiks ka põrandaküttega? Et kütta ainult öösel ja siis päeval puhkab aga peab jälle hakkama otsast soendama, kui sisse lülitab.

Jagage kogemusi Big Grin
Vasta

Energia jäävuse seadus ei kao kuhugi. Eeldusel, et Su küttekeha suudab "odava" ajaga teha sama töö, ei olegi vahet. Narvakatele see meeldib, kui öösel ka katelt kütta tuleb. Kõige enam meeldiks neile, kui kõik kütaksid öösel ja tipukoormuse tunde ei olekski...

Põrandaküttega võib pävane jahtumine elu ebamugavaks teha...

Suurt akupaaki tasuks küll öösel kütta.
Vasta

Mis on majapidamises suured kulud?

Vee soojendamise kulu.

Pesu pesemise kulu.

Elektriga kütmise kulu.

Valgustus.

Masinapargi kulu (garaas).

Pluss kõik muud kõrvalised kulud.

Ise kasutan vee soojendamiseks sellist süsteemi - soojamüüriga pliidil on läbi veetud vee trass, mis soojendab kütmise ajal veepaagi (250l) soojaks - ja sellest kestab 5 inimesele pooleks päevaks. Kuna elektri pliiti ei kasuta, siis puit pliidi alla teen nagu nii (söögitegemiseks) tuld, on vesi ka kogu aeg soe.

Pesu pesen nädala vahetusel (odavam elekter)

Koristan maja ka nädalavahetusel (jällegi odavam elekter)

Elektriga kütan ainult puhtalt sauna+kuivatus ruumi. (kui on külm siis kasutana elektri sauna, kui ilma soe, siis palk sauna)

Valgustusel olen hõõgpirnid vahetanud halogeenide vastu - ei ole kõige säästlikum, aga taluvad "tsiksutamist".

Pluss elementaarsed elektri kulud, mida kokku tõmmata on ebameeldiv.

Iga kuu kulub umbes talvel 600 kw ja suvel 300 kw.

Garaas on suur - masinapargis on puidu väikene tsehh ja metalli töö pingid+ keevitused jne. asjad, mida kasutan nädalas 15 tundi jutti vähemalt.

Ei saaks kurta, et kulu on eramaja kohta suur, eriti kokkuhoidmisega ei tegele.

Come to the dark side, we have cookies!
Vasta

Mina olen saanud asjast aru niimoodi: Boilerit ja põrandakütet on mõtekas hoida pidevalt sees ja lasta neil temperatuuri ühtlasena hoida. Kui hakkad vahepeal välja lülitama ja odavamat elektrit otsima kisub asi greeni ja kulud hoopis tõusevad säästmise asemel. See on minu subjektiivne arvamus mis ei pruugi ühtida teiste arvamusega.
Vasta

(07-03-2013, 16:04 PM)Daff Kirjutas:  Mina olen saanud asjast aru niimoodi: Boilerit ja põrandakütet on mõtekas hoida pidevalt sees ja lasta neil temperatuuri ühtlasena hoida. Kui hakkad vahepeal välja lülitama ja odavamat elektrit otsima kisub asi greeni ja kulud hoopis tõusevad säästmise asemel. See on minu subjektiivne arvamus mis ei pruugi ühtida teiste arvamusega.

Kas selle arvamuse füüsikalist või arvutustega põhjendatud tõestust ka näha saaks?

Mugavus on pideva toite korral muidugi parem, temperatuur ei kõigu. Ja selles tegelikult asja iva ju ongi.
Vasta

(07-03-2013, 16:04 PM)Daff Kirjutas:  Mina olen saanud asjast aru niimoodi: Boilerit ja põrandakütet on mõtekas hoida pidevalt sees ja lasta neil temperatuuri ühtlasena hoida. Kui hakkad vahepeal välja lülitama ja odavamat elektrit otsima kisub asi greeni ja kulud hoopis tõusevad säästmise asemel. See on minu subjektiivne arvamus mis ei pruugi ühtida teiste arvamusega.

olen samal arvamusel
ja seda enam, et öise ja päevase elektri hinnavahe on põhimõtteliselt olematu
ja kui tarbimine jääb 50-50 siis on veel napilt kahetariifne odavam aga kui juba öist hakkab vähem kuluma kui päevast oleks üldse mõtekam minna ühetariifsele üle.

ise "säästame" led ja säästulampidega, ebavajalik valgus välja lülitatud, pesu pesemine ja pesu kuivatamine öösel/nädalavahetusel samuti ka nõudepesu.
muud on raske teha sest küte ja soe vesi on gaasiga.
söögi tegemise pealt kokku ei hoia - s.t. kui tahan siis teeme kooki või seapraadi ja ei hinda selleks kulunud energiat.
Vasta

Pean boileri mahu ära vaatama siis saab aimu. Aga kütab öösel
Pesu pesen korra nädalas ~
Söögi teen 1x päevas elektripliidil, umbes tunnike kulu.
Külmkapp vurab, aga see pole nii suur tegur.

Suvel elektriarve umbes 27-30eur.

Talvel lülitan sisse põrandakütte WC-s 2x2m hoian madalal temperatuuril ühtlaselt.
Ja 500W elektriküte mis vuhab öösel.

noh muid pudinaid ei hakka välja tooma.
Aga nüüd talvised arved olnud 120+ Eur.

Kas tõesti paneb väike põrandaküte ja radikas siukse tiraka pikki näppe ? Enam ei oska kuskilt kokku hoida, arvutiteks läpparid, valgustus säästupirn. A klassi telekas, tunnike paar mängib päeval. Üks koht veel oleks muidugi, puupliidiga süüa teha.
Vasta

Varasematel aastatel. kui öise ja päevase elektrihinna vahe oli vähe suurem, kui nüüd, siis oli küll kindlasti tolku taimerite kasutamisest, seda just suurematel boleritel. Seda testisin ise ka mitu korda ja tõestatud, et on kasulik. Nüüd on aga hind nii võrdne, et see mässamine on ilmselt üsna mõtetu, endal on küll taimer veel vahel vanast ajast.
Põrandaküttega on nii, et kui on normaalselt soojustatud põrand, siis ta ei jahtu nii ruttu midagi maha päevaga, et ebamugav oleks. Mina küll vahet endal aru ei saa, et oleks õhtuks jahedamaks läinud. Aga eks kõik oleneb olukorrast, endal on küllatki värskelt renoveeritud maamaja.
Tavakuudel kulub kuskil 600-700kw, sügisesel viljakuivatushooajal läheb kordades rohkem, siis pole ka aega öö ja päeva vaheldumist oodata, kuivati huugab 24/7.
Muud pesupesemised ja asjad üritab teha pigem nädala vahetusel või öösel, eks midagi pikema aja jooksul ikka säästetud saab.

Aitan seadmete monteerimis ja demonteerimistöödel ning konstruktsioonide ehitamisel
www.ransar.ee
info[ät]ransar.ee
51934170 
Vasta

(07-03-2013, 16:08 PM)v6sa Kirjutas:  

Kas selle arvamuse füüsikalist või arvutustega põhjendatud tõestust ka näha saaks?

Mugavus on pideva toite korral muidugi parem, temperatuur ei kõigu. Ja selles tegelikult asja iva ju ongi.
Füüsika toimib tegelikult selliselt:
Asjad (põrand, boiler jne) jahtuvad, sest nende välispinna temp on kõrgem kui ümbritseva keskkonna oma. Jahtuvuse intensiivsus on lineaarses sõltuvuses temp erinevusest.
Objekti temperatuuri hoidmiseks muutumatuna tuleb sinna anda samapalju energiat kui hajub välisjahtumisega (hetkel ei räägi massivahetusest).
Fakt: pikemate tsüklitega sisse/väljalülitatud objektide summaarsed kaod on väiksemad kui pidevalt "kõrgemal" temp viibivad objektid.
Ehk siis on väike sääst kWh-s (rahast ei räägi hetkel), kui boiler öösel kütab ainult.
Vasta

(07-03-2013, 16:27 PM)omaenergia Kirjutas:  ...
Aga nüüd talvised arved olnud 120+ Eur.

Kas tõesti paneb väike põrandaküte ja radikas siukse tiraka pikki näppe ?
...

Vaata oma "elektriarvet" ja kae perra, palju sealt tegelikult voolule kulus. Ma julgeks arvata, et alla kolmandiku.

Ülejäänu läks igasugustele "tasudele".
Vasta

Mnjah..

Elektrienergia 48,04
Võrguteenus 43,26
Taastuvenergia 14,23

Päev 427 Kwh
öö 654 Kwh

kokku 57,65...

Ja seda kõike siis kahekesi elades.
Vasta

(07-03-2013, 16:49 PM)maaks Kirjutas:  Jahtuvuse intensiivsus on lineaarses sõltuvuses temp erinevusest.
Seos on siiski eksponentsiaalne. Suurema temperatuurierinevuse korral toimub jahtumine kiiremini (kraadi/minutis), kui väikese temperatuurierinevuse korral.
Ja oma füüsikateadmiste juures nõustun ka, et kord öösel kütmine on energeetiliselt säästlikum kui koguaeg soe hoidmine.

Oma kodusest elektrisäästmisest pole suurt midagi rääkida. Kütame ja pesuvett soojendame puuküttekatlaga ja köögis on puu- ja gaasipliidid.
Külmkapp suriseb omasoodu, kiirkeedukannu kasutatakse ka siis kui vaja, valgusteid vahetame tasapisi säästulampide vastu. Pesumasinat tarvitatakse vastavalt vajadusele, aga ainult päeval, sest paikneb magamistubade läheduses. Muud elektritarvitajad on suht väikeste võimsustega. Kokku ca 25-30EUR'i eest kuus ja arvan, et 8 tudengi peale on seda üpris vähe. Suuri kokkuhoidmisvõimalusi enam ei näe. Hoopis vett tuleks säästa, seda läheb paarikümne kuupmeetri kanti.
Vasta

Kuu ajaga võttis mu teler 44 kW/h. Huugab kah hommikust poole ööni ja miski viimase otsa kineskoop, enne neid lede ja lcdsid ostetud. Välja lülitatakse ainult poeskäikude ajaks ja mingi 6-8 tundi öösel. Ja pult on naise käes, olen paar korda püüdnud hõivata aga tulemus 0.
Kusagil teemas juba oli juttu kokkuhoiust.

Инвалид информационной воины на фронте Пярну-Хииу. 
Tsiteerides John McCaini: "Venemaa on peamiselt bensiinijaam, mis teeskleb riiki"," rääkis Basse.
Vasta

Kui päiksepaneelid katusel siis saab ju ka pesumasinasse sooja vee suunata ja elektri kulu väiksem.
Vasta

Kurat, loen ja kadestan, mul viimane elektriarve oli 300€, elame perega 95m2 majaosas, elektripõrandaküte, õhksoojuspump, osaliselt radikad. Jumal tänatud, talv oli soe, aga toas ikka külm, kui tahaksin normaalset sooja tuppa, peaksin kõik kütted poolevõrra juurde keerama ja voilaa, kartaon, et arve ainuüksi elektri eest oleks 600€, sick.
Vasta

Juba aastapäevad(või isegi paar) ragistanud ja katsetanud ning suurimad tarbijad majas on:boiler, vannitoa põrandaküte ning kaasa Smile
oli 200l boiler ja kuus kulus 150-180kw/h.Lihtsameelsuses asendasin odava 100l säästuboileriga...kulu 140-160 kw/h.Panin vahele taimeri ning nüüd kütab öösel 2.30-6ni ja kulu 70-100 kw/h(kõik on kuu kulud aasta ringi keskmiselt)
Vannitoa põrand 800w, leigest jahedamapoolseks-kokkuhoid 200+kw/h (päevas ca 7 kw/h)see oli kõige müstilisem minu jaoks, et kokkuhoid nii priske tuli.Üksi kodus olles on keskmine päevakulu 13-16 kw ja kui teinepool ka kodus siis 20-30kw(täispuhutavatest naistest olen kuulnud aga elektrit närivatest...)Öise-Päevase suhe on 60/40-le harjumuste muutmise tõttu.5 a tagasi oli 25/75-le.

Rahalises väljenduses on juba aastaid kulunud 85-100 euroni kuus...lihtsalt varem sai rohkem kulutada odavama hinnaga.Vahel saab õhk pumbaga nii soojendatud kui ka jahutatud, valgustus enamusest kas säästukate või ledide peal aga tööruum ja garaaz...peab lihtsalt rohkem teenima, et elumõnu-mugavus jätkuks Smile
Vasta

95ruutu ja 300eur. Siis mul läheb veel hästi? See kuu 119eur 180rm pinna kohta. Samas soem võiks olla küll natuke. Kindlasti on oma kadu vundamendist, pole soojustatud. Ühes toas seina seest vill ära vajunud. Ning terassi alt puhub tuul edukalt põranda alla.. Eks ilmselt siit tuleks sääst, aga see nõuab ka head rahasüsti.
Vasta

(08-03-2013, 02:05 AM)omaenergia Kirjutas:  95ruutu ja 300eur. Siis mul läheb veel hästi? See kuu 119eur 180rm pinna kohta. Samas soem võiks olla küll natuke. Kindlasti on oma kadu vundamendist, pole soojustatud. Ühes toas seina seest vill ära vajunud. Ning terassi alt puhub tuul edukalt põranda alla.. Eks ilmselt siit tuleks sääst, aga see nõuab ka head rahasüsti.

M.O.T.T. ehk suurema säästu saad hoopis eelneva kulutamise ehk investeeringuga. tee ära soojustamine ja tuuletõke ja voilaa - sääst on INIMLIK s.t. ei pea kannatama pimedat ja külma tuba selle pärast et muidu on vaja palju maksta.

kõik laiavad siin oma el.arvetega jne. aga see ei anna midagi sest iga inimese harjumused ja elustiil on erinevad, majad on erinevad, ka asukoht meie väikesel maalapil siin põhjala serval määrab palju jne. jne.
ehk näiteks täiesti identsed majakesed kuskil jõgeva/põlva vms. maakonna põlluserval ja kuskil läänemaa metsade vahel võivad oma tarbimisest erineda väga märgatavalt sest välistemperatuuri erinevus on tihti kordades.
ja inimesed ise on erinevad kes tahab magada ja elada toas kus on 23...25C teisele sobib väga hästi 16...18C jne. jne.
Vasta

Viimased paar kuud tarbimine 435 ja 445 kW/h, detsembris 391 kW/h.
aasta tagasi oli samal ajal midagi 600kW/h ringis. Naine pidi kreepsu saama! Big Grin
Põhiosa läheb vannitoa põrandaküttele ja el. boilerile. Varem läks kõva pakasega ka torude soojendamiseks õliradikaga. Nüüd keskküte pidevalt töötava ringluspumbaga ja torud korralikult soojustatud.
Põrandaküttele sai kontroller vahele ehitatud. Täpselt ei mäleta enam, aga alguses pidasin arvet, palju elektrit vähem läks, kui temperatuuri täpselt jälgida ja kütta põrandat vaid 2 x ööpäevas. No ikka mõjus. Pidev kütmine on mugav, kuid kulukas. Arvatavasti sõltub see ka muudest teguritest, nagu põranda pindala ja soojusisolatsioon, keskkütte olemasolu või puudumine vannitoas jne. Minul on vannitoa põhikütteks radikas, lisa annavad läbi vannitoa jooksev korstnajalg ja allolev pesuköök, kui seda kütta. Põrandaküte on vaid mugavuseks ja põranda kuivana hoidmiseks. Seega ei pea ma seda tugevalt ja pidevalt kütma.
Varem kasutatud spetsiaalne põrandakütte termostaat oli fekaal. Ebatäpne, jupsis alatasa, küttes küll üle, küll jättes põranda külmaks ja kellaajast ei teadnud ööd ega mütsi.
Vanduma paneb see, et ma ei taibanud vannitoa ehitamise ajal põrandasse küttekaabli asemel või lisaks torusid valada.

Sügisel sai meeleheitlikult keskkütet renoveeritud ja keskkütteboiler jäi kahjuks ajutiselt mängust välja. Suvel-sügisel saab see ära tehtud. Edaspidi on võimalus keskküttega sooja vett teha ka suvel. Päikeselisel päeval annab sooja vett päikesekollektor. Elektriboiler hakkab olema vaid SOS juhtudeks. Muul ajal hakkab pistik seinast väljas olema.
Valgustus suuremalt jaolt juba ledidel ja osalt päikeseelektril.
Kui nüüd tulevikus põrandakütet ka omatehtud särtsuga toita õnnestuks, siis võiks EE minu poolest potile minna! Tarbimine hakkaks olema 100-200kW/h.
100% oma energiale siiski minna ei õnnestu. Siis peaks elama nagu minu tädi - paar elektripirni laes, telekas, külmkapp ja kõik! Ja oh sa pagan kui vihane ta oli kui elektri hind tõusis! Lausa 10 euri tuli kuu eest maksta! Big Grin

Füüsika on valus ja matemaatika teeb vaeseks, kui sa nende sõber ei ole.
Vasta

Lahe, kui vähesega inimesed hakkama saavad! Meie elamises on keskmine elektrikulu kuus ca`1300-1400 kwh. Majas kaks elamist kah, ämm kulutab allkorrusel.. Kokku umbes 65 pirni valgustustes, osaliselt ledid juba. Suviti huugab kastmistehnika, taimede aegu on spets-valgustus taga..
Muidu elektrikütet pole, tavaline puugaasikatel, paar boilerit, üks neist kahesüsteemne... Tarbijad on mitte just erilised õgijad, aga tasakesi neid kilovatte ikka korjub Smile . Vaatame ikka ringi ka, et mida kannatab kulu vähendamiseks ära teha...

Vasta

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 1 külali(st)ne