(28-05-2015, 19:53 PM)diesel Kirjutas: seletuskiri lubab ark-il sulle vastu tulla ja mittetäielike paberitega masin siiski arvele saada. kui sa riistapuu kuskilt bänni panid või muidu miskit jama ajad, siis vastutad ikka sina.
seletuskiri lihtsalt on kirjalik tõend, millele tuginedes saab sind hiljem türmi panna lisaks masina vargusele veel ka dokumentide võltsimise ja tont teab mille eest veel.
§ 3.Registritoimingu korraldus(1) Registritoiminguid teeb Maanteeamet sõiduki omaniku või tema esindaja või muu käesolevas määruses või muus õigusaktis nimetatud registritoimingu taotlemiseks
õigustatud isiku taotluse alusel
(7) Maanteeametil on õigus kontrollida esitatud andmete õigsust enne registritoimingu tegemist tehes vajadusel järelepärimisi, või muul viisil[, samuti kontrollida ja täpsustada andmeid päritoluriigi registreerimistunnistuse väljaandnud asutusest.
(8) Maanteeamet keeldub registritoimingu tegemisest, kui esitatud andmed on ebaõiged või pädev isik on tuvastanud, et
esitatud dokument on võltsitud või võltsimistunnustega.
]Muuseas, see unustatakse ära, et Seaduse järgi on registril 30 päeva aega toimingut teha, ei pea KOHE letist pabereid saama. Selle ajaga peavadki nad TUVASTAMA, on tegu varastatud asjaga, on võltsitud midagi jne. Kõnealusel juhul oli olemas ostu-müügi leping ja inimesel ei pea mitte kuidagi olema suvalise inimese kontaktandmeid. Eriti, kui tegu on vallasvaraga, mis teatud ajani ei kuulunud ka mitte kuidagi registreerimise kohustuse alla nagu punnvõrrid ja mopeedid. Tsikkel ja auto on natuke teine asi ning need on ju tegelikkuses kunagi kõik mingis registris kellegi nimel olnud. Pigem on ikka nii, et dokumente on rohkem kui füüsilisi varasid endeid.
Hetkel käib ju jutt punnvõrridest ja mopeedidest ning nende puhul ei ole ega saagi olla mingeid "kunagisi" dokumente, õigemini ei saa eeldada, et need PEAKS alles olema. Kunagi n-kümmend aastat tagasi saadi poest ju ka neile mingi tehasepass vms aga enamusel on need ammu kadunud. Minusuguseid, kel on alles ka
oma jahi sellised
algsed asjad, on vähemus. Ja ei tehtud punnvõrre ostes-müües ka mingeid lepinguid sest seda polnud vaja. Nägid Kurtna laadal kena Rigat, otsid ära ja oligi kõik. Ja nii peaks ka mina Taotluse peale kirjutama: "minule Kohtunike-Sõprade poolt kingitud ja mulle aastaid kuuluv punnvõrr Riga" ning see on ka kõik, mis ma sinna kirjutan. Või äkki peaks ma kirjutama juurde essee, et mitu viina, kuskohast ostetud ja üldse miks sellise asjaga tegeleti, me sel kinkimise hetkel ära konsumeerisime? Kui register peab vajalikuks Kohtunike ja üldse vanatehnikahuviliste "terve mõistuse olemasolu" kontrollida, siis on see muidugi nende endi probleem
See oleks ka muidugi eriliselt sisutihe ja Riigile suurt lisaväärtust tekitav kirjavahetus:
ARK Sõbrale: Kuskohast Teie selle Riga 11 saite-võtsite?
Sõber: kodust kuurist.
ARK: Kuidas see sinna sai?
Sõber: Ei mäleta, ma sündisin sel aastal.
ARK: Kaua see Teie oma on olnud?
Sõber: Niikaua kui mäletan.
ARK. Kaua siis mäletate?
Sõber Seda mäletan, et Vaiko Vooremaa süütas Pirital Olümpiatule...
PS: ei saanud minult ka Seltsimees Siimann koolidirena seletuskirjasid sügaval nõukaajal peale ühe, mille ma vormistasin Agu Sihvka stiilis sissejuhatusega "Et kõik ausalt ära rääkida, pean alustama päevast, kui...". Ma lihtsalt olengi terve teadliku elu sedasorti asju vihanud ja võimalustmööda kõik kuupeale saatnud, ka Tolliameti, nii mõnegi tööandja jne. Ma ei kirjuta mitte ühte Seletuskirja oma SEADUSLIKU tegevuse
õigustamiseks!