Tänud Naabrivana. Pilt selgem.
Liha küpsetust õpiks hea meelega.
See lõkke koht nüüd on küll natuke segadust tekitav? Miski põles maha?
Tegelikult nökerdan siin omale ühte off-sett bbq ahju ja selle on suitsutoru otsa keskel. Kuna liha tegemisega oli jube kiire, siis ei ole tal hetkel veel jalgu ega koldel ust ega ühtegi siibrit. Toimib kui loom. Umbes 7kg liha sealt läbi käinud ja ei saa kurta. Kütusekulu on tunduvalt väiksem kui mu õlivaadil oli ja temp ei käi kah 50C* üles alla tuule ja vihma pärast. Nimelt sai ta selline paras 480mm läbimõõt ja miskit pisut üle 800mm, 4mm plekist. Võib rahulikult muid toimetusi teha sellel ajal kui meeldiv toit valmib.
Musta ajamisega on sellel ahjul see lugu, et õlivaat tahmas ikka korralikult ja ega temas head liha saanud. See suurem ahi käib väga puhtalt. Puud on koldepeal soojas ja on tavaliselt jõudnud enne pruunika jume juurde võtta kui koldese jõuavad. Selliselt ei tahma vähemalt niipalju, et korstnast midagi näha oleks ja 4h suitsutamisel ei ole liha mustaks läinud. Suitsu kamber on seest suhteliselt puhas.
Kolde peaks veel ära soojustama, saaks veel paremaks.
Koldel puudub ka tuharest. Puud põlevad otse kolde põhjas.
Kütmist alustan sellega, et panen kolde poolenisti puid täis ja lasen sellel täis auruga ära põleda, kuni jäävad söed. Selleks ajaks on ahi käinud tublisti üle 300C* ja uuesti küpsetus tembini jahtunud. Siis hakkan lisama koldepeal soojas olevaid puid halu või paari kaupa. Sõltub vajadusest.
Üks plekitükk ahjus sees määras ahju ühtlase soojenemise, aga sellest proovin hoopis homme pildi teha, siis lihtsam seletada.
Donnile aga edu. Kui juba plaan on, ega nad siis tulematta jää.
Talupoeg Taluja kirjutas kunagi :"Naine peab mõistma, et ta sai mehe koos hobidega."