Teeme ise söegrilli

(28-06-2015, 23:43 PM)Naabrivana Kirjutas:  
(28-06-2015, 00:27 AM)mlsluik Kirjutas:  Alumine küttekolle võiks olla grammike kõrgemal ning kolde ja ülemise koja vahelised torud natuke lühemad.    Aga üldiselt võib rahule jääda, järgmise teen natuke teistmoodi. Eks vigadest õpitakse. Liha kipub kehva puuga väga ära tahmama.

Kas küttekoldel on mõlemas otsas õhuavad?

Väga hea tähelepanek kusjuures, mina oma lolli peaga ei tulnudki selle peale et ka tagumisest otsast võiks lisaks õhku anda. Hetkel tekibki mittetäielik põlemine suurema ahjutäiega ning ülal pekk tahmane...   Big Grin

'Per cogo, non per mico' (Edasi kompressiooni, mitte sädemega)
https://www.facebook.com/Teedehooldus/
 Ulila Jäärada FB
Vasta

Tänud Naabrivana. Pilt selgem.
Liha küpsetust õpiks hea meelega. 

See lõkke koht nüüd on küll natuke segadust tekitav? Miski põles maha? Sad


Tegelikult nökerdan siin omale ühte off-sett bbq ahju ja selle on suitsutoru otsa keskel. Kuna liha tegemisega oli jube kiire, siis ei ole tal hetkel veel jalgu ega koldel ust ega ühtegi siibrit. Toimib kui loom. Umbes 7kg liha sealt läbi käinud ja ei saa kurta. Kütusekulu on tunduvalt väiksem kui mu õlivaadil oli ja temp ei käi kah 50C* üles alla tuule ja vihma pärast. Nimelt sai ta selline paras 480mm läbimõõt ja miskit pisut üle 800mm, 4mm plekist. Võib rahulikult muid toimetusi teha sellel ajal kui meeldiv toit valmib.
Musta ajamisega on sellel ahjul see lugu, et õlivaat tahmas ikka korralikult ja ega temas head liha saanud. See suurem ahi käib väga puhtalt. Puud on koldepeal soojas ja on tavaliselt jõudnud enne pruunika jume juurde võtta kui koldese jõuavad. Selliselt ei tahma vähemalt niipalju, et korstnast midagi näha oleks ja 4h suitsutamisel ei ole liha mustaks läinud. Suitsu kamber on seest suhteliselt puhas.
Kolde peaks veel ära soojustama, saaks veel paremaks. 
Koldel puudub ka tuharest. Puud põlevad otse kolde põhjas.
Kütmist alustan sellega, et panen kolde poolenisti puid täis ja lasen sellel täis auruga ära põleda, kuni jäävad söed. Selleks ajaks on ahi käinud tublisti üle 300C* ja uuesti küpsetus tembini jahtunud. Siis hakkan lisama koldepeal soojas olevaid puid halu või paari kaupa. Sõltub vajadusest.

Üks plekitükk ahjus sees määras ahju ühtlase soojenemise, aga sellest proovin hoopis homme pildi teha, siis lihtsam seletada.



Donnile aga edu. Kui juba plaan on, ega nad siis tulematta jää.
 Talupoeg Taluja kirjutas kunagi :"Naine peab mõistma, et ta sai mehe koos hobidega."

Kui on raha, siis ostan bensiini ja sõidan tsikliga. Kui ei ole, siis sõidan ilma.
Vasta

(29-06-2015, 00:34 AM)karvik Kirjutas:  Tänud Naabrivana. Pilt selgem.
Liha küpsetust õpiks hea meelega. 

See lõkke koht nüüd on küll natuke segadust tekitav? Miski põles maha? Sad

.....

Üks plekitükk ahjus sees määras ahju ühtlase soojenemise, aga sellest proovin hoopis homme pildi teha, siis lihtsam seletada.

Kahjuks nii ta jah läks, et maja põles maha - koos abikaasa tööriistatega ja piltlikult öeldes ei jäänud ka mullegi ühtegi mehist mänguasja enam alles.
http://www.valgamaalane.ee/3237529/tuli-...otta-andis


Ahju piltidest oleks tõesti abi.

Bensiinis peitub kiirendus - diislis vingu hais.
Vasta

Sai ka enne jaani üks söegrill valmis meisterdatud  Rolleyes Ohvriks langes tilkuma hakanud 80l veeboiler, mis lootis vist vanarauda puhkama saada, see aga mulle ei sobinud ja paariks aastaks vahvaks lihaküpsetusmassinaks ma ta meisterdasin. Sisse läheb korraga 14l kott sütt ja popsub sellega kuskil 4-5h, tiba lepalaastu juurde ja maiust tuleb mis mühiseb. Kuna upload.ee pisipildid siin jonnijoru ajasid annan nagi lingi kust saab vaadata. Aga eks üks pilt ole ikka rohkem kui tuhat sõna  Big Grin
http://fotoalbum.ee/photos/rbr999/sets/1443059
Vasta

ma ei jaga suitsuahjudest ööd ega mütsi ja seepärast tunnen huvi, et mis sisteem selle liha tahmamisega on? no vanasti meil rippus sink korstnas nädalipäevad ja sai kogu korsta kaudu väljunud olluse omale külge ja liha oli hää.
a tänapäe ju tulekolde lebra enam liha ligi ei läe? sinna pääseb ainult suitsupuru toss ja see kraam ju ei põle. või millest ma valesti aru olen saand?
Vasta

(29-06-2015, 21:27 PM)diesel Kirjutas:  ma ei jaga suitsuahjudest ööd ega mütsi ja seepärast tunnen huvi, et mis sisteem selle liha tahmamisega on? no vanasti meil rippus sink korstnas nädalipäevad ja sai kogu korsta kaudu väljunud olluse omale külge ja liha oli hää.
a tänapäe ju tulekolde lebra enam liha ligi ei läe? sinna pääseb ainult suitsupuru toss ja see kraam ju ei põle. või millest ma valesti aru olen saand?

BBQ ahjus pääseb kõik küpsetus koldesse, seega kui viskad kasutatud kondoomi maitseks tulle, siis selle mekk ja lõhn on lihal pärast man.
Nii et ära imesta kui grillija  vaatab sind peale suitsukoni poetamist tema kallisse ahju sellise näoga, nagu ta tahaks sind lüüa ja väga valusti( mõttes ta teebki seda).

Bensiinis peitub kiirendus - diislis vingu hais.
Vasta

konisid mul pole ja hoopiski ei loobi ma midagi võõrasse ahju. mudu aga hää teada.
kui kuskil kunagi peaks miskit lihatükki söögiks ostma, siis peab enne hoolega vaatama, et poleks kummi- ja koniahjus küpsetatud.
a miks siis üldse seukseid ahje tehakse? mingi idee peab ikke olema vast?
Vasta

(29-06-2015, 20:41 PM)rbr999 Kirjutas:  Sai ka enne jaani üks söegrill valmis meisterdatud  Rolleyes Ohvriks langes tilkuma hakanud 80l veeboiler, mis lootis vist vanarauda puhkama saada, see aga mulle ei sobinud ja paariks aastaks vahvaks lihaküpsetusmassinaks ma ta meisterdasin. Sisse läheb korraga 14l kott sütt ja popsub sellega kuskil 4-5h, tiba lepalaastu juurde ja maiust tuleb mis mühiseb. Kuna upload.ee pisipildid siin jonnijoru ajasid annan nagi lingi kust saab vaadata. Aga eks üks pilt ole ikka rohkem kui tuhat sõna  Big Grin
http://fotoalbum.ee/photos/rbr999/sets/1443059
Minul tehtud sama asi propaanipütist.Küssa ainult,milleks korsten.Asjal prigusid piisavalt ja suitsusem kraam tuleb kah.
Vasta

(29-06-2015, 22:50 PM)diesel Kirjutas:  konisid mul pole ja hoopiski ei loobi ma midagi võõrasse ahju. mudu aga hää teada.
kui kuskil kunagi peaks miskit lihatükki söögiks ostma, siis peab enne hoolega vaatama, et poleks kummi- ja koniahjus küpsetatud.
a miks siis üldse seukseid ahje tehakse? mingi idee peab ikke olema vast?

Iga puu annab oma maitse ise kasutan kirssi,ploomi, alõtsat ja õunapuud.Algul kuiva hiljem ,kui ahi soe leotatud puid,aga eks see BQ on omaette teadus ja iga mees teeb omamoodi ja oma maitse järgi.Mul ahi kasutusel üle 25 aasta ja on katsetatud igasugu asju,USA foorumites seda teadust palju,aga sealseid puid pole meil.
Vasta

(30-06-2015, 06:04 AM)ahtos Kirjutas:  Iga puu annab oma maitse ise kasutan kirssi,ploomi, alõtsat ja õunapuud.Algul kuiva hiljem ,kui ahi soe leotatud puid,aga eks see BQ on omaette teadus ja iga mees teeb omamoodi ja oma maitse järgi.Mul ahi kasutusel üle 25 aasta ja on katsetatud igasugu asju,USA foorumites seda teadust palju,aga sealseid puid pole meil.

Kui küpsetusprogress on väga pikk nt 8h ja enam ning kui sinna vahepeal muud puud lisada vahelduseks lepale, siis on see suht mõtetu teema.
Pisemat lihatükki tehes ja enamuse ajast teise maitsega puud kasutada, siis on asjal jumet. Erinev lepast tuleb nii värv kui maitse kui ka suitsuring.

Väike lisa märkus: Turul müüakse väga palju nn suitsusauna sinki. Pikalt suitsus olnud lihal tekib välimisse külge umbes 1-2cm tumedam äär (reeglina punakas) seda nimetatakse suitsuringiks.
Kui kodus omale BBQ ahjus liha teete või ka grillil suitsu peale lasete(põletate laastu) siis liha lahti
lõigates vaadake milline on liha välimine äär - mis toonides. mida sügavam suitsuring seda ülbem  Wink
Muideks turul te seda suitsuringi ei kohta liha juures, mis on väidetavalt nädalaid saunas suitsenud. Vaadake mõelge.

Bensiinis peitub kiirendus - diislis vingu hais.
Vasta

Turulihale lastakse(värv) suitsuga peale ja edasi keedukappi,seal ei saagi suitsuringi tekkida.Ja maitse tuleb süstimisest või vaakumist.
Vasta

(29-06-2015, 23:09 PM)linnuke Kirjutas:  Minul tehtud sama asi propaanipütist.Küssa ainult,milleks korsten.Asjal prigusid piisavalt ja suitsusem kraam tuleb kah.
Ära sa märgi... ei ole neid avasid sugugi liiast. Ma just vaatasin neid pilte ja mõtlesin, et peaks oma torule ka korstna tekitama. Peal ja all on augud tehtud, aga kui luugi kinni löön, siis kustub süsi sees ära..Big Grin Teine variant on muidugi põhja natuke rohkem auke teha, sest kõhutunne ütleb, et seal on neid pisut vähe ja need kipuvad ka tuhka täis minema.
Vasta

Minu proiekt siis selline. Pole veel ligilähedalgi valmis saamisele aga juba töötab Smile .
   

Korstna väljaviik tuleb kah veel teistsuguseks ehitada aga asukoht on selline. Korsten on 128mm vendi toru.


Plekitükk milda mainisin. seegi alles kahe punktiga kinni.
   
Paikneb ta siis kolde ja suitsukambri vahelise augu ees. Enne plekitükki läks kõigepealt keskelt soojaks ja siis tuli ülejäänu hiljem järgi. Peale plekitükki läheb üsna ühtlaselt. Tahmasem koht plekitüki juures tekib käivitusel. Hiljem ei kogu ka sinna enam.
Kuna rasvavanni veel ei ole, siis vedeleb rasv suitsukambri põhjas ja selle lükkan enne järgmist käivitust koldesse. Üleskütmisel aurab suitsukambri põhja jäänud rasv ära.

Veeplänn on olnud ainult ühe küpsetuse ajal meeles sisse pista. Olen piirdunud ainult hapukirgi vedelikuga pritsides või õuna mahlaga.
 Mingit ülisoolast poe marinaadi pritsisin puhta veega. Sai söödavam küll. Hiljem sama asja grilli peal valmistades ei kõlvanud üldse süüa. Poest jõudsid nad minuni mitte minust sõltuvatel põhjustel.


Suitsurõngas on tavaliselt mul kusagil 10mm olnud ja kiud on pehmed.
Kokku 5 küpsetus selle ahjuga alles. aga ta noor kah.

Kui on raha, siis ostan bensiini ja sõidan tsikliga. Kui ei ole, siis sõidan ilma.
Vasta

(29-06-2015, 20:41 PM)rbr999 Kirjutas:  Sai ka enne jaani üks söegrill valmis meisterdatud  Rolleyes Ohvriks langes tilkuma hakanud 80l veeboiler, mis lootis vist vanarauda puhkama saada, see aga mulle ei sobinud ja paariks aastaks vahvaks lihaküpsetusmassinaks ma ta meisterdasin. Sisse läheb korraga 14l kott sütt ja popsub sellega kuskil 4-5h, tiba lepalaastu juurde ja maiust tuleb mis mühiseb. Kuna upload.ee pisipildid siin jonnijoru ajasid annan nagi lingi kust saab vaadata. Aga eks üks pilt ole ikka rohkem kui tuhat sõna  Big Grin
http://fotoalbum.ee/photos/rbr999/sets/1443059

(29-06-2015, 23:09 PM)linnuke Kirjutas:  
(29-06-2015, 20:41 PM)rbr999 Kirjutas:  Sai ka enne jaani üks söegrill valmis meisterdatud  Rolleyes Ohvriks langes tilkuma hakanud 80l veeboiler, mis lootis vist vanarauda puhkama saada, see aga mulle ei sobinud ja paariks aastaks vahvaks lihaküpsetusmassinaks ma ta meisterdasin. Sisse läheb korraga 14l kott sütt ja popsub sellega kuskil 4-5h, tiba lepalaastu juurde ja maiust tuleb mis mühiseb. Kuna upload.ee pisipildid siin jonnijoru ajasid annan nagi lingi kust saab vaadata. Aga eks üks pilt ole ikka rohkem kui tuhat sõna  Big Grin
http://fotoalbum.ee/photos/rbr999/sets/1443059
Minul tehtud sama asi propaanipütist.Küssa ainult,milleks korsten.Asjal prigusid piisavalt ja suitsusem kraam tuleb kah.


Selle abil sätin tõmmet ja söepõlemis efektiivsust. Kui laastu kasutan keeran ülalt niipalju koomale,et suits hakkaks luugi äärte vahelt kergelt välja immitsema. Kui ilma laastuta siis on poolepeal-lahti koguaeg. Kinni on ainult sel juhul kui restiga nt vorstid vahel on ja tekib süttimisoht, piisav et ära hoida liigne hapnik ja rasva süttimine irvakil kaanega.
Laastuga on keskmine valmimisaeg olnud ca 45-50 mintsa ja saslõkile saab1-2mm punase suitsurõnga külge küll, lisaks ka mekk hoopis teine. Kasutan kirvega lepahalust löödud laaste mis enne kasutamist ligunevad ca 10-15 min ka vees,et nad liig süttivad poleks. Mingiltmaalt polegi muidugi vahet ja süttib ikka aga kinnine kaan hoiab süttimise kenasti ära ja suitsu jagub küpsetamise lõpuni. Laastu läheb korraga sisse nii liiter-poolteist.
Vasta

Selline grill sai eelmine kevad meisterdada. Esialgne paan nägi ette veel, et tuleks kaanele sang teha, sang millest tõsta ja liigutada kui vaja, küljele laud kus tarvikuid hoida ja  piirajad, sest kui kaan avatud asendis, siis kaane sulgemiseks tuleb ümber grilli jalutada, sest muidu ei ulata. Aga kuna põhifunktsioon (grillimine) töötab siis ülejäänud asjad on jäänud siiani tulevikku.


Manustatud failid Pisipilt (pisipildid)
               
Vasta

Tagurdustõke kenasti lahendatud ja kiitus selle eest, et auto tagurpidi hoovis. Hea alati startida ilma kõrvalise abita külma mootori ja olematu väljavaatega olenemata ilmaoludest.


Manustatud failid Pisipilt (pisipildid)
   

Инвалид информационной воины на фронте Пярну-Хииу. 
Tsiteerides John McCaini: "Venemaa on peamiselt bensiinijaam, mis teeskleb riiki"," rääkis Basse.
Vasta

Väärt idee, eriti kui laekud tihti mitte päris adekvaatsena? aga seos grilliga jäi küll arusaamatuks.

Müün: keermetõrv, puidulakk, alumiiniumtorud.
Vasta

ma võin anda seose grilliga. kuigi passib jutt pigem tatika ideede rubriiki.
a igatahes oli minu kandund armsal issil sapaka jaoks tehtud pesa. sarnaste piirajatega oli nii küljed kui tagaots fikseeritud ja kui igatpidi lõppu sõita siis jäi täpselt õlivanni alla elektripliit. sobivalt tühja sapaka puhul nii sent või poolteist õlivannist ja alati enne vilu ilma väljasõitu sai "grill" sobiva ajaühiku jagu varem sisse lüljutet.
huh, andke andeks palun.
Vasta

Grilli nurk ju kenasti pildil. Üks mõtteke tuli veel, välisküljele ketike, millest saaks tõmmata kaant kinni. Pole vaja ümber grilli joosta.

Инвалид информационной воины на фронте Пярну-Хииу. 
Tsiteerides John McCaini: "Venemaa on peamiselt bensiinijaam, mis teeskleb riiki"," rääkis Basse.
Vasta

(07-07-2015, 16:22 PM)ervin7 Kirjutas:  Selline grill sai eelmine kevad meisterdada. Esialgne paan nägi ette veel, et tuleks kaanele sang teha, sang millest tõsta ja liigutada kui vaja, küljele laud kus tarvikuid hoida ja  piirajad, sest kui kaan avatud asendis, siis kaane sulgemiseks tuleb ümber grilli jalutada, sest muidu ei ulata. Aga kuna põhifunktsioon (grillimine) töötab siis ülejäänud asjad on jäänud siiani tulevikku.

Vat see on asi millest ma grilli isegi vägisi ei teeks - kui juhuslikult pole see tuli uus või 12 h lõkkes põletatud.

Bensiinis peitub kiirendus - diislis vingu hais.
Vasta




Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 2 külali(st)ne