Vana küün garaažiks?

Pöördun targemate poole, kes soojustanud vanu ehitisi ja oskavad anda hüva nõu.Teen teema just siia, kuna siin palju kuldsete kätega tegelasi.

Ühesõnaga, on olemas küll garaaz 2le autole, ehitatud fibost, kuid soojustamata nii lagi kui seinad, ühtlasi on madal ja ruumi vähe. Samas aga seisab jõude suur  küün, millele mõned aastad tagasi peale pandud uus plekk-katus.
küün ise on paekivist laotud, pakun et miskine 19.saj lõpust, müüri paksus kusagil 30-40cm, küüni mõõtmeid hetkel peast öelda ei oska, kõrgust piisavalt et paigaldada 2-posti tõstuk.

mõtlesin teha sinna omale garaazi, soojustaks ära, betoneeriks põranda, uued uksed, moodne sisustus, suur ahi jne.

aga...

1.Kas oleks ratsionaalne teha garaaz paekivihoonesse?
2.millega seinad soojustada?
3.eeldusel et põrand betoneerida-mis peab sinna alla minema?

Parimat, 

vanad volvod, sekka mõni muu liikur...

Ostan vanu VOLVOSID! 200,700 ja 900 seeria, igas seisukorras 52 93 905
Vasta

Vaja rohkem infot. Kas plaanid seda ruumi aastaringselt iga päev Tsärgi väel kasutada? Või 2x kuus korraks läbi hüpata?

Müün: keermetõrv, puidulakk, alumiiniumtorud.
Vasta

Hetkel ei oska seda "külastusintervalli" öelda, kuid hetkel olen iga päev vabal ajal garaazis, küllap oleks sis samamoodi, et võimalikult tihti, minimaalselt 4x nädalas.

aasta läbi jah, T-särgi väel oleks hea, kuid ilmselt raske saavutada...?

Vasta

teemavälisena küsiks, et kui kindel see küüni teema on?
lihtsalt huvitab noh, võiks arvata, et küün ikka seuke hõredam ehitis kust luft läbi käib.

a mudu meil näituseks laut üsna sama kirjeldusega ja palja elukate kehasoojuse ja sõnniku käärimisega soe kenasti sees. seega, äkitse väga ei peagi soojustama?
Vasta

(01-10-2015, 00:29 AM)randoA Kirjutas:  3.eeldusel et põrand betoneerida-mis peab sinna alla minema?
klassikaline ja tehniliselt õige lähenemine põrandale:
- eemaldad kasvupinnase (mulla). Sul ilmselt käsitöö, mis teeb tegevuse mahukaks
- täidad liivaga ja-või killustikuga
- tambid täitematerjali kokku
- paigaldad EPS100 ("100" on survetaluvus, mitte paksus Wink ). 100mm paksuse - moodne eluruumi standard on küll juba rohkem, aga renoveeritaval garaazhil on 100mm hea küll
- paigaldad niiskustõkkeks kile, mille järel armatuur (soovi korral selle külge ka küttetorustik) ja betoonivalu (min 70mm, garaazhis pigem 100mm)

vähema viitsimise + võimaluste ning tagasihoidlikumate nõudmiste puhul saab tegelikult betooni ka otse pinnasele valada. Alla kerge liivakiht. Küll ta kestab (katuse sademevee võiks külmakergete puudumise garantiiks eemale juhtida) ning kui tulebki mõni mõra, siis eelkõige on see esteetiline probleem.

ma nokin vaikselt oma maakodus endist köetavat kasvuhoonet garaazhiks. Sel sügisel lihtsalt põrandatäite vajuma ja jätkan põranda + seintega kevadel:
kasvupinnase eemaldamine (mul ca 40cm)
esialgu jääb pinnas lihtsalt nii
tekitan ka "tagantjärele" vundamenti ja täidan kivisema nn ehitusprahiga
põranda täiteks + betoonivaluks tuleb mul homme ca 15t liiva - loodetavasti saab otse "hoonesse" kallata: on vähem mõttetut tassimist.

ma ise olen "kui juba teha, siis korralikult"-tüüp. Nagu ülal viitasin, siis puhtaltfunktsionaalsust taga ajades saab muidugi kosmeetiliselt sarnase tulemi betoonpõranda puhul palju vähema aja- ja materjalikuluga. Ma ei plaaninud kah esiti tagantjärele vundamenti tekitada, aga ei meeldinud mulle vaid otstest nn vundamendikividele toetuvad 6m pikad seinapaneelid ning ka mõte, et mutid ja muud mulla alused elukad mu põranda alla tegutsema sattuda võivad.

edit: ratsionaalsuse kohapealt - mul oleks olnud ratsionaalsem uus ehitada. Kui oleksin puudulikust vundamendist kohe teadnud, oleksin ilmselt seda teed läinud - käsitsi kaevamised ja laudhaaval saalungi tekitamised + betooni "vahessemeelitamine" ei ole eriti edumeelne lähenemine. Kui Sul on usutav sein usutaval alusel ning ok katus, siis Sul on küüni taaskasutamine vast ikka mõistlikum. Kindlasti on mõistlik juhul, kui sees kaevetöid tehnikaga tegema mahub.

Foorumite vanarahvatarkus: "üks troll suudab rohkem arvata, kui sada tarka teada"
Vasta

Kui müür vähegi tihe ja korralik tundub, siis ise ei kahtleks hetkegi sinna garaazi tegemisel. Eeldusel muidugi et ruumi algupärase eesmärgi päraselt kasutada pole tarvis. Korraliku uksega võimalik mõnus turvaline paigake omale saada. Seesugusest müürist kangi ja kuvalda kaasabil kurjamid naljalt ikka läbi ei tule. 
Ise pole autotõstukite paigaldamisega kursis, aga ehk tasub enne põranda valu tõstuki postide kohale tugevam vundament ära valada. Muidu peab hiljem uuesti lahti hakkama lõhkuma.
Kui seinast just tuul läbi ei puhu, siis sellise paksuse juures eraldi seina soojustama vast ei hakkakski. Vähemalt mitte esialgu. Ega nii vana müüri olekski kahju kinni katta. Kütmiseks on kõige lihtsam mingisugune õhkkütte vorm. Nt diiselpuhur, bullerjan vms vastavalt eelistusele. Läheb ruttu soojaks. Küll aga tasub vähemalt lae pealne ära soojustada. Sealt kaudu kipub soe õhk kõige rutem välja minema. Erinevad puistevillad on üsna lihtne ja soodne variant.
Vasta

Küüni algupäraselt ei kasutata, hetkel sees lauavirnad ja pool on autode hoidmiseks.Viimaste jaoks tingimused ei ole just head(muldpõrand-mosse tungikronsad kukkusid 2 aastaga küljest)

lagi kindlasti soojaks jah, aga kui paksult panna sinna miskit?eeldusel et soojustan altpoolt, mitte pealt, kuna lakapeal on igast trääni mida sealt välja visata ei anna.

seintega on nii ja naa-nagu nad omal ajal olid, lubjamördiga tehtud, vähemal või rohkemal määral ära murenenud vaadates nii seest kui väljast, kuid keskosa võiks olla tihe.
Kas seestpoolt ei tasuks kuidagi soojustada?

ühe poole põrandal on hetkel muld,seal peal liiv ja eterniidi kild mis puruks tambitud.Teine pool hetkel hõivatud, kuid seal laudpõrand mis toetub palkidele(hetkel)

küttekehana oli mõttes mingine suurem bullerjan + pliit/ahi, juhuks kui vaja mingit mörti soojendada või vedelaks ajada

Vasta

Kas lagi on viilkatuse alumine pool või miski vahelagi aampalkidel? Või üldse lamekatus? Kahel viimasel juhul ei kujuta tõstuki mahutamist hästi ette, kui just seinad 4m kõrged ei ole...
Soojustuse pindala ja kogu köetava ruumala mõttes oleks lame/viilkatusealuse erinevus  umbes midagi 1,5-kordset, sõltub muidugi viilkatuse kaldest.

Eluruumile omase soojapidavuse saavutamine küüni mõõtu asjale maksab kah umbes samasuure eluruumi soojustushinna.
Kui sellist kulu ei ole plaanis, siis riputa parem mingi telk küüni sisse, mis tuult peaks ja küta igal kasutamiskorral bullerjaniga soojaks, pole ilmselt erilist vahet viletsa soojustusega.  Wink
Vasta

Soojustamise rusikareegel on, et välja pannakse 2x paksem kiht kui sissepoole, muidu läheb kastepunkt olemasoleva konstruktsiooni sisse ja hakkab seina/lage lammutama. Võib ignoreerida aga sel juhul pead kasutama aurutõket ja see peab olema veatu.
PS 13piisab pilte vaadates jääb mulje, et enne killustik ja siis liiv. Sellisel juhul peab liiva killustiku sisse uhtuma veega, muidu tekivad teadmata hetkel põranda alla tühimikud.

Vasta

(01-10-2015, 12:05 PM)randoA Kirjutas:  seintega on nii ja naa-nagu nad omal ajal olid, lubjamördiga tehtud, vähemal või rohkemal määral ära murenenud vaadates nii seest kui väljast, kuid keskosa võiks olla tihe.
kontrolli seda keskosa-arvamust: paeseinad on mu kogemuses laotud kahe kihina - sisemine ja välimine. Nii on lihtsam siledat seina saada - vähe passitamist ja murdmist (muide värskelt maast kaevatud pae murdmine on kerge - paas "kivineb" õhuhapniku mõjul). Ning paeseina hoiab koos lihtsalt gravitatsioon - mördi roll on abistav. Su 30..40cm sein on muidugi kaheks kihiks kuidagi õhuke. Igatahes kontrolli - seina keskel võib Sul siiski olla hunnik tühjust ja juhuslikult sobiva kivi kättejuhtumisel seotud sise- ja väliskiht.

Foorumite vanarahvatarkus: "üks troll suudab rohkem arvata, kui sada tarka teada"
Vasta

(01-10-2015, 12:14 PM)Marko Kirjutas:  PS 13piisab pilte vaadates jääb mulje, et enne killustik ja siis liiv. Sellisel juhul peab liiva killustiku sisse uhtuma veega, muidu tekivad teadmata hetkel põranda alla tühimikud.
jah - umbes nii. Selle töö teeb vast loodus ise ühe talvega ära (eeldusel, et homme saabuv liiv ei ole väga savine) - mul jääb põrandatäide talveks vajuma ja "uhtuma".
esialgu ma kildu täiteks ei plaaninud, aga tegin väikese arvutuse ning ühest ca 15t koormast (plus paarist tonnist, mis mul eelmisest liivahunnikust alles on) ei piisa mul nii täiteks kui valamiseks. Ning ma ei soovi praegu täiendavat liivahunnikut "sammalduma". Kuna killustikukoormast on mul palju alles, siis kasutan ka seda täiteks.

lihtsalt huvitavat: siin Põhjarannikul on muide killustik liivast odavam - paasi kui tooret on lademes, liiv tuleb aga hulka kaugemalt Smile

Vasta

ma targutan veel. ärge laske ennast sellest segada.
müüre on loomulikult erinevaid ja siin teemaks oleva konstruid ma ei tea.
mainiks vaid oma näite varal, et meie lauda seinad on tegelikult nö. kaks müüri. keskelt suisa tühi.
see tühjus siis mõistagi on suht seisev õhk, ehk parim soojustus. kui lubimördis kuskil augud sees, siis need tasuks umbseks teha uuesti.
tõsi seinal paksust ka reipalt üle poole meetri. võimalik, et teemaks olev ehitis omab monoliitset seina ja siis minu targutus ei päde ühestki otsast.

laega võiks ka jupp haaval toimetada. koli eemale. puistevill peale (seda müüakse ka kotiga, ehk saab ise jupp haaval panna). uus põrand otsa ja siis järgmine jupp ette võtta. selle koli saab juba esimese jupi uuele põrandale siirdada. boonuseks see, et allpool ei kaota kõrguses.
tõstuk mahub enamasti hästi mistahes ruumi aga kukile võetud auto peaks ka saama piisavalt kõrgele ajada. teinekord kipub lagi liiga ruttu vastu tulema.
Vasta

Nii, kõrgust on omajagu.Lae all pidasin silmas vahelage ja küün ise on viilkatusega suhteliselt suur mölakas.Ehk jõuan täna, lähen mõõdan natuke.
Sein on kindlasti ühekihine sest ühte osa küünist oleme lammutanud, mille katus oli sisse langenud.Kivid ise on ilged mölakad, paksust tubli 10-15cm jagu igaühel.

lähen teen üldilmest ka mõne pildi, ehk siis osatakse täpsemalt miskit öelda veel.

Vasta

Kui nii tihti kavatsed garaazi kasutada siis tasuks küll mõelda põrandaküttetorustiku põranda sisse valamise peale. Läheb küll kaua soojaks aga samas püsib kaua soe ka, pealegi autodega nokitsedes on ikka vaja põrandale pikali visata aegajalt.
Vasta

Käisin veidi mõõtmas.Tulemused sellised:

lae kõrgus maast: 3.55m
laius-7m( seest mõõdetud)
pikkus-14m(samuti seest mõõdetud)

müüride paksusega panin pange, ei ole mul see silmamõõt ikka õige Big Grin  tegelikult on müüri paksus 60cm, paksust paekivist, ei ole 2 eraldi müüri vaid 1 paks müür.
vuukide olukord oli seestpoolt kõvasti parem kui mäletasin, mõni koht vajaks ülekäimist.

pildid unustasin muidugi teha, aga päev ei ole veel õhtas

Vasta

3,55 on siuke ei liha ega kala...
Sõiduauto all saab täismõõdus mees käia, kaubiku ja muude mullide all ei saa.

Vasta

Noh, ma olen õnneks v kahjuks lühem ka Big Grin ega peale sõiduautode väga ilmselt olegi miskit muud mida sinna peale ajada.äärmisel juhul saab ühel aampalgi vahel lauad ära võtta ja seeläbi kõrgust kasvatada

Vasta

(01-10-2015, 14:09 PM)Mart Laanelepp Kirjutas:  Kui nii tihti kavatsed garaazi kasutada siis tasuks küll mõelda põrandaküttetorustiku põranda sisse valamise peale. Läheb küll kaua soojaks aga samas püsib kaua soe ka, pealegi autodega nokitsedes on ikka vaja põrandale pikali visata aegajalt.

Kõnealuse kapitaalse ehitisega mõtleks tõesti õhk-vesi vms tüüpi põrandaküttele. Ja osaliselt puupõrandale, seal, kus keevitamist ei toimu. 7X14 paekivihoone on piisavalt asi, et korralikult teha. 
Omal ajal Tulbi uulitsas toimetades andis sarnaste paksude paekivimüüridega parima efekti lihtsalt kiht villa ja kips: ei kiirga külma, on sile ja ilus (hele ka - annab tohutult juurde!) ja muu on juba väheoluline. Tihedad avatäited ja olemas. Töökoda ei ole maja.
Vasta

Päris hea mahuga kapitaalne ruum - kui talle funktsiooni leiad ja jõud korrastamisest ja moderniseerimisest üle käib, on küll hästi! Kui planeering lubab, võid ju ka soojaks ruumiks ehitada vaid osa - nii ehitamise kui ülalpidamise poolest lihtsam ja odavam. Saad ka etapiviisiliselt läheneda - alustad olulisest ja laiendad jõudumööda.

Vasta

Algselt mõtlesin ka, et teeks pool kõigepealt ja siis kui jõud üle käib, teeks ka teise poole.Samas, kui teha tervensti siis on üks tegemine.
Põrandakütte variant käib lihtsalt üle jõu, küttekehaks mõeldud suurem bullerjan ja miski ahi.Mida sellest arvata? toidab ära?

Vasta

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 9 külali(st)ne