Postitused: 1,858
Teemad: 12
Liitus: Oct 2004
Maine:
17
(05-02-2016, 14:37 PM)PlyVal64 Kirjutas: Kõige kohutavam on otse Tallinna/Nõmme piiril Viljandi maantee ääres teostatud hävitustöö! RMK ahnus on juba selleni jõudnud, et ei viitsita tiheasutusest ja reaalselt puhkealana kasutusel aladest kaugemale minnagi. Nagu ka teede äärtest.
kas pole nimetatud lageraie seotud mitte Rail Balticu trassi ettevalmistusega?
Idiootidega pole mõtet vaielda - nad veavad sind enda tasemele ja lajatavad siis kogemusega /Iid-Tõstamaa/
Anna väikesele inimesele veel väiksem võim kätte ja ta arvab kohe et on Jumal taevas (või mode foorumis...)
Postitused: 718
Teemad: 11
Liitus: Feb 2007
Maine:
11
Kui kava pole vaja teha, siis võtad iga aasta sealt selle 20 tm kütet välja ja ca 10 aastaga saad metsa korda.
Alustad kõige hädalisematest asjadest.
Aga see lahendus sobib pigem inimesele, kes vahetus läheduses elab ja toimetab ja saab silma peal hoida.
Linnamehele soovitaks see tukk pigem kohalikule, kel huvi ja jõudu asjaga tegelda, õiglase hinnaga maha müüa.
Postitused: 718
Teemad: 11
Liitus: Feb 2007
Maine:
11
Millised?
Näiteks sellised kes talu kõrvalt küttepuude müümisega lisa teenivad. See 4.5 hektarit suurtele tegijatele huvi ei paku, liiati kui kaitsevööndiga tegu. Kohapeal olija saab operatiivselt tegutseda vastavalt oludele, kus maa kannab, kuhu ligi saab, jne.. Igasugu kokkuleppeid on võimalik sõlmida, ka kinnistu haldamist ja hooldusraiet jms., kui sobiva partneri leiad.
No samas, ega ei pea ju ka midagi tegema, kohustust ju pole ja maamaks, nagu ütled, ka ei tapa .....
Postitused: 7,017
Teemad: 58
Liitus: Jul 2012
Maine:
99
11-02-2016, 21:34 PM
(Seda postitust muudeti viimati: 11-02-2016, 21:36 PM ja muutjaks oli
Marko.)
Tõmba siis lagedaks, sorteerid ja realiseerid/kasutad vastavalt sordile. Siis kutsud Janka, ta paneb su taskurätikule lõunapausi ajal uued puud peale

Ise sa muidugi ei kasuta neid järgmisi aga niiiiiiiiiii pikad need kasvamisajad ka ei ole nagu hirmutatakse, mul on siin kuusk, millest saaks laudu lõigata küll ja ma mäletan aega kui see puu oli minust lühem. Muuseas, ma ei ole sajaaastane.
Müün: keermetõrv, puidulakk, alumiiniumtorud.
Postitused: 3,717
Teemad: 30
Liitus: Feb 2013
Maine:
64
14-02-2016, 21:54 PM
(Seda postitust muudeti viimati: 14-02-2016, 21:54 PM ja muutjaks oli
viplala.)
Ma ei viitsi hakata väga täpseks minema ja sellel ei olegi erilist tähtsust, lihtsalt tahan näidata, kuda mina oma talupoja mõistusega asjast aru saa, lugedes kõike seda raiemahtude suurendamise jutte ajakirjandusest.
Eestis on erinevate andmete järgi metsa umbes 400-450 miljonit tm. Kuna metsaks nimetatakse absull kõike prahti, mis on üle 8cm läbimõõduga, siis olgem ausad, metsaks seda võsa siiski nimetada ei saa mis laiub oma 30% metsamaadel, metsa nime all. Jättes kõrvale ka igasugu hoiu, keelu ja muud alad, kus raiuda ei saa või ei tohi, võib üsna kindlalt väita, et Eesti töödeldav metsatagavara on umbes 300 miljonit tm, võibolla isegi vähem. Raiudes metsa soovitud 10-15 mil tm aastas, saab mets otsa 20-30 aastaga. 20-30 aasta puhul kasvab kuusk ja mänd alles puberteedi eas, ning raiuda seda ei saa. Rmk 2014 lõikas metsa maha 49 000 ha ja tagasi istutati 12 000 ha. Erametsas tehti lõikust 82 000 h ja ma olen üsna kindel, et tagasi istutati kordi vähem kui RMK oma metsades. Minu arusaama kohaselt väheneb tegelik okaspuu mets drastilise kiirusega juba aastaid, ning asemele kasvabki rämpsmets. Mingi hetk oleme omadega lihtsalt punktis, kus paberi peal on mets aga metsa minnes laiub seal hakkepuit.
Parem varblane käes, kui kajakas pea kohal!
Postitused: 7,017
Teemad: 58
Liitus: Jul 2012
Maine:
99
Käisin mõõdulindiga õues, minu silme all kasvanud kuuse ümbermõõt on hetkeseisuga rinna kõrguselt 1005 millimeetrit.Seitsmekümnendate alguses oli see puu minust lühem.
Müün: keermetõrv, puidulakk, alumiiniumtorud.
Postitused: 3,697
Teemad: 114
Liitus: Jan 2003
Maine:
36
15-02-2016, 11:53 AM
(Seda postitust muudeti viimati: 15-02-2016, 12:00 PM ja muutjaks oli
13piisab.)
(14-02-2016, 21:54 PM)viplala Kirjutas: Minu arusaama kohaselt väheneb tegelik okaspuu mets drastilise kiirusega juba aastaid, ning asemele kasvabki rämpsmets. Mingi hetk oleme omadega lihtsalt punktis, kus paberi peal on mets aga metsa minnes laiub seal hakkepuit.
ma uurisin ca nädal tagasi nn suure pildi taustu - "õigete" raiemahtude osas on tõesi kaks erinevat vaadet. Tootjad ja töötlejad väidavad, et raiutakse vähe, loodushoidjad aga et liig palju.
üldnumbrid (tagavara, taaste, ...) on hinnangud ja hinnanguid annab korralikult väänata. Tundub, et eri vaadete omajad väänavad hinnanguid endale paremini sobivas suunas.
kahjuks ei leia enam üles, aga üks uurimistöö paistis justkui objektiivsemana silma. Tõi lisavaatena sisse looduskaitse alused alad (mis on ca kolmandik Eesti metsadest!) ning viitas, et kui puhtalt majandusmetsi ja nende tagavara vaadata, tuleb kaitsealad vaadeldavast metsast eos eraldada - need omavad küll juurdekasvu, aga seda ju ei raiuta ja nende alade protsessid on täiesti autonoomsed.
ei mäleta täpselt, aga äkki võeti vaatluse alt välja ka metsamajandamiskavata metsad või mingi osa neist. "Metsalaadse tootena" nimetatakse metsaks kindlasti paljusid viplala poolt viidatud "prahtmetsi". On minulgi Virumaal sellist - pea 8ha jagu. Ei saa sellest ilma suurema tööta (ilmselt kuivendamised jne) "päris-metsa"...
nn prahtmetsade valimist väljaarvamine on täitsa mõte / arvesseminev dimensioon: kui pole majandamiskavani jõutud, siis ei pruugi majandamismõtet kunagi tullagi ning pole kohane seda majandatavasse metsa sisse arvestada.
artikkel / uurmistöö jõudis mälu järgi 8..10Mtm/a raiemahuni kui selliseni, mis metsabilansi tasakaalus hoiab.
Foorumite vanarahvatarkus: "üks troll suudab rohkem arvata, kui sada tarka teada"
Postitused: 4,180
Teemad: 61
Liitus: Dec 2002
Maine:
56
Reaalselt on ka "metsalaadne toode" siiski mets koos oma spetsiifilise ökosüsteemiga. Kõike seda on vaja. See selleks.
Küll kipun ka mina uskuma seda, et palgimetsa hävitustöö on praegu tõsine probleem Eestis. See, mis meilt lihtsalt välja veetakse ja mille edasisest saatusest me midagi ei tea - see on kergelt "kuritegelik". See on enam kui selge, et kõigist nendest laevatäitest korralikust PALGIST ei tehta saematerjali, palkmaju ega isegi lihtsalt puidust tooteid a'la OSB-plaat. Muidugi pole õige niimoodi öelda-kirjutada aga kõrgekvaliteetse VARA üle peaks olema korralik kontroll. Kui eksporti läheb ühekordselt töödeldud puit elik saematerjal või KOORITUD palk - see on igati hea ja kasulik. Sellest saab importival maal midagi kasulikku ja töötlemise raha jääb Eestisse. Mida rohkem töötlemisprotsesse puit läbinud on - seda kasulikum Eestile, näiteks valmismajad, liimpuit, mööbel jne.
Mis on aga see "kontroll": omal ajal tõi näiteks Flexa Eesti oma palgi sisse Venemaalt, sest Eestist ei suudetud neile tagada piisavalt kvaliteetset tooret liimpuidu jaoks. Selliseid ärisid oli veel. Tänast seisu enam ei tea aga kui seesinane raiumist vajav kvaliteetpuit täna läheb Viru-Nigulasse või muude samasesse kohta-tööstusesse näiteks Püssi, seal seda väärindatakse ja müüakse kallilt Euroopasse - see on õige ja "kontrolli all" Eesti Loodusvarade majandamine. Kehvemast materjalist kasvõi euroaluste kokkutagumise värkstoad ja selle eksport on ülikasulik ja õige majandamine. Aga lihtsalt ülivähese töötasuga tasustatud metsik lageraide väljavedu on eriliselt kahjulik meile kui Riigile! Kuna me ise ei tooda ka mitte ühte masinat ega isegi saagi, siis on tegu tegelikult nii Loodusvarade kui RAHA väljaveoga. Ehk tegu on teadliku röövmajandamisega.
PS:keegi kunagi ütles jube ilusti: metsamajandus ja metsaöö on ainus majandusharu Eestis, mis on puhtalt maainimeste käes. Ehk ka saeveskid jms tööstus. See on eluala, mis annaks tööd ja palka maale, kui toormaterjali väärindada. Selle jurues ka valikraie käsitööna, selelst tehtav kõrgekvaliteetne toode, mille peaks siis "ärimees" suutma ka maha müüa. Aga mida Eestis pole: ärimehi! Meil vaid rahaahned proovireisijad, kes ei suuda mitte KALLILT midagi ise müüa. Õigemini mõnda, kes suudavad, ma tunnen ja see on METSIK töö, mis ei luba palmisaartel litsidega puhata vaid käid messlilt-messile, teed pakkumisi, võidad neid ehk teedki 24/7 rasket tööd. Kunagi äkki tuleb ka rantjee-elu - kui tervis vastu peab. Sellised on näiteks Eesti väikelaevade ehitajad, näiteks Saare Paadi Peeter Sääsk, Alunaudi Mark Muru või legendaarse Kasse Paadi Fredy. Saare ja Alunaut on KALLI otsa tooted, kus tuleb maailmaturul konkureerida "kõlavate ja edevatega" ja Mehed suudavad müüa!
Muidugi ei saa öelda: Eestis väärindatakse puitu palju ja pole asi "nii hull" üldse (kõik majade tootmised jms) aga küsimus jääb: kuhu see kvaliteetmaterjal läheb, MIS sellest seal "mujal" saab ehk "kusagil" osatakse-tahetakse Eesti metsamaterjali väärindada - kas äkki ei saaks seda sama siin kohapeal siis teha?
Postitused: 907
Teemad: 3
Liitus: Jan 2014
Maine:
11
15-02-2016, 23:02 PM
(Seda postitust muudeti viimati: 15-02-2016, 23:05 PM ja muutjaks oli
Raivo.)
Puistuelemendi kõrgus (H, m) – puistuelemendi keskmise diameetriga puude kõrgus.
Puistuelemendi rinnasdiameeter (D, cm) – puistuelemendi keskmise puu diameeter 1,3 m kõrgusel juurekaelast.
Rinnaspindala (G, m*m/ha) – puude rinnaspindalade summa hektaril, mõõdetuna 1,3 m kõrgusel juurekaelast.