(05-04-2016, 20:43 PM)maisalup Kirjutas: Mul ise ehitamine käsil, esialgne eelarve oli 1000 eur, praegu paistab, et tuleb 1500-2000. Hinda hakkas kergitama rehvi valik, kuna kasutatuid mõistliku hinnaga ei olnud, siis tagumised rehvid tulid uued. Kuna vana jagaja on nagu ta on, siis tuleb uus jagaja. Istet ei ole kuskilt leidnud, ei viitsi jebida sõiduauto istmega ka, tuleb uus tehase iste jne.
Ainuke eelis tehase masina ees on 2,3 liitrine mootor oma 40kw võimsusega, metsikult njuutonit igas asendis võrreldes jinma 0,6 liitrise mootoriga. Tippkiirus on ka sama. Rippsüsteem on suurema tõstevõimega ja mis põhiline kliirens on 15-20cm tehasemasinast kõrgem.
Miks ma ei ostnud lihtsalt bellarussi? Mul oli vaja pisikest liikurit millega õuel ja aiamaal toimetada ja bellaruss siia ei mahu. Miks ma ei ostnud jaapanlast? fordi mootorile leiab kergemini varuosasid kui samavanale või veel vanemale jaapanlasele.
Kulla nimekaim, Sa hakkasid trakatsit ehitama
AASTA tagasi ja hetkel vist on veel töövõimelisest valmistootest asi kaugel. Ja raha kulub VEEL palju lisaks juba kulunule - löö oma elektriarvedki kokku
Ahjah, iste oli esimene asi, mille ma Tööriistamarketist odavmüügilt koos LED-tulederga omandasin... ja täpselt nii muudkui kulubki koos Hydroscandist volladega jms, 70 siia, 50 sinna, 100 siia, 300 Utah-kaevanduste võlgadesse... MA olen selel "Läbi elanud" oma purjeka täieliku kapremondiga, mis oli peagu sama iseehitamisega ja iga poeskäik oli siis "tonn eeku". Ja poes tuleb omajagu käia...
Siin on ju kõik õiged ja head asjad välja toodud, ka Sinu trakatsi puhul näiteks katla võimsus, siis Basilio poolt, et "Teed täpselt nii ja nendega nagu tahad" jms, on olemas ka täiesti mõte ise trakats ehitada aga rahanumbrites panete ikka täiega puusse! Kui Te nii ettevõtjana oma toodet eelarvestate, peategi pankrotis ja kogu ilmale võlgu olema
See on nagu päriselt naljanumber - ehitan tonniga traktori! Pange sinan ikka KÕIK otsesed ja kaudsed kulud, mille seas on muuseas ka oma aeg (selle leiate omaenda netopalga numbri jagades selleks kulutatud tundide arvuga) ja see trakats tuleb ikka kole kallis. Reaalselt peab ju nii ehitamise kui elamise raha teenima.
Seega on praegu kulunud aasta, kus needsinased tööd, mis on plaanitud uue DIY-asjaga ära teha, on tulnud teha millegi muuga... või on need jäänud tegemata. Nagu mul mereääre roo niitmine. Ma olen teinud siin omaette iseenda vihastamiseks arvutuse, et kui palju on otseselt viie aastaga kulunud ostmiste, ehitamiste, remontimsite, rentimiste jne peale raha vs "kui oleks julge, võtaks kohustuse liisingu näol ja oleks ostnud ühe
õige asja". Ega ma/Me oleme ka ehedad jobud ning arad ja pole ühtegi sellist kohustust. Kuidagi turvalisem on rahakotist olemasolevaid sajalisi eraldada, kui suvalisele rotsapankurile "võlgu" olla. Ja lollid oleme ka, et Kurtnas vana saasta müües "rikkaks" saamise asemel jagame asjad lihtsalt laiali...
Hetkeseis oleks selline: "oleks" 5 aasta eest soetanud 20K eest õige tehnika ja maksnuks iga kuu ~250 raha liiakasuvõtjale, oleks praegu endal maal ilu, kõrvalkrundid ka hooldatud, talvel saanuks teenida linnas tahtmisel raha ja peale jääkmaksumuse tasumist oleks algselt kalli hinnaga aparaat iseenda oma suurusjärgus 7K euri eest. Sest see 13K + intress on suurusjärk sama, mis on olnud otsesed ja kaudsed kulud vaevlemisele ning tulemust ju siiani tegelikult pole!
Mis pole vähetähtis isegi siis, kui ei ole plaani maid-metsi müüa: kinnisvara hooldatuse tõttu selle oluliselt tõusnud turuväärtus. Esteetikast ja oma vara kasutamise mugavusest tasu rääkidagi. Lisame juurde selle, mida võinuks sellise aparaadiga veel teenida... sest UUS ja korralik tekitab usalduse, suhteliselt jubedate DIY-masinatega saab parimal juhul naabrimehele appi minna.
Sest tegelikuses ehitatakse ise traktoreid ja muid kalleid vahendeid, sest kas ei ole piisavalt raha või ollakse meie moodi lauslollid. Ja siis poetakse kõigi esmapilgul õigete põhjenduste taha... millest vaid mõni üksik (ja üksikutel erilistel iseloomudel) on ka tegelikult õige.
Mida rohkem mõtlen, seda rohkem iseenda ees häbi hakkab, et ma nii loll olen... ausõna