Mina töötasin sel ajal Ramon Lindali juures Lindal Privat'is Vana-Narva uulitsal Vasara uue tehase taga mööblitislerina. Oli tohutult tööd ja ööbisime pidevalt kohapeal. Kuna olid ärevad ajad, siis saatsin/viisin Proua ja ksf! Malloci, kes oli sel hetkel 7-kuune, Järvamaale peitu. Oli selge et midagi hakkab toimuma.
Raadio mängis kogu aeg ja kui tulid teated tankettidest, tuli minna. Otse, jala ja Teletorni juurde, see oli ju kohe kõrval. Rops (Lindali hüüdnimi) arvas küll, et ma peaks mingit mõttetut "põderlandiasse" minevat kööki tegema aga mul oli hoopis teine arusaam asjast, mille ma ka sõnaselgelt Ropsile edastasin. Ma "vabastasin" ennast sellest murekoormast ja hoiatasin, et kunagi me teed veel kohtuvad...
Tanketid (
edit:ksf!kass tähelepanu peale, nii neid nimetati raadios!) olid juba kohal ja neid olid kinni pidanud käputäis Teletorni ümbruse elanikke ja mõned kaugemalt tulnud. Algas pikk ootamine, kus vaheepal oli täitsa lõbuski: egas siis need tankistid olid ju minuvanused ja nooremad - tulid lapsed, tahtsid peale ronida ja vaadata ja ei saaks öelda, et need poisid oleks halvad, ülbed või tõredad olnud. Ei olnud! Tegelikult olid ju nõuka-ajal KÕIK soldatid ikkagi lapsed!!! Täna käivad samavanad veel meil koolis...
Jamaks läks siis, kui Pihkva dessantnikud tulid. Mina olin sel hetkel jalutanud 200 meetrit Metsakalmistule ja käisin Vanaisa haual, kui Dvigateli uus punane PAZ + 3 Ural'i tulid. Enne seda olime kohalolnud väega blokeerinud Botaanikaaia ja Lepiku tee ristmiku Tallepti "kutsikaga" Kamaz'iga. Kõrgete kastidega saepuru/turbaveo masin. Autojuht keeras õhuvoolikud lahti et pidurid oleks peal. OK, kalmistul oli rohkem inimesi ja äkki hakkas meil kõigil kiire! Tegime siis inimmüüri ette aga palju sellest kasu oli? Liia Hänni oli miskise sinise RAFiku taga Motoklubi ees ja karjus oma mõttetu kileda häälega ruuporisse: "Ärge minge, nad tapavad teid ära!". Üldine arvamus oli, et "Kui mitte praegu, siis millal veel?". Ma ei mäleta, KES sel hetkel juba tuntud äritegelastest, keegi minust (183) omajagu pikem, sinna 193-195 kanti Mees mu kõrval seisis aga Tema just täpselt oma äride suhtes ka väljendus:kui prageu ei seisa jõule vastu, poleks siiani tehtud tööl ja äril mingit mõtet. See polnud Siilats aga keegi väga sarnane.
Edasine on ju ajalugu! Meid peksti kabadega aidates laiali, küll ma sain ühel pisikilil automaadi rihmast kinni ja sakutasin teist omajagu kuniks kõrvalt pauk tuli - õnneks nägin ja pähe ei saanud! Õlga aga oli juba niigi mõttetu seal rabeleda. Olgem ausad, HIRM oli ja päris tõsine, kui üle kraavi ja okastraadi - jah, siis olid sealkandis veel säilunud lehma-lamba karjamaad! - heinte sisse pikali põgenesime. Ma jõudsin veel kuangise keska sõjalise õptuse lõpu-3päevakul Kloogal õpitut meenutada ja suutsin leida kerge lohu
Õnneks too Urali tiival TT'ga vehkinud verisimne tibla ise paugutama ei hakanud ja narkouimas tšurkad, kellest koosnes enamus Pihkva tegelastest, ka suutsid mingit käsuliini täita.
Edasi tuli Edgar Savisaar koos mingite suurekupulistega ja oligi kõik... Ja tankettide peal poisid muutusid VEEl toredamateks. Neile toodi juba head-paremat ja käituti kui Inimestega, sest nad ise olid käitunud samamoodi. Julgen öelda, et nende suhtes puudus eestlastel igasugune viha, küll said saba jalge vahel lahkudes seda tunda Pihkva värdid. Soomusvägede poistele pigem lehvitati järele et "aidaa!!! aga tšurkade peale siseti-uriseti.
PS:järelmõju. Mina otsustasin uut Riiki teenida Tolliametis. Igasugune militarism ja miilitslus on minu puhul olnud alati välistatud. Seega siis Tallinna Tolliinspektuuri kaubaosakond ehk need, kes tegidki tollivormistust. Juura, juura ja veelkord kogu tohutu kiirusega muutuv seadusandlus oli meie töö. Jõudsin veel ka koos Vene Tolli ja muidugi Roosa Maja esimese korruse NLiidu piirimiilitsa osakonnaga koos töötada ja riiklust üle võtta. Ja enen rahareformi valuutades sularahas makse koguda
Tegelikult sattusin ka muude päris põnevate protsesside keskele, mis pole pragu teemaks aga siiski. Näiteks ma käisin koos Lennart Meriga Lennusadamat üle võtmas. See ol iveel omakorda huumor - miski tiblunn väravas küsis tõsimeeli Lennu-taadu käest:"Tõ kto takoi?" Täitsa pees... Ja oli ka muid riikluse seisukohal olulisi tegevusi. Küll on üllatav, KUI KIIRESTI KGB ennast kogus ja omad nuhk-reetur-äraandjad pukki suutis sokutada!!!
Aga siis Rops:kohtusimegi ja ma tuletasin Talle meelde, kuidas see vabadus siis ikka tuli. Nad said oma ekspordi vormistamiseks päeva jooksul tuua mulle ka "vanaema surmatunnsituse", seda piltlikult! See on ka elus AINUS kord, kus ma olen ametivõimu kuritarvitanud aga seda oli aastal 1992 vaja! Kuna me tegime peaagu iga jumala päev räigeid ületunde, tavaline oli 8-9 õhtul sest lihstalt oli Roosa Maja teise korruse koridor ja trepp tihtipeale vormistuse vajajatest tulvil, siis said Lindal Privati kaubad ka viimase Soome laeva peale. Muidu 15 minti töö venis 10-tunniseks... Pärast seda käisin nad ikka minu juures vormistamas sest sõjakirves sai maha maetud ja sõnum omariikluse olulisusest edastatud.
See oli siis 30 aastat tagasi ja autoks, millega siis sai sõidetud, oligi Ropsi firma sinine näolõigatud Bedford Blitz
Ahjah, olen ka liikuvale pildile jäänud, tuttavad just äsja saatsid. Kindlasti olen veel, filmiti ja pildistati tegelikult ju palju. Päris jube on elus parimas füüsilises vormis iseennast vaadata - nagu näljalaagrist tuleks
Sel selline 78 kg puhtaid lihased, mitte nagu täna, 105kg Mehe Ilu
Kõrval tunduvad ka kuidagi tuttavad näod olema?