09-12-2021, 09:29 AM
Kui seda punkt kolm ,taastuvenergia tasu poleks, siis poleks ka neid väheseid tuulikuid, mis keskmise elektri hinna alla toovad.
Ehk elekter oleks veel kallim.
(09-12-2021, 09:29 AM)raulex Kirjutas: Kui seda punkt kolm ,taastuvenergia tasu poleks, siis poleks ka neid väheseid tuulikuid, mis keskmise elektri hinna alla toovad.
(08-12-2021, 10:39 AM)Meistrimees Kirjutas: Minu generaatoriga on 5500W võimsus 3 liitri bensiiniga. Ehk siis 3*1,6/5500=87 senti KWh
(08-12-2021, 10:28 AM)olli Kirjutas: Sellise väikse bensiinigeneraatori kasutegur on kindlasti natuke madalam kui korralikul diiselgeneraatoril. Ütleme, et 25%. Seega ühest liitrist bensiinist saab umbes 2,5 kWh elektrit. Bensiin maksab ümmarguselt 1,5 EUR liiter, koos kõigi maksudega. Järelikult kWh hind 0,6 EUR. Ehk 600 EUR/MWh. Elektri börsihinnale tuleb mõistagi käibemaks, võrgutasu ja aktsiis juurde arvestada. Aktsiis on seejuures praktiliselt olematu aga võrgutasu (hetkel -50% "kampaania") ca 20-30 EUR MWh eest. Seega suurusjärk 450-500 EUR/MWh börsihinnast alates on bensiiniga odavam elektrit teha. Nüüd muidugi, kui suudaks ülejääk soojuse bensiinigeneraatorist tuppa juhtida, oleks tulemus juba hoopis teine.Ei ole üldse küsimus! Merel me teemegi peamasina jahutusveest kuuma tarbevett ja ka toasooja Koduse majapidamise tarbeks tuleb lihtsalt ise soojusvahetiga generaator mürakindlasse ruumi ehitada. Õigemini on tarkpead välja arvutanud, et üliodava diiselsõiduka tiksutamine on juba odavam kui enamus muid offgrid-lahendusi. Suudad sinna autole veel 230V geneka ka juurde pookida... PSA 66kW HDi võtab tunnis heal juhul liitri kuni poolteist, seda siis natuke kõrgema pöördega. Ma suutsin 2021 hooajaga sellega ära kulutada 500 kildi läbimisele (metsas ja külateekestel!) ning maja tarbeakude laadimisteks pool paaki kütust. Ainuüksi kallima ehk hea seinavoolulaadija kulu on nii suur, et ma võin selle raha eest mitu suve akusid autoga laadida Rääkimata paneelidest ja vajalikest vidinatest! Sealt edasi mingi pisema a'la 20-ruuduse maja kütminegi pole probleem. Kuna paneelindus on läinud odavamaks, siis vist tuleb need panna, saan äkki suvel ka külmiku omale.
(09-12-2021, 16:14 PM)Aiku30 Kirjutas: Tere!
Teist talve elame nigerla soojustusega maamajas. Kütteks on õhksoojuspumbad, elekter on veel kuni 1. jaanuarini börsihinnaga. Elektriarve 300 eur kuu.
Mul küpses plaan, kuidas tuba soojaks saada:
1. tellisin 8 kw diisel soojapuhuri aliexpressist, 142 jewrikut koos transpordiga.
Tööle hakkab see fritüüriõliga, mis on tasuta.
2. Tellin Saksamaalt diiselgeneka, mis hakkab tööle fritüüriõliga. Kompott läheb maksma ligi 3k, hind sisaldab lülitusautomaatikat.Siis elekter on tasuta. Soe tuleb ka tuppa.
3. Ostsin katlamaja, mis töötab vana mootoriõliga, on vaja ainult paika panna veel. Kütus tasuta, sooja annab 25 kw.
Võrgust tulev elekter on ainult tagavaraks. N*ssige elektrihinnaga edasi, mul kama.
Suvel kruvin katusele päikesepaneelid, tuppa Liitium metall akud ja elu nagu lill.
Ei viitsi enam külmetada elektrihinna pärast.
(09-12-2021, 09:54 AM)v6sa Kirjutas:(09-12-2021, 09:29 AM)raulex Kirjutas: Kui seda punkt kolm ,taastuvenergia tasu poleks, siis poleks ka neid väheseid tuulikuid, mis keskmise elektri hinna alla toovad.
Pole päris õige. Tuulikud toovad hinda alla vaid siis, kui need töötavad. Ning sel ajal tiksub tuulikute tarvis reservis hoitava (ehk parasjagu maha jahutatud) katla miinus. Ehk taastuvenergia tasu on sõna otseses mõttes meiepoolne panus taastuvenergia vägisi arendamisse. Millest on peamise tulu saanud "päikeselaene" vahendanud pangad ja paneele püstitanud firmad. No natuke tiksub paneeliomanikele ka. Tuugenitega on pahasti, sest enamus inimesi on nende vastu, kuna "elektrit saab ka ilma nende koledate linnujahvatiteta". Ilma tuumajaamata nii palju varsti enam ei saa... Aga tuumajaam tuleb kõige varem 10 aasta pärast, kui täna hakata sinna panustama päriselt. Mida esialgu ei paista küll kuidagi meid valitsema sattunute toimetamisi vaadates. Ehk odavat (ja kindlat) elektrit ei saa enne inimpõlve.
Üks eelkõneleja on õigesti juba kirjutanud, aga ma natuke täiendan.
Öise aja madalamad tasud on puhtalt tarbimise juhtimiseks. Ei ole öine edastamine odavam, aga öist tarbimist on vaja edendada. Ehk rõhudes (õigesti) inimeste ahnusele, saadakse kulutuskõverat laugemaks ja ajas vähem muutuvaks.
Aktsiis on maks teise nimega. Kuningal on pappi tarvis Juriidiliselt olla vahe tohutu, aga sisuliselt on sama asi.
Envi, palun täpsustada, milline küsimus mul on jäänud vastamata? Doktor ma ei ole, aga natuke neist asjust olen kuulnud
(09-12-2021, 16:14 PM)Aiku30 Kirjutas: Mul küpses plaan, kuidas tuba soojaks saada:
1. tellisin 8 kw diisel soojapuhuri aliexpressist, 142 jewrikut koos transpordiga.
(09-12-2021, 18:21 PM)korvimees Kirjutas:8 kW on suure luksusauto ülivõimas kütteseade. Keskmine on 5-6 kW ja pisikestel 4kW! Reaalselt võttes on autotehnika tiksutamine täiesti optsioon. Olematut kütusekulu muidugi ei ole olemas ja ka 10 toopi ööpäevas on kergelt kahtlane aga siiski. Mingi pisema kubatuuriga värkstoa kütteks ja elektriks diiselkäula ninaosa koos armatuuriga "läbi" seina ja koguooper Pedaalid ja muu huinjaa ehitad ka kinni. Nina jääb õue ja vibra vältimiseks võid ju selle rattarummudest mingitele pehmetele patjadele kinnitada. Roolivõimui asemele 230V genekas ka ja kogu süsteem. Müra pole sel suurem kui soojuspumba välisosal, eriti vee lteadlikult-oskuslikult kattes ja toru taevasse viies. Suvel, kui on jälel toas palav ja on kliimaga nina, on kont ka olemas Off-gridina mõeldav, postielektri olemasolul kindlasti mittetasuv. Ja kõige lõpuks saab ju läbi käimakoti ka pöörleva liikumise millegi töövahendi ringiajamiseks kätte! Siin äsja olid mingid telesaated, kus postielektri ühenduse eest küsiti ulmelisi summasid. Elad maal, ostad ühe traktorilaadse, regad ennast põllumehena ära ja uhad sinisega. Alternatiivenergia-jõujaam. Kindlasti kusagil keegi on ammu ära teinud, Venemaal raudselt(09-12-2021, 16:14 PM)Aiku30 Kirjutas: Mul küpses plaan, kuidas tuba soojaks saada:
Eks anna siis teada, kui ära oled katsetanud, kas ikka hakkas fritüüriõliga see ahi tööle. Aga sooja annab see ahi küll. Muidugi jutt olematust kütusekulust ei vasta tõele. Tegelik kulu on ca 10 liitrit diislit ööpäevas. Muidugi, kui miinimumi peal tiksutada, siis vähem, aga siis pole sooja ka
(09-12-2021, 18:20 PM)envi Kirjutas: Võib olla polegi vastamata jäänud, aga tüütu on neid kuskilt teksti seest otsida... seepärast paningi küsimused 1...4.
Vastuseid lootsin samal viisil!
... ja lisaks veel 5. küsimus...
Olen ka mõne aasta koolis käinud ja siis räägiti elektri edastamise kadudest, mida sai küll vähendada pinge tõstmise teel.
Täna liigub elekter teab kus kaugelt meile ja teab kui kaugele välja!
5. Kas need kaod pole piisavalt märkimisväärsed, et olla üle poliitilistest otsustest?