(30-12-2023, 00:18 AM)zazik Kirjutas: (29-12-2023, 23:41 PM)Marko Kirjutas: (29-12-2023, 23:05 PM)zazik Kirjutas: Gazoonimehed, kes olid harjunud tagurdamiseks uksest välja ronima, ei osanud ka ju peeglite järgi tagurdada.
Kas ikka on päris nii hull? Pigem nii, et need peeglid ei näidanud essugi. Mul on veoautoga sõidukogemust kindlasti alla tunni kokku, peeglite kasutamise kogemust alates aegade algusest kui Pobedale said murtud nurgaga peeglid külge. Korra oli vaja äia GAZ52 õues ilma kõrvalise abita ringi keerata, mõtsin natuke ja ronisin kabiinist välja korraks. See oli vajadus, mitte oskamatus!
Jah, aga Gazoonidel aastaid sõitnud mehed ei osanud pärast ka moodsamaid masinaid peeglite järgi manööverdada. Ikka pea uksest väljas. Hulk aega läks, enne kui õppisid.
90.-date algul oli mu vanavanemate korteri akna all hulgilao laadimisuks. Manööverdavaid veokeid sai ajaviiteks tihti vaadatud. Ja uste tagurpidisõitmist nägin rohkem kui ühel korral. Sest manööverdamine käis ikka gazooni moodi, mis sest et autodeks olid juba antiiksed Volvod-Mersud-Scannid.
Õhtust!
Ja-jah, ma määletan küll, sõitsin minagi tollal vahel harva autudega ja ikka sai astmelauale ronitud, kui takkapidisõitu olli vaja teha! Aga enne neid gasoone ja sillisi olid ju obesed, no nooremad on vast soopargis neid juhtund nägema. Nõukogude Liidus olid bresevalski- ja toreobesed, no nagu pärastpoole olid sigulid ja mossed...Ja nende obestega oli nii, et kui oli juba vanem ja väljaoppind obene, siis oli täiesti võimalik võtta tal suistest (või no kui ei old kompsid suus, siis lihtsalt valjastest) kinni ja kui sikutada sealt tahapoole ja karjuda koleda häälega obesele kõrva "tagasi, tagasi...", siis oli täiesti võimalik ka obesevankriga takkapidisõitu teha!
Jah, nii oli ja selline oli elu, need astmelauad ja gasooni, need tulid juba hiljem. Muidugi tänapäeval oleks ka obesele võimalik sinna pärapoole üks tõsine kaamera installeerida, selleks tuleks lihtsalt saba siduda embakumba tagumise jala külge, et see kaamerapilti ära ei varjaks ja mõni tiplomeeritud sootehnik saaks sisestaga kaamera sinna, kuhu vaja, oleks ainult obest... Mõtsin, et noorematel ja targematel vb on uvitav lugeda, kuidas vanast takkapidisõitu tehti ja ega oma mälu onka nii nagu on, parem ikke kirja panna, endal ka vb hiljem uvitav lugeda...
Ea voorum, asjalikud teemad, usinad postitajad!