Motobuss Ford Transiti baasil

Kena lugemine ja edu!

PS! See punane vein täitsa hea Smile
Vasta

Kuna kõiki huvitab selliste projektide puhul rahaline pool (mis seal salata, ennast ka) ning teiseks oli mul juba päris alguses kindel plaan seda asja ajada mitte tüüpilises "kõik läks ära ja jäi puudugi" ja "tee eelarve ning korruta see kahega"-vaimus, siis tegin korraliku eelarve ja hoidsin seda niivõrd-kuivõrd jooksvalt korras. Laialt on ju teada, et üllatusi ei too mitte suured asjad, vaid igasugu pisike kribukrabu, seega panin kõik tšekid kenasti tallele. Täna tekkis lõpuks natuke aega ja see hunnik lauanurgal hakkas närvidele käima, võtsin kätte ning lõin kogu kupatuse kompuutrisse.

Päris kõiki asju ei suutnud enam sendi täpsusega leida ja päris iga tšekirida tabelisse ei pannud (kui kogu tšekk oli pmst sama teema vidinad, siis panin kirja stiilis "lülitid ja seonduv", kui sama tšeki peal oli mitme teema asju, siis tagusin need eraldi, nt need termokahanevad). Samuti ei viitsinud neid ridu kokku üheks lüüa, kui ma sama asja mitu korda ostsin. A mingi pildi saab vast ette suurusjärkudest.

Endal oli peamine põnevus, et kuidas jooksvalt peetud eelarve ja tšekkide baasil saadud kontrollsumma kokku lähevad, nagu selgus, siis päris hästi - jooksvalt sain summaks siiamaani 2854€ ja tšekid näitavad 2472€, seega lausa ülejääk 382€ ehk 13% Big Grin Peab vist hakkama autoprojektide eelarvestamise teenust pakkuma neile "korruta kahega"-tüüpidele, tasu 50% ja mõlemad on võidus Big Grin

Noh, realistlikult, küllap sealt mõned sajad ikka tanklatoidu, kütuse ja värska peale ära kulusid, aga selliste asjade kulu ja projektiga seotuse protsenti on raske hinnata. Ja seda ei kujuta ettegi, mis ma ilma Depota teinuks - kui iga kruvi jaoks peab minema kuhugi manguma ja kintsu kaapima ja "hinda tegema", siis tõenäoliselt poleks viitsinud ja numbrid oleks hoopis teistsugused.

Algne suht laest võetud plaan kogu kupatus bussi ostuhinna, ehk 3500€ sisse mahutada, ei tundu küll enam päris realistlik, aga noh, siin on tegelikult juba see ka mängus, et enda soovid on aja jooksul natuke peenemaks läinud. Põhimõtteliselt võiks seina äärest paar tahvlit vineeri vaheseinaks kinni liimida, üle võõbata ja projekti lõppenuks kuulutada, aga noh, nii pole ju pooltki nii huvitav - igasugu elektroonika ja vidinatega jändamine on vähemalt mulle palju põnevam kui vineeri tükeldamine-lihvimine-kruvimine.

Suures plaanis on hetkel mõtete kogumise paus, eks see õues bussi ehitamine on tahes-tahtmata natuke hooajaline töö - keevituse ja relakaga möllamine poleks probleem, a mingit liistu või klemmi paika nikerdada väga ei viitsi.
Vasta

(31-10-2024, 15:39 PM)Jesper Kirjutas:  ... Peab vist hakkama autoprojektide eelarvestamise teenust pakkuma neile "korruta kahega"-tüüpidele, tasu 50% ja mõlemad on võidus Big Grin ...

Cool  vinge, sa oleks pidanud seda teenust pakkuma nt Rail Balticu projekti tellijatele. 
Mina olen RB senise 4-kordse kallinemise valguses ja seniste muuseumi arenduste kogemustele toetudes ka meie ideerohketele daamidele öelnud, et võtke iga planeeritava nö atraktsiooni kohta eelpakkumine ühelt pakkujalt, liitke kõik kokku ja korrutage neljaga ning siis hoidke pöialt, et mahute selle eelarve sisse. Seni on alati välja mõeldud igavesti vinge ekspo põnevate tehniliste lahenduste jms aga siis saabub reaalsus elik nende rätsepaülikonna-lahenduste hinnad löövad eelarve lõhki ja selle vinge ekspo asemel tekib mingi lahja lurr... 
Parem juba kohe välja käia teostatavad lahendused kui nuditud ja mannetu algse särava idee teostus
Vasta

A ei, need on natuke erinevad asjad - see minu 2854 ei tähenda, et ma oleks märtsis enne ehitusega alustamist sellise detailsusega kõike ette näinud ja teadnud, vaid lihtsalt eelarve oli koguaeg elav dokument ning muutus selle võrra järjest detailsemaks, mida rohkem mu plaan täpsustus. Asja mõte ei olnud kõike ette näha, pigem et koguaeg oleks pilt ees, palju juba kulunud on, palju veel kulub ning kas ma olen oma esialgsest hinnangust ees või taga, ehk kas ma saan näiteks lubada kuhugi mingeid kallimaid asju osta, midagi rohkem teha või vastupidi, peab koomale tõmbama Smile Ehk põhimõtteliselt see sama asi mida sa kirjeldad, kui selgub et miski on kallis, tuleb vähemaga leppida et eelarve piires püsida, mitte tuimalt edasi raiuda. Kui mul poleks vabadust kõike iga kell oma äranägemise järgi muuta, siis oleks see palju keerulisem.

Muidugi RB-s nad vist ka tõmbasid plaani juba osaliselt kahe rööpapaari pealt ühe peale, loodetavasti järgmine samm ei ole see, et kahe rööpa asemel üks Big Grin

Päris alguses olid ikka veidi ümaramad numbrid, aga kui eesmärk olnuks totaalselt minimaalse hinnaga teha, siis ilmselt oleks see kahe numbri vahe pigem veel suurem, aga noh, päris tihti annab pisike lisakulu suure võidu kvaliteedis. Ja samas vastupidi on ka, kerge on ehituspoes sattuda ilusate ja kallite lahenduste lõksu, sest ehitan ju endale ja tahan parimat, aga see raamistik aitab pea selge hoida ja keskenduda olulisele.

Samas miks ma sellest üldse räägin on see, et kui kunagi see vanlife läbuteema oli, siis põrgatati seal igasugu numbreid, alates sellest et "tonnaga saab hakkama" kuni "alla 30k pole mõtet mõeldagi" - ma tahaks lihtsalt ühe konkreetse andmepunkti maha panna, et sellise mahu ja eesmärkidega projekti saab sellise raha eest vot täpselt nii kaugele. Siit edasi on juba natuke maitseasi ka, näiteks kui lähed ja ostad täislaksu Victroni siniseid kaste elektriga kõike tegema ning ise väga asja ei jaga ja veel paigalduse ka tellid, siis ilmselt tuleb arve ühe nulli võrra suurem kui minul plaanis on. Aga samas kindlasti on see ka rohkem väärt, vastupidavam, mugavam jne, kas kümme korda, see on iseasi, aga igaühe enda otsus. Samamoodi pole mul veel kütet, hiinlane maksab soti, Webasto maksab tonni.

Kui majaehitust analoogiks tuua, siis värvitud seintega karp on püsti, aga küttesüsteem, köögitehnika tootja ja teleka tollid on veel lahtised - samas sajatolline telekas või viiesuunaliselt reguleeritava pöördõhuga ahi ei tähenda, et maja ise tingimata parem/halvem/odavam/kallim oleks Smile
Vasta

Et jutt veidi vähem kuiv oleks, siis tegin kiire kuvatõmmise ka töödokumendist endast, see muidugi reaalselt läheb veel pikalt edasi, aga vast saab süsteemile pihta:

C tulba esimest kahte rida pole mõtet vaadata, seal oli alguses "unistuste summa", aga hiljem ma leidsin, et tahaks asjadest alternatiive samas tabelis hoida ja hetkel on see summa aiateibad. D tulba esimesed kaks rida on kulumata, aga planeeritud summa ning kulutatud summa.

Edasi A tulp on vidina kirjeldus, B on link, C ja D on hinnad, aga nende vahel liigutan numbrit vastavalt sellele, kas ma olen otsustanud konkreetse asja ära osta või on tegu alternatiiviga/unistusega vms. E on kaal, aga selle jälgimisest loobusin suht kiiresti, kandevõimet jätkub. F tulpa paned "x" neile asjadele, mis on juba ostetud, siis läheb selle hind D1 alt D2 alla.
Vasta

(21-09-2024, 20:31 PM)Jesper Kirjutas:  
  • Ilmselt tuleks vedrustus ja veermik ka üle käia, iseenesest on sellega võimalik harjuda, et külgtuul liikumistrajektoori veidi loksutab, aga kui kõrval teised sama suured bussid panevad mööda nagu rööbastel, 

Külgtuul loksutab seda tegelast korralikult. Aga annab parandada kui raskuskeset muuta. Külgtuule mõju on seda väiksem mida lähemal teineteisele on raskuskeskme punkt ja nn purjepinna kesk punkt. Nende kahe punkti vahe moodustabki jõuõla, mida suurem see erinevus on, seda rohkem loksutab. 
Päris hea info saab ÜV punktis, näeb ära silla kaalud ja saab pildi ette palju kilosid on vaja kuhu (arvatavasti taha) poole nihutada.
Vasta

Mhmh, kõik õige, aga kui mingi lehtvedru või õõtsa puks seal külgjõu peale uusi asendeid võtab, siis see on... noh, ütleme et kõige madalamal rippuv õun Smile

Aga eks see ole kõigi kaubikute õnn ja õnnetus korraga, et kõige paremini sõidavad nad koormatuna - minu kola on liiga kerge. Kui asjad kraanikausini jõudma peaks kunagi, siis veepaakide paigutamisel tuleb selle peale kindlasti mõelda, kuigi kardetavasti lähevad lõpuks ikka sinna, kus kõige vähem jalus on, mitte sinna, kus kaalujaotuse suhtes optimaalne.
Vasta

Kui varuratas paigutada tagumisele uksele ja veepaak taha varuratta endisele kohale, mis on põhja all, tagasillast taga pool, võiks anda päris tuntava vahe. Kg mis õnnestub paigutada tagasillast tahapoole on kõige produktiivsem, kuna annab samas miinus kg-id esisillale, tekib nn kangi efekt.
Vasta

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 1 külali(st)ne