Kuna kuidagi on kaardid lauale kukkunud sellisel moel, et Transit on hetkel mu ainuke ülevaatusega igapäevakühvel, siis sai nädalavahetusel tehtud esimene pikem talvine tiir Peipsi äärde ja tagasi (kontekstiks neile, kes vbl kunagi tulevikus loevad, tänavu sadas esimene korralik lumi maha jaanuari esimestel päevadel, enne oli maa must ja plusskraadid). Mõtlesin et jagan mõningaid muljeid, ärgu vanad kaubikuhundid pahandagu pika postituse üle eimillestki, aga minu jaoks on see kõik nii uus ja elamusi pakkuv

Ja pärast endal ka huvitav lugeda värskeid ja ausaid muljeid, mitte oma peast ette manada selliseid, kus kõik ebameeldiv on meelest läinud ja ainult meeldiv alles jäänud.
Põhiline hirm oli siin teisi teemasid lugedes, et äkki see võrrimootor ei jaksa kogu tuba soojaks kütta, vaheseina ju enam pole ning kardinat selle asemel
veel pole. Aga asjatu hirm, noh muidugi miinust ei olnud ka meeletult, äkki mingi 5-7 kraadi, aga Põhja-Tallinna auulist Kurna Decathloni jõudes võis juba jope nagisse riputada, natuke hiljem pidi lausa soojenduse nupust lehmakella nac koomale timmima, et palavaks ei kisuks, nii et see vahuballoonidega ringi aelemine tasus ikka täiega ära. Lisaks ma tavalises autos timmin alati neid värske õhu klappe, et umbseks ei kisuks, aga ilmselt tänu suuremale õhuhulgale või tont teab millele seda probleemi ei olnud, hea ja õdus oli olla, nagu toas. Mitte, et Transitil neid klappe nagunii kuskil oleks

Ventikat ei pidanud ka täiskiirusel kräunutama, 3/4 seades kõik toimis ja kõrvad olid tänulikud.
Külmasillad ei olnud ka probleemiks, kõik metallosad olid käega katsudes parajalt leiged, mitte jääkülmad, mul muidugi tuli alles 120km järel pähe neid katsuda, niiet ei tea, kui kaua see aega võttis. A olen üsna kindel, et kui selle Hiina diiselpuhuri kunagi tuppa saab ning garaažile seina ette, siis kõlbab kupatus ka talvel öömajana kasutamiseks - vbl mitte sellel ühel ööl Lõuna-Eestis, kus -35 kellale viskab ja elektripostid pilbasteks plahvatavad, aga noh, tavalisel ühe- või nõrga kahekohalise miinusega talvel.
Muidu kui ma vaatan neid ehitusi netist, siis kõik panevad diiselpuhuri lihtsalt salongis sooja õhku ringi puhurdama, ehk õhuvõtt on näiteks eesistuja jalgade juurest ja siis puhub istme selja tagant välja, aga sellest pole veel aru saanud, kas sellel on mingi sügavam mõte ka, miks nii teha, või lihtsalt laiskus paigaldamisel? Ma oma aruga teeks ikka nii, et puhur võtab õuest värsket õhku, soojendab selle, puhub salongi ja siis ventilatsiooni väljavooluavadest läheb "tarvitatud" õhk jälle välja - kui viimased on põranda lähedal, siis peaks koostöös konvektsiooniga tekkima ilus "ringliiklus", kus soe ja värske õhk läheb lae alla, jahtub seal vaikselt maha, vajub alla ja lõpuks väljub õue, võttes kaasa igasugu aroomid, CO2, niiskuse jne. Neid puhureid toodetakse mitmes võimsuses, vist oli 2kW, 5kW ja 8kW, kui puudu jääb, saab suurema kuvalda võtta, kuigi ei usu eriti, et isegi 2kW puhul jääb... Ja pigem vbl on mugavuse ja ühtlase soojuse mõttes parem, kui väiksema võimsusega puhur töötab ühtlaselt, mitte see, et mingi 8kW reaktiivmootor seal vastu termostaati plõksib, stiilis 1 minut sauna, 3 minutit normaalsust, 3 minutit jahedamapoolsust, kordus.
Kui bussist endast rääkida, siis puhas kuld on esiklaasi soojendus, sügavalt arusaamatu, miks ainult Ford neid läbivalt kogu mudelirivile paigaldab, ei tohiks ju mingi nii superlux asi olla, et ainult tippmudelitele ja lisavarustusena jne (vanasti neil oli patent, teised ei saanud jaole, aga see aegus juba ammu ära). Ma ei viitsi enam isegi harjaga õue minna, et endale sealt kõrge klaasi otsast lund kraevahele udjada, palju lihtsam on soojendus sisse panna, oodata kuni esimesed triibud tekivad ja siis kogu kupatus kojameestega oma teed saata. Muidugi sellega peab ettevaatlik olema ja enne kontrollima, et ega see kiht läbi jäätunud pole
Miinuspoolele läheb kirja see, et Nankang SL6 pole lumel ikka... noh, päris optimaalne valik

Kuna kaubikurehvidel on kõik mudelid jms teised kui sõidukate omadel, siis ma muidugi ei osanud kuskilt otsida või uurida ka, et mida võtta, mida jätta, vaatasin et need olid Fixuses kõvasti alla hinnatud (mingi ~90€/tk asemel 42€ vms), kargasin kõhuli virna otsa et need ma võtan ja nii ta läks. Samas ega ma ju tegelikult ei tea, mismoodi see Transit üldse hea rehviga lumes sõitma peaks, või siis ma lihtsalt ei oska. Päris nii kinni pole veel jäänud, et peaks labida välja võtma (mitte, et seal hetkel kuskil oleks mingi labidas, mida võtta, ettevalmistuse praak), aga noh paar korda on saanud ikka edasi-tagasi nõkutada. Kõige hullem on, et bussis ei saa kõrgel ja kaugel istudes absoluutselt aru, kui üks ratas ringi käima hakkab, selle aja peale kui tahhokas jõnksu teeb, on differ juba ammu kogu jõu vile peale suunanud ning edasiliikumisega on, nagu rootslased ütlevad, jokkmokk. Oma osa on muidugi ka sellel, et veojõukontroll ei tööta, kahtlustan et tegelt ei tööta ABS ka ja vastav tuli on armatuuris läbi põlenud, aga päris kindel pole - liikluses väga ei taha katsetada ja
vastav kaabel, millega karu kõhtu vaadata, on ka veel Amazoni laos.
Võimalik, et peaks suuremate seikluste vältimiseks mingid lumeketid hankima, aga kuna ma ei tea ka nendest absoluutselt mitte midagi, siis tõenäoliselt selleks ajaks kui pilt ees on ja poodi minna võiks, on juba vähemalt see lumi sulanud

Näiteks esimene küsimus on mul kohe, et kõigil on ilusad pildid juures, kuidas lumeketti saab paigaldada lihtsalt ratast kallistades, ilma nende peale sõitmata, aga kas see ka praktikas õnnestub? Tõenäoliselt ma ju ei suuda ette näha, et vot sinna hange 20m kaugusel on kinni jäämine soolas ja neid ennetavalt paigaldada, vaid ikka sõidan kõigepealt raginal nii kaugele kui saab, siis jauran tükk aega edasi-tagasi, siis ohkan, mõtlen natuke elu üle järgi ning alles viiendana toon need ketid välja. A selleks ajaks on ju kogu ratta ümbrus paksult lund täis. Ja teistpidi, kui neid teisel pool hange maha võtta, siis see ju enam nii lihtsalt ei käi, sest igas asendis nad ära ei tule? Peab vist lahti tegema ning pealt maha sõitma? Kõik see on muidugi parem kui kevade ootamine, aga siiski, päris korralik ettevõtmine.
Mul pole Volvo all ka nagu mingeid erilisi huippu testivõtja rehve olnud kunagi, sealtsamast Fixuse sooduskorvist on kõik tulnud, viimati sattus vist Blizzak, aga ei tea kas auto on hea või juht, aga kuidagi on nii läinud, et päris korralikku kinni istumist pole vähemalt 10a jooksul ette tulnud. Oma labidat olen küll paljudele laenanud, vbl selles ongi asi, et kui labidas on kaasas, siis ei jää kinni ja vastupidi.
Muidu maanteel toimisid rehvid selles lumepudrus normaalselt, kindlasti mõnel "gepsu järgi pluss kümme"-spetsialistil natuke vererõhk tõusis kui pidi paar versta mingi valge kuudi taga tiksuma, aga ega ma neis tingimustes poleks Volvoga ka kiiremini sõita tihanud. Pmst tundub, et kui mingi enam-vähem ühtlane liikumine toimub ja muster end tühjendab, siis peavad normaalselt, aga kui selle hanges täis pakib ning kiirus pole piisav, et teisele poole välja jõuda, siis kaob pidamine nagu lülitist.
Tuled vajavad ka kindlasti vähemalt poleerimist, kui mitte üldse väljavahetamist - kui kaugtuli on enam-vähem, siis lähitulega küll rahule jääda ei saa. Anoh see on puhtalt kätte võtmise küsimus.
Projekti põhiliinis suurt millestki ette kanda ei ole, aga vähemalt sai garaažis valmis eraldi puutöö-nurk, et mitte kogu ülejäänud majapidamist saepuruga üle puistada. Tänaseks on pildiga võrreldes tööriistu seinale mõnevõrra rohkem siginenud, sest uskumatu kui palju puutööriistu ühe veendunud metallihundi varudest välja tuleb, kui igasugu kastid-karbid-kotid läbi sorida

Aga nüüd enam vabandusi ei ole, varsti hakkab sealt laualt igasugu kappe ja seinu ja asju bussi kuuti tulema nii, et oi-oi-oi.