Automaksust. Nagu see aastast 2025 olema saab

VIN-kood peab olema loetav 30 aasta jooksul. Seega vanemate autode puhul võiks see protsess vähe lihtsamalt olema üles ehitatud Rolleyes
Infokiri - VIN-koodi loetavus 30 aasta jooksul.pdf
Vasta

See on täiesti õige, tehasetähise loetavusele on kehtestatud sõidukite tootjatele teatud reeglid. Kuid see ei tähenda, et sõidukil võiks puududa selle identifitseerimist võimaldav tunnus. Kui registreerimistunnistusel on kirjas tehasetähis, siis tuleb välja selgitada, miks see tegelikult sõidukil puudub. Juba aastaid fotografeeritakse registreerimistoimingute tegemisel sõidukeid ja nende tunnuseid. See tähendab, et iga üksikjuhtum lahendatakse selles olukorras eraldi. Ja kui tõesti puudub identifitseerimistunnus, siis see luuakse uuesti. Selleks on erinevaid tehnoloogiaid alates andmesildist, kleebisest kuni uue numbri graveerimiseni. 

Mis puudutab aga ajutise kustutamise toimingu tehnilisse teostamisse, siis nüüdsest peaks programm olema seadistatud nii, et kui kahe fotoga ei õnnestu AI-l välja lugeda tehasetähist, siis lubab programm siiski toimingutega jätkata. Arvestama peab aga sellega, et nagunii kontrollib need pildid üle ka inimene ja kui midagi jääb ebaselgeks, siis tuleb asjad lahendada taaskord juhtumi kaupa. Püüdke ikka identifitseerimistunnused võimalikult loetavalt pildistada, et toimingud saaksid lõpuni tehtud. 

Kasutajakogemus on endiselt teretulnud, et meie kogukonna jaoks uudsed toimingud saaksid selle põhjal mugavamaks tehtud.
Vasta

(16-03-2026, 15:56 PM)laplander Kirjutas:  ...Kuna nt andmesildi puhul saab enne pildi tegemist teha linnukese, et andmesilt puudub siis jätsin omaltpoolt soovituse, et kas VIN koodi puhul võiks sama võimalus olla. Vaevalt minu sõiduk ainuke on, millel kerele löödud VIN kood puudub.
Ainult andmesildil oleva VIN-koodiga seoses lisan igaks juhuks ka soovituse, et selline (vana)sõiduk tuleks kindlasti enne taastamist oma originaalses olekus arvele ära võtta. Muidu võib taastamise järgselt värskete neetidega värskelt värvitud raamil/kerel kaasneda keeldumine sõidukit registreerida: https://foorum.motokuur.ee/viewtopic.php?t=24404

Tundub, et ka ajutiselt kustutatud sõidukiga seda probleemi ei ole, et andmesilt võib olla juba masinast eraldatud või värskete neetidega kinnitatud. Küll aga saaks teoorias nüüd selline olukord juhtuda siis, kui lasta sõidukil automaatselt jäädavalt registrist kustuda ning kui nüüd sama sõidukit minna pärast täielikku taastamist Transpordiametisse nullist uuesti arvele võtma, siis võib sõiduki ainus VIN kood värskete neetidega kinnitatud etiketil arvelevõtmisest keeldumise põhjustada.

Kokkuvõttes tasuks kehtivate dokumentidega masinaid ikkagi ajutiselt kustutada ja mitte jäädavalt kustuda lasta, viimane võib tulevikus ettenägematuid probleeme tuua (sh. järgmisele omanikule).
Vasta

Uus automaksu kalkulaator: nii palju tuleb riigile maksma hakata https://share.google/l6cCsITxghYkqivmt
Vasta

(16-03-2026, 17:20 PM)indreksirk Kirjutas:  Kasutajakogemus on endiselt teretulnud, et meie kogukonna jaoks uudsed toimingud saaksid selle põhjal mugavamaks tehtud.

See pole nüüd küll kasutajakogemus, aga ehk on mu mõttemõlgutusest abi natuke.
Olen märganud, et normaalse foto tegemine käib väga paljudele inimestele üle jõu. Ma ei mõtle viimse detailini paika sätitud profifotosid, aga ka lihtne kasvõi talutav kadreerimine on paljudele müstika. Sellest, et aparaadiga ei vehita, ei tea samamoodi väga paljud. Kui lisame valemisse hämara kuurialuse, tolmuse kerenumbri ja ehk ka ebamugava kehaasendi pildistamisel, siis on tulemus ootuspärane. Ka kõige kannatlikum robot läheb ilmselt närvi kui saadetakse üks udukogu teise järel.
Ridade vahelt lugesin siit välja, et pildid tuleb teha niiöelda jooksvalt MNT lehel sisselogituna? Kui on nii, siid võtab see võimaluse ka pilte rahulikult suuremal ekraanil eelsorteerida.
Ehk leiab siit midagi programmi arendamiseks. Inimesele midagi selgeks teha on tihtipeale võimatu.

Müün: keermetõrv, puidulakk, alumiiniumtorud.
Vasta

(19-03-2026, 01:14 AM)Marko Kirjutas:  
(16-03-2026, 17:20 PM)indreksirk Kirjutas:  Kasutajakogemus on endiselt teretulnud, et meie kogukonna jaoks uudsed toimingud saaksid selle põhjal mugavamaks tehtud.

See pole nüüd küll kasutajakogemus, aga ehk on mu mõttemõlgutusest abi natuke.
Olen märganud, et normaalse foto tegemine käib väga paljudele inimestele üle jõu. Ma ei mõtle viimse detailini paika sätitud profifotosid, aga ka lihtne kasvõi talutav kadreerimine on paljudele müstika. Sellest, et aparaadiga ei vehita, ei tea samamoodi väga paljud. Kui lisame valemisse hämara kuurialuse, tolmuse kerenumbri ja ehk ka ebamugava kehaasendi pildistamisel, siis on tulemus ootuspärane. Ka kõige kannatlikum robot läheb ilmselt närvi kui saadetakse üks udukogu teise järel.
Ridade vahelt lugesin siit välja, et pildid tuleb teha niiöelda jooksvalt MNT lehel sisselogituna? Kui on nii, siid võtab see võimaluse ka pilte rahulikult suuremal ekraanil eelsorteerida.
Ehk leiab siit midagi programmi arendamiseks. Inimesele midagi selgeks teha on tihtipeale võimatu.
Täna on riik võtnud jäiga seisukoha, et pildid peavad olema tehtud reaalajas ning geolokatsiooniga. Vastasel juhul ei oleks neil fotodel mitte mingit tõendamisväärtust selleks, et tuvstada konkreetse sõiduki olemasolu just praegu ja siin Eestimaal. Meie tore vanatehnikakogukond on samas pajas ebaseaduslike lammutajatega ning meid nendest eristada oleks väga keeruline. Osa meistki on tegeleb mõlema tegevusega korraga. Rääkimata sellest, et põllul mädanevat autoromulat nimetatakse isiklikuks muuseumiks. Tasakaalu on raske leida - praegu on see selline. Keeruline ja aeganõudev, aga mitte võimatu. Aitäh kaasa mõtlemast.
Vasta

Oskab keegi öelda, kas tõendamiskohustus on pandud (sarnaselt lammutustõendi nõudele) ainult M1 ja N1 kategooriate sõidukitele või rakendub see ka nt N2, L, O ja T kategooriale? Avalikust infost seda ma ei leidnud. On nimelt üks ATV (L7), mis on peatatud kandega, mida sooviks ajutiselt arvelt maha võtta, aga omaniku ja sõiduki asukohad ei klapi. Esialgne plaan omanikule fotod saata nähtavasti siis ei toimi kui pildistamine peab reaalajas toimuma.
Vasta

(19-03-2026, 09:45 AM)olli Kirjutas:   Esialgne plaan omanikule fotod saata nähtavasti siis ei toimi kui pildistamine peab reaalajas toimuma.

Võib ju proovida robotit trikitada - teed paberfotod ja pildistad neid seal kus vaja Big Grin
Vasta

(19-03-2026, 09:21 AM)indreksirk Kirjutas:  Täna on riik võtnud jäiga seisukoha, et pildid peavad olema tehtud reaalajas ning geolokatsiooniga. Vastasel juhul ei oleks neil fotodel mitte mingit tõendamisväärtust selleks, et tuvastada konkreetse sõiduki olemasolu just praegu ja siin Eestimaal. 
Kas see tähendab nüüd seda, et protsessi läbiviimine nõuab nutitelefoni olemasolu ning mingeid muid tehnilisi vahendeid ei aktsepteerita? 
Sad

Idiootidega pole mõtet vaielda - nad veavad sind enda tasemele ja lajatavad siis kogemusega /Iid-Tõstamaa/
Anna väikesele inimesele veel väiksem võim kätte ja ta arvab kohe et on Jumal taevas (või mode foorumis...)
Vasta

Peab olema GPS ühendus ja pildi edastamiseks internet. Lisaks riigilõivu tasumine. Kui auto liikumisvõimetus ja selles kohas nett puudub? Ei ole kõik Eesti nurgad kaetud internetiga.
Vasta

Ärme asu õige õpitud abitust või fabritseeritud probleeme looma. Ehk siis las jääda "ei ole endal ega ühelgi tuttaval nutitelefoni ning masin on sügavas koopas, kus pole mobiililevi" jutud mujale.
Nagu ka antud süsteemi kui tõestamise sisust mitte arusaamisest tulenevad "tahan teha arvuti taga ja vin koodilt ei soovi tolmu maha pühkida" jutud. Ei ole me ju ometi nii (aru)saamatud Wink

Foorumite vanarahvatarkus: "üks troll suudab rohkem arvata, kui sada tarka teada"
Vasta

(19-03-2026, 09:21 AM)indreksirk Kirjutas:  Täna on riik võtnud jäiga seisukoha, et pildid peavad olema tehtud reaalajas ning geolokatsiooniga. Vastasel juhul ei oleks neil fotodel mitte mingit tõendamisväärtust selleks, et tuvstada konkreetse sõiduki olemasolu just praegu ja siin Eestimaal. Meie tore vanatehnikakogukond on samas pajas ebaseaduslike lammutajatega ning meid nendest eristada oleks väga keeruline. Osa meistki on tegeleb mõlema tegevusega korraga. Rääkimata sellest, et põllul mädanevat autoromulat nimetatakse isiklikuks muuseumiks. Tasakaalu on raske leida - praegu on see selline. Keeruline ja aeganõudev, aga mitte võimatu. Aitäh kaasa mõtlemast.

Ma hästi ei saa aru, mida siin selle äpi keerukusega üritatakse saavutada? 
Kas ebaseaduslikud lammutajad vajavad tõesti oma juba lammutatud või lammutamisele minevate sõidukite registrikannete pikendamist viieks aastaks, selmet need registrist õigel ajal tasuta kustutada?
Reaalajas pildi tegemine on nõutud, kuna muidu hakkavad ebaseaduslikud lammutajad saatma võltsitud või varem pildistatud pilte?
Üritatakse teha põllul muuseumipidajatele muuseumite edasipidamine võimalikult tülikaks? 

Kui see on nii, siis soovitaksin pettuste vältimiseks rakendada täiendavalt järgmisi nõudeid:
  • Vin koodi kõrval tuleb üles pildistada sama päeva ajaleht vältimaks, et pilt on tehtud varem.
  • Auto taustal peab olema tuntud vaatamisväärsus asukoha täiendavaks kontrolliks.
  • Kõik pildid peavad olema digiallkirjastatud konteineris vältimaks, et need on tehtud avalduse esitamise ajast hiljem.

See üleliigne keerukus viib lihtsalt selleni, et kasvab kasutus-ebamugavus neile, kellel seda on harva tarvis ning samal ajal leiavad isikud, kellel tõsine raha mängus, ikka mingi viisi süsteemi äralollitamiseks. Kasutavad tankiste, pildistavad pilte, võltsivad asukohta jne.
Ja mida teeb riik? Saab endale veel ühe rakenduse, mille ülalpidamise ja kõikvõimalike platvormidega ühilduvana hoidmisega kaasneb mingi suurem rahasumma. 
Arendajad teevad ju heameelega raha eest tööd, vahet pole, mida tellitakse.

Paar aastat ja 10 milli hiljem jõuab kohale ja öeldakse, et seda ei ole enam vaja. Mina puhtalt maksumaksja vaatenurgast leian, et see on raiskamine.
Ma ei tea, mida täpselt mina selle äpi arendamise asemel täpselt teeks, kuid igatahes võtaks ma korraks aja maha ning vaataks lahendamist vajavad murekohad veel korra üle.

Maasturite hankimist Ukraina kaitseväele ja nende remonti meie Põhja-Tallinna töökojas saad toetada läbi Toeta Ukrainat MTÜ a/a EE387700771008885941. Selgitusse maastur Ukraina kaitseväele.
Vasta

Oleks üks küsimus.
Kas selle seitsme aastase tähtajaga kustuvad automaatselt ka arestitud sõidukid.
Võlgu nagu pole,autosid ka mitte a aastatega on kohtutäiturid ära surnud ja autod ikka atestitud. Siiani see ei seganud mind. 
Kas nüüd pean hakkama otsima ülevõtnud täitureid ja nendega asja ajama? Või las olla nagu on.
Peaks olema koguni 8 tk neid.
Tänan
Vasta

(19-03-2026, 20:44 PM)klemm Kirjutas:  Oleks üks küsimus.
Kas selle seitsme aastase tähtajaga kustuvad automaatselt ka arestitud sõidukid.
Võlgu nagu pole,autosid ka mitte a aastatega on kohtutäiturid ära surnud ja autod ikka atestitud. Siiani see ei seganud mind. 
Kas nüüd pean hakkama otsima ülevõtnud täitureid ja nendega asja ajama? Või las olla nagu on.
Tänan

Siit järeldus, kohtutäiturite teise ilma aitamine ei päästa! Kuna kõikvõimalike käsutamise keeldude ja arestimistega teenivad härrad täiturid oma leiva, siis vaevalt nad sind konksu otsast niisama lasevad. Isegi kui nõuded on aegunud, siis nende endi tasud ei aegu.
Otsi veel elulevate täiturite hulgast selline, kes sinult kõige vähem nõuab ja küsi.

Maasturite hankimist Ukraina kaitseväele ja nende remonti meie Põhja-Tallinna töökojas saad toetada läbi Toeta Ukrainat MTÜ a/a EE387700771008885941. Selgitusse maastur Ukraina kaitseväele.
Vasta

Mulle nagu tundub, et keegi on siin foorumis jälle kustutama kukkunud?
Vasta

(19-03-2026, 13:15 PM)13piisab Kirjutas:  Ärme asu õige õpitud abitust või fabritseeritud probleeme looma. Ehk siis las jääda "ei ole endal ega ühelgi tuttaval nutitelefoni ning masin on sügavas koopas, kus pole mobiililevi" jutud mujale.
Nagu ka antud süsteemi kui tõestamise sisust mitte arusaamisest tulenevad "tahan teha arvuti taga ja vin koodilt ei soovi tolmu maha pühkida" jutud. Ei ole me ju ometi nii (aru)saamatud Wink

Kusjuures, meil kaks geolokatsiooni nõudvat asja on kenasti garažeeritud kohas, kus isegi õues levi napib. Boonusena veel VIN koodi ja andmesildi puudumine:

[Pilt: AP1GczPhE07ImwzqFLvAGbsmspqJBqoAo-cDq0ZH...authuser=0]

Nüüd ongi täisdebiilne olukord, kus ARK-is registreeritud masina olemasolu pole võimalik ilma seda uuesti ARK-i vedamata tõestada, kui soov ajutiselt kustutada. Samas aastamaksu küsimiseks on administratiivse sunni rakendaja vaatest olemasolu täiesti vaieldamatult tõestatud.

(19-03-2026, 21:19 PM)isandpauk Kirjutas:  
Tänan

Siit järeldus, kohtutäiturite teise ilma aitamine ei päästa! Kuna kõikvõimalike käsutamise keeldude ja arestimistega teenivad härrad täiturid oma leiva, siis vaevalt nad sind konksu otsast niisama lasevad. Isegi kui nõuded on aegunud, siis nende endi tasud ei aegu.
Otsi veel elulevate täiturite hulgast selline, kes sinult kõige vähem nõuab ja küsi.

Kohtutäituri tasu otsus on täitedokument, millele kehtib aegumistähtaeg kümme aastat ja kohaldatakse TsÜS-i § 157 lõike 1 sätet.

(Eile, 08:48 AM)DevilDeVille Kirjutas:  
(19-03-2026, 21:19 PM)isandpauk Kirjutas:  
Tänan

Kohtutäituri tasu otsus on täitedokument, millele kehtib aegumistähtaeg kümme aastat ja kohaldatakse TsÜS-i § 157 lõike 1 sätet.

See selleks.
Võlgu pole ammu, ammu, ka täituri tasusid. 
Lihtsalt keegi ei viitsinud areste maha võtta. Nagu ka mina ei viitsind sellega tegeleda, autosid pole ja mind ei seganud. A nüüd vist hakkab segama.
Vasta

(19-03-2026, 10:05 AM)Walter Kirjutas:  
(19-03-2026, 09:21 AM)indreksirk Kirjutas:  Täna on riik võtnud jäiga seisukoha, et pildid peavad olema tehtud reaalajas ning geolokatsiooniga. Vastasel juhul ei oleks neil fotodel mitte mingit tõendamisväärtust selleks, et tuvastada konkreetse sõiduki olemasolu just praegu ja siin Eestimaal. 
Kas see tähendab nüüd seda, et protsessi läbiviimine nõuab nutitelefoni olemasolu ning mingeid muid tehnilisi vahendeid ei aktsepteerita? 
Sad
Üritan siin ühte oma uunikumi legaliseerida. Nutitelefon on mul olemas ja ID-kaart ka aga need ju ühe komplekltina ei tööta. Mobiil-ID-d ja SMART-ID-d mul ei ole. Mismoodi ma peaks need pildid tegema ja üles laadima?
Vasta

(10 tundi tagasi)Raudpats Kirjutas:  
(19-03-2026, 10:05 AM)Walter Kirjutas:  
(19-03-2026, 09:21 AM)indreksirk Kirjutas:   
Üritan siin ühte oma uunikumi legaliseerida. Nutitelefon on mul olemas ja ID-kaart ka aga need ju ühe komplekltina ei tööta. Mobiil-ID-d ja SMART-ID-d mul ei ole. Mismoodi ma peaks need pildid tegema ja üles laadima?

Tee omale Smart-ID ja vajadus ID kaardi järele hääbub, oluliselt mugavam ka muidugi.

Müün: keermetõrv, puidulakk, alumiiniumtorud.
Vasta

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: Marko, 5 külali(st)ne