Mõistusevastased manöövrid liikluses

(10-04-2026, 19:38 PM)Telc Kirjutas:  
(10-04-2026, 15:37 PM)Suuredmootorid Kirjutas:  Ehkki ta võis jääda sinna seepärast, et kui vaba rida pärast viadukti temast paremale tekkis, ei andnud paremalt mööduvad madallendurid talle võimalust reastumiseks ja ta jäi sündmuse kirjeldajale ette enne selle võimaluse leidmist. Ei ürita kaitsta, proovin aru saada.

Nii on. Liikurmasinaga (Tallinna) liikluses osalemine on tegevus, mis toob palju halle juukseid pähe.
Ja üldisest voolust aeglasema masinaga ümberreastumine on kõige ilgem osa sealjuures.
Ma olen vahel ikka pidanud upitaja või frontaaliga linna vahel sõitma. Ausõna, objektile, vastu tahtmist. Mitte lusti pärast kaasliiklejate ajude komposteerimiseks.
Paraku ei ole realistlik, et "paar tõstet paari km kaugusel" jaoks oleks keegi nõus treilerit rentima.

Täpipealt! Ehk tuli vasakult ja tahtis paremale minna, aga ässad ei võimaldanud? Ise olen sellisel juhul (jännis traktor) vaadanud, et mis toimub, vajadusel kulutanud mõne minuti ja suunatuld dubleerinud, rea piires küljele liikunud jne. Miks teised nii ei võiks teha?
Porisema on kõik kanged ja oma kulutatud sekundit arvele võtmas.

Müün: keermetõrv, puidulakk, alumiiniumtorud.
Vasta

[/quote]
Nii on. Liikurmasinaga (Tallinna) liikluses osalemine on tegevus, mis toob palju halle juukseid pähe.
Ja üldisest voolust aeglasema masinaga ümberreastumine on kõige ilgem osa sealjuures.
Ma olen vahel ikka pidanud upitaja või frontaaliga linna vahel sõitma. Ausõna, objektile, vastu tahtmist. Mitte lusti pärast kaasliiklejate ajude komposteerimiseks.
Paraku ei ole realistlik, et "paar tõstet paari km kaugusel" jaoks oleks keegi nõus treilerit rentima.
[/quote]

Jah, nii on. Eriliselt nauditav on suurima ratastraktoriga lume lükkamine kilulinna kesklinnas. Ring oli nii pikk, et õõsel või hommikul alustades said tipptundi nautida vähemalt korra, mõnikord isegi kaks. Halenaljakas on seejuures see, et need looduse kroonid, kes sind siis hästi mõistetavate žestidega kostitavad, on ise nii neetult abitud, kui asfaldil on kasvõi õhuke lükkamata kirme, aga otse loomulikult oled sina seal ainult selleks, et ässasid segada.
Samamoodi olen viinud aeglast (40 km/h) kommunaaltehnikat mööda neljarealist hooldusesse. Hooldaja asus Jüris, baasid Maardus ja Lasnamäel ning kui oma multilift-plate oli muu tööga hõivatud, tuli minna omal jalal. Tartu maantee on selleks parem, sest lumeta ajal saab suuremas osas sõita kiiremaid segamata esimese rea kõrval asuval teepervel. Tallinna ringteel sellist võimalust pole ja sestap saad kaasliiklejailt teada, mida nad sinu "hobist" arvavad.
Minu rekord oli reis, kus tuli tuua ülegabariidilise maanteesahaga varustatud "Juhan Hirv" omal käigul Tartust Tallinna. Loomulikult kasutad ära aeglustusrajad, bussipeatused ja muu seesuguse, et kiiremaid mööda lasta, ent porisel ajal sa teepervel sõita ei saa, sest kabiini küljeklaasid & peeglid loobitakse nii kiiresti pori täis, et lühikese aja möödudes ei näe sealt enam muhvigi. Ja Murphy seduste kohaselt tuleb säärane reis üllatusena, ehk oled ise puhtas riides ja ette valmistamata, st. ilma puhastusvahenditeta.
Ehk avan taas tausta, miks sõidumeistreid ahistatakse. Seepeale on popp vastata, et alati saab keelduda, ent praktikas see ei toimi. Sest enamasti on juht nõrgemas positsioonis, sest reeglina on ta sellises vanuses (või pagulane jne), mis teeb uue töö leidmise keeruliseks ning "Viimasel konkursil laekus 140 avaldust meestelt, kes sinust paremad." Rääkimata sellest, et treilerivedu tehakse viimase hädas. Nii et nautige või tulge ja näidake, kuidas paremini teha.
Vasta

See on muidugi põnev, et "pahad" on järsku need, kelle aega need kaadervärgid viidavad, aga mitte need, kelle kasum tänu treilerite jms arvelt kokku hoidmisele suurem on Smile
Vasta

Eks igasugu inimesi satub igasugu liikureid tüürima.
Meil siin üks kohalik põllumees vedas viljakoormaga käru, äkki isegi kahte, mööda Haapsalu-Tallinn maanteed, poolekilomeetrine autokolonn sabas, mina nende hulgas.Mööda ei saa, vastutulijaid pidevalt. Kaks bussitaskut oli selle lõigu peal, kus mina ta sabas tiksusin, ei kumbagi ta ei kasutanud. Paari päeva pärast trehvasin härrat poes ja küsisin, et miks ta nii käitus. Vastuseks sain teada, et tema on ka maksumaksja ja tal on samuti õigus maanteed kasutada. Sellega tuli kahtlemata nõustuda, aga küsimuse peale: kas härra on tutvunud liiklusseaduses nende punktidega, mis aeglase sõiduki kohta käivad, saadeti mind lihtsalt persse. No sinna see jutt ka jäi.
Siis on üks sort sellist kaadrit, kes peavad saama kindla kiirusega sõita. Seda nii suurte kui väikeste hulgas, kuigi subjektiivselt tundub, et suured paistavad sellega rohkem silma.
No tiksub selline siis nii 70-80 km/h. Okei, piirkiirus pole kohustus ja põhjuseid, miks üldises voolust aeglasemalt liigutakse võib ka erinevaid olla. Alustades kütusekulu optimaalsena hoidmisest lõpetades masina või ka juhi seisundiga või teeoludega. Küll aga ei saa ma aru sellest, et kui samal trassil on vahepeal 50 km/h piirangu ala ja mina, ka natuke varastades, 55-ga sõites nüüd sellele tegelasele, kellest ma just trassil 90-alas mööda sain, jalgu jään ja too vägisi tagaaknast sisse kipub tulema.

Kiuslik kaabakas. Big Grin
Vasta

Piirangud on nōrkadele. See on sama teema kui ma kunagi ammu aastaid tagasi ühelt kohalikult mutilt külavahel küsisin miks ta vales kohas (ning ka ohtlikus) üle tee läheb. Persse mind otseselt ei saadetud aga vastus oli selline, et ta on juba Pätsu aegadest sealt üle käinud (pood asus täpselt teisel pool teed), käib ka edaspidi ning keegi ei kirjuta talle ette kuskohast ta üle tee tohib käia.

Idiootidega pole mõtet vaielda - nad veavad sind enda tasemele ja lajatavad siis kogemusega /Iid-Tõstamaa/
Anna väikesele inimesele veel väiksem võim kätte ja ta arvab kohe et on Jumal taevas (või mode foorumis...)
Vasta

Viimaseid poste lugedes tekib küsimus, et kas ei annaks kuidagi ära korraldada moodsate väga suurte põllutöömasinate transat? Roomikutega elukad sõidavad kõvakattega teedel, kuigi see pidavat olema roomikutele väga halb. Ju siis treiler on kallim, kui roomikute kulu. Oma laiusega võtavad nad enda alla terve sõidurea ja kitsamates kohtades rohkemgi, roomikud annavad mõõtudele palju juurde. Ükskord sõitis kombain üle Ihaste silla Postimaja juurest Räpina maanteele. Kombaini laius oli selline, et ampsas veidi ruumi vastassuunast.
Vasta

(10 tundi tagasi)Jesper Kirjutas:  See on muidugi põnev, et "pahad" on järsku need, kelle aega need kaadervärgid viidavad, aga mitte need, kelle kasum tänu treilerite jms arvelt kokku hoidmisele suurem on Smile

Võib olla tõesti, aga reeglina on nende kaadervärkide roolis need, kes kasumist osa ei saa. Või siis saavad palga näol, aga hangetega on teenused nii odavaks viilitud, et valge inimese kombel pole võimalik neid enam pakkuda. Lisaks on ettevõttel odavam pidada palgal suhteliselt kõrge palgaga kõneisikut, kes käib vajadusel ametnikke moosimas/maha rahustamas, sest nii on kokkuvõttes odavam, kui hea teenuse pakkumine.
Ma ei õigusta niisugust käitumist, aga suht veider on näha, kuidas siinsamas foorumis on kihutajaid hurjutatud, et "Tallinn-Tartu otsal ei anna mõõdukas kiiruse ületamine isegi paari minutit võitu," ja korraga on see jõletu probleem, kui mingi aeglase liikuri tõttu korraks natuke aega kaotatakse.
Vasta

(10 tundi tagasi)Jesper Kirjutas:  See on muidugi põnev, et "pahad" on järsku need, kelle aega need kaadervärgid viidavad, aga mitte need, kelle kasum tänu treilerite jms arvelt kokku hoidmisele suurem on Smile
Hea Jesper!
Ma olen mitmeski foorumivaidluses tunnustavalt nentinud (ok, ei ole kirja pannud) sinu võimekust end korraks iga osapoole kingadesse mõelda ja erinevaid vaatenurki näha.

Praegune "kasumijutt" üllatab halvas mõttes.
Ma siis täpsustan - küsimus ei ole selles, et kellegi X isiku kasum väheneb. Küsimus on selles, kas tihtipeale ühe- ja erakordne teenus lõpptarbijale jõukohane on.

Olgu mainitud lihtsalt ääremärkusena, et NELI(!) neist kümnekonnast teleskooplaaduri sõitudest Tallinnas olen teinud vabatahtlikult ja palka saamata teenindamaks rendipunktist võetud masinaga üritusi, mis toimuvad maksumaksja raha eest.
Kas need tõsted tohtis teha ilma treileriteenuseta ja liiklust takistades kohale sõites?

P.S. "Nagu välismaal" ääremärkus - Helsinki liiklus elab üle ka kahveltõstuki (mis sealmaal on numbri, tulede ja viledega), mis on iga laaduriga võrreldes täielik tigu.  Big Grin
Vasta

(6 tundi tagasi)hall kass Kirjutas:  Viimaseid poste lugedes tekib küsimus, et kas ei annaks kuidagi ära korraldada moodsate väga suurte põllutöömasinate transat? Roomikutega elukad sõidavad kõvakattega teedel, kuigi see pidavat olema roomikutele väga halb. Ju siis treiler on kallim, kui roomikute kulu. Oma laiusega võtavad nad enda alla terve sõidurea ja kitsamates kohtades rohkemgi, roomikud annavad mõõtudele palju juurde. Ükskord sõitis kombain üle Ihaste silla Postimaja juurest Räpina maanteele. Kombaini laius oli selline, et ampsas veidi ruumi vastassuunast.
Järgnev ei ole konkreetselt kellegi eelkirjutaja pihta vaid püüd natuke seletada/avardada vaadet.

Need peletised on kohati nii kõrged et kui neile veel treila alla pista läheb marsruudi valimine eriti keeruliseks. Kodukandis on välja kujunenud marsruudid mida mööda suuremad kombainid põllult põllule sõidavad. Kus on liin liiga madalal tee kohal ja oht punkrit pidi kinni jääda, kus puud liiga ligidal, kus kurvi+ takistused peavaluks. Paar aastat tagasi oli juhtum kus meie kandis uus kombainer(keskus 40 km kaugel ja põlde laiali siin seal) keset küla õhtul kodu poole sättides vale tee valis ja pool küla vooluta jättis. Enda põllul on ka üks postivahe nii madalal sooja ilmaga et kombain sinna alla ei roni.

Ja kui nüüd mõelda niipidi, et treilale igaks põldude vahel liigutamiseks ajada siis... Sel juhul tekiks sügiseti lühiajaline kõrgendatud nõudlus just nende madalate treilerite järele, millele omakorda lisaks pinget see et kui ilm ilus on kõigil vaja ja kohe. Ilma ette ei planeeri treilat tellides, aga treiladel järjekord.  Põllumajandustehnikal minu teada eriluba(saateautot vist küll teatud juhtudel) ei nõuta teedel liikumiseks, samas treila+ kombain seda juba eeldab... 

Sama asi kuskil linna vahel. Et paneme upitaja või väiksema ekskavaatori masinast mitu korda pikemale ja tõenäoliselt märgatavalt suuremate gabariitidega treilerile? Ja siis hakkab kedagi häirima see heas kohas pisut kiiremini liikuv aga mõõtudelt suurem ja mõnel ristmikul juba mitmele sõidurajale trügiv treiler koos selle ekskavaatoriga. Ja pärast sellele järgi minev treiler omakorda. Ja nüüd kujutleme seda treilerit kuskil kitsal tänaval kus sõiduauto roolis oleval ülijuhil niigi stress tekib sest vahepeal peab keegi pugema parkivate autode vahele vastutulija mööda laskmiseks. Ja tema see olla ei taha.

See upitaja/ kopplaadur hõivab teepinda kordades vähem sellest treilerist, liigub oskaja juhi käes enamasti 30+ või isegi 40km/h. Jah, näeb sõiduautost vaadates välja suur ja hirmus ja ei kiirenda nagu elektrikas, aga kuhu krt teil seal linnas nii kiire on et see maksimumist kaotatud 10km/h teil päeva ära rikub?

Palju tegelasi kes on talviti teehoolduses ütlevad et teed peavad lahti olema aga lükkamine peaks nähtamatult toimuma, sest vahet pole mis kell sa lükkad, on ikka mingi vend kes oma keskmist näppu jahutab või ülemusele kaebab et masin liiklust takistab, lükkab lund valel ajal jne... 

Kogu selle pika teksti võtaks kokku ühe lausega. 
Sõitke ise ja laske teistel sõita!
Vasta

(3 tundi tagasi)CORRADOg60 Kirjutas:  
(6 tundi tagasi)hall kass Kirjutas:  Viimaseid poste lugedes tekib küsimus, et kas ei annaks kuidagi ära korraldada moodsate väga suurte põllutöömasinate transat? Roomikutega elukad sõidavad kõvakattega teedel, kuigi see pidavat olema roomikutele väga halb. Ju siis treiler on kallim, kui roomikute kulu. Oma laiusega võtavad nad enda alla terve sõidurea ja kitsamates kohtades rohkemgi, roomikud annavad mõõtudele palju juurde. Ükskord sõitis kombain üle Ihaste silla Postimaja juurest Räpina maanteele. Kombaini laius oli selline, et ampsas veidi ruumi vastassuunast.
Järgnev ei ole konkreetselt kellegi eelkirjutaja pihta vaid püüd natuke seletada/avardada vaadet.

Need peletised on kohati nii kõrged et kui neile veel treila alla pista läheb marsruudi valimine eriti keeruliseks. Kodukandis on välja kujunenud marsruudid mida mööda suuremad kombainid põllult põllule sõidavad. Kus on liin liiga madalal tee kohal ja oht punkrit pidi kinni jääda, kus puud liiga ligidal, kus kurvi+ takistused peavaluks. Paar aastat tagasi oli juhtum kus meie kandis uus kombainer(keskus 40 km kaugel ja põlde laiali siin seal) keset küla õhtul kodu poole sättides vale tee valis ja pool küla vooluta jättis. Enda põllul on ka üks postivahe nii madalal sooja ilmaga et kombain sinna alla ei roni.

Ja kui nüüd mõelda niipidi, et treilale igaks põldude vahel liigutamiseks ajada siis... Sel juhul tekiks sügiseti lühiajaline kõrgendatud nõudlus just nende madalate treilerite järele, millele omakorda lisaks pinget see et kui ilm ilus on kõigil vaja ja kohe. Ilma ette ei planeeri treilat tellides, aga treiladel järjekord.  Põllumajandustehnikal minu teada eriluba(saateautot vist küll teatud juhtudel) ei nõuta teedel liikumiseks, samas treila+ kombain seda juba eeldab... 

Sama asi kuskil linna vahel. Et paneme upitaja või väiksema ekskavaatori masinast mitu korda pikemale ja tõenäoliselt märgatavalt suuremate gabariitidega treilerile? Ja siis hakkab kedagi häirima see heas kohas pisut kiiremini liikuv aga mõõtudelt suurem ja mõnel ristmikul juba mitmele sõidurajale trügiv treiler koos selle ekskavaatoriga. Ja pärast sellele järgi minev treiler omakorda. Ja nüüd kujutleme seda treilerit kuskil kitsal tänaval kus sõiduauto roolis oleval ülijuhil niigi stress tekib sest vahepeal peab keegi pugema parkivate autode vahele vastutulija mööda laskmiseks. Ja tema see olla ei taha.

See upitaja/ kopplaadur hõivab teepinda kordades vähem sellest treilerist, liigub oskaja juhi käes enamasti 30+ või isegi 40km/h. Jah, näeb sõiduautost vaadates välja suur ja hirmus ja ei kiirenda nagu elektrikas, aga kuhu krt teil seal linnas nii kiire on et see maksimumist kaotatud 10km/h teil päeva ära rikub?

Palju tegelasi kes on talviti teehoolduses ütlevad et teed peavad lahti olema aga lükkamine peaks nähtamatult toimuma, sest vahet pole mis kell sa lükkad, on ikka mingi vend kes oma keskmist näppu jahutab või ülemusele kaebab et masin liiklust takistab, lükkab lund valel ajal jne... 

Kogu selle pika teksti võtaks kokku ühe lausega. 
Sõitke ise ja laske teistel sõita!

Eks ta nii on. Tavaline maaelust võõrdunud linnavurle ei tule selle peale. Nii et selliseid õpetlikke jutte võib ka tulevikus vaja minna. 
Veel üks tähelepanek. Osade kombainide heedrikärudel on tuled väga viletsad. Päevavalges jääb näiteks suunatuli märkamatuks. Kui heeder on väga jurakas, siis varjab see sõiduauto juhi eest kombaini tagumised lambid ära ja siis võiks kärul need ju toimida.
Vasta

(5 tundi tagasi)Telc Kirjutas:  Kas need tõsted tohtis teha ilma treileriteenuseta ja liiklust takistades kohale sõites?

Ei, mind üldjoontes ei häiri tegelikult need masinad teedel, turbo on ju leiutatud. Lihtsalt veider on see, et mina kui ilmselge linnavurle, "väikesega" (ja vahel, hoidku Jumal, isegi tsikliga) sõitja ja muidu ka igavene maaelust võõrdunud liberast olen jälle kõigis maailma hädades süüdi Smile
Vasta

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: Wiki432, 6 külali(st)ne