Elumaja soojustamine ja küttesüsteem?

Vaadates Otipoisi maja pilte ja esitatud küsimust, mõtlesin esiti vait olla. Sest liiga pikk jutt tuleks. Ja mitmetele kindlasti ei meeldiks jne.
Aga asjast:
Enne, kui raha sisse taguma hakkad istu hetkeks, võta excel appi ja mõtle, sest kui oled õhinapõhiselt rekkima haknud, on juba raske loobuda, isegi kui ühel hetkel aru saad, et oleks olnud targem teisiti.
Esimene küsimus endale/kaasale võiks olla - kas kõnealuse maja poolt ette antud konstruktsioon lubab sul teostada tänapäeva standarditele vastava meelepärase ruumilahenduse. Ja et maja pindala poleks liiga suur ega liiga väike. Enamasti vanade majade ruumide planeering ei toeta tänapäevast arusaama ruumide jaotusest. Toad on läbikäidavad jne. Palkmaja puhul palkide seotistele mõeldes ei saa ka mõtlematult saega kallale minna.
Teiseks. Kui kõik renoveerida, teine korrus välja ehitada, palju sellest esialgsest majast alles jääb? Teist korrust elukorruseks teha tundub kiireim ja odavaim lahendus olema kogu pildil nähtav katusekonstruktsioon koos ümarpalgist suure sammuga sarikatega maha võtta. Uus nn müürlatt ja saematerjalist 600mm sammuga sarikad, et saaks mõistlikult soojustada jne. Lisaks siis vintskapid teha või katuseaknad. Katuse kattekihid paigaldada.
Esimesel korrusel põrand vaja kõik üles võtta. Vundament on seal põllukivist, mis tähendab, et sisemine külg ei ole kaugeltki sama ilus ja sirge, nagu välimine külg. Sissepoole korralikult soojustust panna vastu vundamenti ei saa, põrandat tõsta ka ei saa, sest lae kõrgus ei luba. Järelikult külmasillad põranda välisperimeetrisse jäävad.
Palkseinad. Alumine palgirida on enamasti läbi, nagu eespool juba märgiti. Et seinu soojustada ja uut voodrit oleks kuhu kinnitada, tuleb hoone välisküljele rajada puitkarkass. Seesama rajatav seinakarkass soojustuse ja voodri jaoks võiks sama hästi olla juba uue hoone kandev seinakarkass. Kui pole soovi vana palkseina eksponeerida, tuleb ka seinad seest kuidagi siledaks saada, mis tähendab tonnides krohvi või karkassi ja kipsplaati.
Mis siis jääb. Põllukividest vundament, mis ei ole tegelikult hea, sest taldmikku selle all ei ole (mis omakorda tähendab, et praod majas jäävadki tekkima).  Ja palkseinad, mille olukord on hetkel teadmata. Kui tuleb palke vahetada, on suur töö.
Kujuta nüüd hetkeks visuaali olukorrast, kui oleksid korraga teinud kogu lammutuse osa ja eemaldanud kõik, mis peab minema. Kas ei teki tunnet, et...

Olles elus omale rekkinud ühe vana maja ja ehitanud ühe uue, lisaks lugematud klientide tööd, olen seisukohal, et ainsad argumendid vana maja kapitaalselt renoveerida on patsiendi arhitektuurne väärtus ning võimalus asja teha jupikaupa, samas ise sees elades. Samas on suur oht kaela saada nn elukestev projekt. Uuega on see teema, et alustuseks nõuab korralikku finantsi ja suures koguses, ka ise tehes. Et ta otsast kohe ilmastiku mõjul lagunema ei hakkaks, pead esimesel aastal miinimumprogrammina enne talve karbi kinni saama.
Sul on see vana maja seal, mis on suur asi, sest on koht, kus ilmselt kannatab elada. Kui hoovi peal on ruumi ka, siis on mõttekoht.
Vasta

Sry..postitasin, aga oma vaates nägin kriipsude jada. Nüüd on Marko seda korrigeerinud ja ma ise jõudsin uue postituse teha samast asjast. Vabandan risustamise pärast, keegi kel võimekus, kustutab liigse. Aitäh!
Vasta

(13-06-2026, 21:11 PM)v6sa Kirjutas:   Närilisetõrje on väga oluline tõesti soojustuse tegemisel. Ämmamooril majal sai pandud alt ja ülevalt võrk talade vahele villa katma, aga see oli viga. Raiped närisid end taladest läbi võrgutükkide vahekohtadest ja ikka märatsesid villas. Eks peab järgmisel ringil tegema täisvõrguga, nagu kiiduväärsel pildil tehtud.
Tulevad üles mööda silikaatvoodrit ja pööningule 8m kõrgusel maapinnast kui tuulekastis vahed liiga suured. Samuti tulevad põllukivi vundamendi alt sisse, vbla kasutades muttide uuristatud käike tuulduva põrandaaluse puhul liivapinnasel (kogu maja all pole keldrit ja seega ka mitte betoonpõrandat). Viimasel juhul aitas auk jootebetooni täis valada ja koti jagu tavabetooni kelluga augu ümbruses põranda all laiali siluda. On kuulda olnud, et tulevad isegi tuulduva katuseharja vahelt.
Maal majas sai otsitud pikalt, kuidas kööki tulevad - köögis on korsten milles ventlõõr vana metallrestiga. Tulid korstna kaudu ja resti vahelt sisse. Kui ventava kinni asendisse jätta talveks, siis ei tule.

Keegi eespool kirjutas, et PIR plaati ei söö. Hea info, viin tüki maale küüni, vaatab, mis saab. XPS (FinnFoam) tükk näriti seal igaljuhul talvega pulbriks.
Vasta

Ärge tagasi hoidke palun. Hindan kõiki arvamusi kōrgelt ja loen neid postitusi siin 10 korda läbi.
Vasta

Eelpool näidatud pildil kus oli traatvõrk tuulutuse ees.
Just üks ehitaja rääkis kuidas rotid sellest läbi närivad..  jutt oli muidugi kassi suurustest linna rottidest.
Vasta

(14-06-2026, 00:39 AM)MeelisV Kirjutas:  Eelpool näidatud pildil kus oli traatvõrk tuulutuse ees.
Just üks ehitaja rääkis kuidas rotid sellest läbi närivad..  jutt oli muidugi kassi suurustest linna rottidest.
Kas olukorrast pilti saaks?
Olen samal pildil olevat võrku kasutanud ka ise, mistap tekib küsimus, et kui sealt ka läbi lähevad, siis kuidas edasi või nii.

Kuniks pole pilti, oletan, et pigem nügivad eest ära kui leiavad vähe kehvemini kinnitatud koha.

Meenub veel olukordi seoses närilistega:
-korra leidsin hiirelaiba põllumaja peakilbist - oli arvatavalt voolu saanud ja sinna surnud. Sisenenud maakaabli kõrist, mis polnud tegelikult liiga üledimensioneeritud ja oli teist otsa pidi maa sees.
-jälle maakoduga seoses - olid närinud majja siseneva enne voolumõõtjat oleva ja seega alati pingestatud kaabli kõigi kolme soone isolatsiooni ära ja tekkinud ava kaudu tuppa roninud. Järeldus - tuleb tihendada kõik läbiviigud, mille kaudu õhk liigub, siis nad ei tea närida. Kõnealune kaabel oli vahetatud mitte liiga ammu enne intsidenti ja läbiviik seinast, mis mõni mm kaabli läbimõõdust suurem,  jäänud tihendamata. Halval juhul, kui elukas oleks puhtaks näritud sooned kokku lükanud, võinuks intsident lõppeda maja mahapõlemisega.
Vasta

Mul lõpetas pööningul näriliste peo ära see vidin. 

https://handymann.ee/toode/nariliste-ult...-25-46khz/
Vasta

(14-06-2026, 08:19 AM)taxopets Kirjutas:  Mul lõpetas pööningul näriliste peo ära see vidin. 

Kas ise ei kuule? Koerad-kassid?
Vasta

(14-06-2026, 08:19 AM)taxopets Kirjutas:  Mul lõpetas pööningul näriliste peo ära see vidin. 

See võib leevendada,aga ära ei lõpeta....Mul oli talvel 2 tk analoogset magasinist ostetud ja ikka toas elukad...ja see mis all esimesel korrusel kevadeks ka vaikis...
Raiped ronivad jah mööda seina üles ja välisseinal tuleb kõikvõimalikud kohad kinni panna võrguga...Mullu oli neid elukaid väga palju ja õues jooksid suisa jalust maha...Ilmselt oleks tark tegu ka õues hakata neid lõksudega püüdma.Mürk mida profid panevad ja poes ei müüda pannakse ka ümber hoonete söödamajad ja kui elukas juba mürki tegusteerinud siis mürgi toime pidi olema,et elukas vajab hulga hapnikku elamiseks ja hoones hapnikku vähe ja hapnikunäjasena enam tuppa ei trügi ja hukkub õues...
Vasta

endal ka samasuused seadmed sinakontaktis. Toas pole närilisi näinud.  Aga puutöökojas sama aparaat kuid sinna tulevad sisse. Ei tea, millest see siis tuleb, et ühel toimib ja teisel mitte. Sõbra juures olid hiired nagu mõnitamiseks sittunud selle aparaadi juurde hunniku pabulaid.
Vasta

Mul maakodus sellised seadmed kasutusel:
https://www.oomipood.ee/product/gpr130_p...kuni_470m2
kui esimest korda sisse ühendasin siis järgmine päev oli talumaja maakividest vundamendi servas müstilised liivakuhjad - ilmselt tüübid kaevasid end majast välja ja põgenesid elu eest. Siiani vaikus majas..

Idiootidega pole mõtet vaielda - nad veavad sind enda tasemele ja lajatavad siis kogemusega /Iid-Tõstamaa/
Anna väikesele inimesele veel väiksem võim kätte ja ta arvab kohe et on Jumal taevas (või mode foorumis...)
Vasta

Jah, oli ka mitutükki seinas, üks inises teine mitte ja ikkagi oli eelpool kirjutatud hiir uksevahelt sees. Kelder- betoon vundament, seinapaneelid, petoonplaat peal. Seinapeale sai roovitus + 100mm penot ja 6 kanalitorust vent. avad 2,5m kõrgusel, mis oli kaetud ajutiselt 100mm penuga. Ja ta oskas täpselt pisikese augu läbi peno vent. avasse teha ja keldrisse pugeda. Panin mitu lõksu üles, aga ma ei teagi mis tast sai aga lõksus polnud ja kartuleid närimas pole rohkem käinud.
Vasta

Betoon vs puitpõranda puhul eelistaksin mina esimest. Soojustatud põranda puhul on betoonpõrandaga töömaht minu hinnangul väiksem kui just huumuskiht põranda all ei ole meeletult paks. Olen kunagi kaevanud ühel majal pliidi-ahju vundamendi tarbeks käsitsi auku ning meetri pealt oli jätkuvalt must muld ees, seal ehitati lõpuks ikkagi laagidele puitpõrand. Lisaks saab betoonikihti üsnagi odavalt lisada küttetorud. Eespool postitaja tähelepanek maakivivundamendi puhul põrandate soojaks saamise probleemist on tõene, maakivivundament ei ole tihti korrapäraselt seestpoolt laotud ning ulatub palkseinast 30-40cm kaugusele kuhu jääb meeletu külmasild mida on keeruline nö heaks saada. Tõstes põrandaid, et näiteks 10-15cm epsi vundamendi kohale lisada jäävad maja laed madalaks.

Tegin kogu protsessi viimase mõne aasta jooksul pisema majaga läbi, kokkuvõttes tuli netopinna järgi maja renoveerimise kuluks ligi 1000 euri ruut ning sealjuures tegin paljud tööd ära ise ning enda ja sõprade tunnihinda antud kulule sisse ei ole arvestatud. Kuna majja tuli tekitada kanalisatsioon ning tuua salvkaevust vesi ning mugavaks põhikütteallikaks sai õhk-vesi soojapump, olid ühekordsed kulud, mis ei sõltu maja pindalast võrdlemisi suured. Sarnase ruuduhinnaga suutis üks tuttav ise ehitada nullist uue plaatvundamendiga puitkarkassmaja.

Üldiselt enne renoveerima hakkamist soovitaksin Kalle Pilt-i "Vanade puitmajade renoveerimine" korduvalt mõttega läbi lugeda, sealt leiab häid näpunäiteid ning soovitusi kuidas just probleemsete sõlmedega vanas majas toimetada.

Üks tähelepanek veel- nägin Facebookis kommentaari, kus üks vanade majade taastamisega igapäevaselt tegelev inimene ütles, et ehitas enda maja 375 Baurocist just näriliste tõttu.
Vasta

(14-06-2026, 20:32 PM)t4rio Kirjutas:  Üks tähelepanek veel- nägin Facebookis kommentaari, kus üks vanade majade taastamisega igapäevaselt tegelev inimene ütles, et ehitas enda maja 375 Baurocist just näriliste tõttu.

Mul proua ei taha kuuldagi puidust aiamajast- betoonpõrand ja tuhaplokist seinad. Kõik. Rohkem pole tarvis. Tema rohkemat ei tahagi. Big Grin
Aga teemast ka: surfasin mõned pildid arhiivist.
Näh, dussiruum jäi ka pildi peale-

Ma vaatasin, et mul oli vanu tuhaplokke ja need olen palgi alla pannud ja uuele vundamendi ribale sai fibole karkass peale pandud.
Ja seal me siis elasime perega sees.

Manustatud failid Pisipilt (pisipildid)

Vasta

(14-06-2026, 08:23 AM)v6sa Kirjutas:  

Kas ise ei kuule? Koerad-kassid?

Ei kuule. Kassid magavad nagu ikka.
Vasta

Siseviimistlus, kuna seal kohati juba on savikrohvi, mis mulle hirmsasti meeldib ka. Kuidas sellesse suhtuda, näiteks magamistoa välisseinas? Samuti ju õrn soojustav efekt, kuid peaks niiöelda hingav olema?

Muus osas on suhteliselt kindel juba, et teisele korrusele midagi ehitama ei hakkaks, ma arvan meile pole seda vaja. Seal on tehtud üks tuba koos esikuga trepikojas. Isegi ahi sees plekk kestaga (väidetavalt tuksis). Seega minupärast võib sinna meetri ka soojustust vedada.
Vasta

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 1 külali(st)ne