21-07-2026, 10:31 AM
Ka seesama lepp võib olla tüükast 50 +cm jäme ja seda kirvega taga ajada?Ei taha mõeldagi....Masinaga lihtne....
(21-07-2026, 10:23 AM)v6sa Kirjutas:(21-07-2026, 09:08 AM)Peeter2 Kirjutas: Kuidas kogenud kasutajad hindavad puulõhkumise kiirust käsitsi kirvega versus masinaga? ...
Esimese tunni lõhun kirvega kiiremini (erinevad Fiskarsid) hüdrolõhkujast. Teisest tunnist edasi läheb isegi hüdromasinaga lõbusamalt. Kirvega üle paari tunni ei või teha - viga lõpetab töö kiiresti ära. Kirvest sõltub palju!
Inertslõhkujaga pakun, et umbes sama kiirestiTeised lihased hakkavad valutama...
Lõhkujaga saab madalas ruumis töötada. Kirves tahab hoovõtuks 2,5 meetrit vaba kõrgust ja umbes sama palju taha. Masina juures on vaid seisuruumi vaja.
Füüsiline koormus on masinaga oluliselt väiksem. Kirvega ei suuda mu isa midagi enam lõhkuda. Hüdromasinaga on lõksutanud tasahilju poole aastaga läbi 30 ruumi.Suuremad tümikad lasen mina neljaks või kuueks, tema laseb halgudeks lõpuni. Nagu öeldud, siis logistika on oluline. Mina toon käru või Krooksuga koorma ette, temal on sealt hea otse sülle võtta, lauale tõsta ja menetluse järel lähevad lõhutud halud otse riita. Inertsmasin talle ei meeldi - alustatud lööki ei saa peatada...
Kirvestest veel: sirge süüga puid saab ühe soomlaste leiutisega ikka väga kiiresti halguda: https://www.youtube.com/@Vipukirves . Mulle see ei meeldinud, sest paku tabamise hetkel peab haaret varrest lõdvendama inertsi korralikuks toimimiseks. Kui seda ei taipa teha õigel ajal, kulub osa löögienergiast peopesade kütmiseks. Oksases puus ei tööta, sest tera pöördest ei piisa halu lahtirebimiseks. Pead tavalise kirvega järgi aitama. Mingit sirget kaske või remmelgat paugutasid ikka mõnuga rehvi sees ilma kohendamata ringiratast tammudes
Seda ütlesid eelkirjutajad väga õigesti: kirvega saab igasuguse pikkusega pakke lõhkuda. Masina vahele mahub täpselt nii pikk, kui sinna mahub. Sent üle ja hakka seibi saagima. Ning hüdromasinate puhul lühikesi pakke lõksides on mõistlik tagasikäiku piirata. Muidu ootad olulise osa ajast lihtsalt õli voolamise taga...
(17-07-2026, 10:53 AM)muska71 Kirjutas: ...Ka minu kineetilisel elik inertsi abil töötaval masinal oli tallaga tehasest probleem lisaks sellele, et käe mahalõikamise vältimiseks oli tera ja talla lõppasendi vahele jäetud tükk tühja maad ning okslikumad tegelased mitte ei jagunenud nagu kästud kaheks. Nimel kippus sellise ehitusega
Ka mina kuulun nende lollide hulka kes lõhuvad igasugust puitu...vahel tuleb pakk ka kahekesi peale tõsta sest üksi ei jaksa 40 cm pikka ja 60 jämedad junni kangutada....
Ka minu masinal selline tald ja ma ei kurda ja probleeme ei ole...
Kuna sellistel masinatel tald kirve terani ei jõua siis okslikumad ei lähe lõpuni lõhki...Ma kavaldasin masina üle ja tegin nelikant torust jupi vahele ja kui pakk jääb kiilu külge kinni või hoiadad kiud pakku veel koos siis see torujupp vahele ja kiilu tera lõikab kiud läbi ja pakk saab kenasti lõhutud....21 sajand küll,aga tehas endiselt ei suuda head asja tootaja ostad poest uue ja tuleb kohe asi ümber teha...