Ise Kirjutas:Tere!!!
Karpa andis otsad, kuna tegemist polnud originaaliga ning erinevad allikad annavad väga erinevat infi, siis kas keegi teab, milline karbuss 52.a pobile läheb?
Mu eelmine jutt puudutas karbussi võimalikke vigu/asendusvariante, nüüd siis karbussitüüpidest endast (keda huvitab auto originaalina taastamine).
Pobidele on minu andmetel tehases pandud kolme eri K-22 mudelit:
1. Päris esimestele lihtsalt K-22 (ilma lisatäheta). Kasutati aastani 1948, mina ei tea ühtegi säilinud olevat. Kusagil esimese paari tuhande või vähemagi auto peal kasutati ja nii varast Pobi ei ole minu andmetel algsena säilinud.
2. 1948 kuni ca 1955 (teise põlvkonna lõpuni) oli K-22A. Üsna mitmeid on säilinud, kuigi tollal oli Pobi kapra väga kergelt kättesaadav ja paljudel autodel on see ka aastakümnetega vahetatud.
Üle saja tuhande Pobi valmistati selle karbussiga.
3. Alates 1955 (kolmas põlvkond) oli K-22E. St kuni 1958. aastani valmistati kaugelt üle saja tuhande sellise Pobi.
Kui 22 järel on A või E järel miski muu täht, on tegemist kas GAZ 51; GAZ 69 või GAZ 21 varaseimatele mudelitele tehases paigaldatud karburaatoritega. Või hiljem varuosadena müüdutega. Mis ei tähenda, et nad Pobile ei hakkaks ja neid Pobidele peale pandud ei oleks (st praktikas on massiliselt). Aga tehases neid Pobile peale ei krutitud.
Lagunemiskriitilisim detail - nõelklapp - (vt mu eelmine postitus) on neil kõigil sama. Paljud muud detailid kahh.
Valdo
Eesti Jalgrattamuuseumi looja ja eestvedaja
Tutvustame jalgratta ajalugu Eesti vaates, väljas on üle 185 muuseumiväärtusega ratta
Asume Kesk-Eestis Väätsal Pikk 9, alates 18. maist oleme avatud L,P 11-18