Postitused: 772
Teemad: 567
Liitus: Dec 2002
Maine:
36
Täna Tartu poole sõites hakkas mulle silma paar maja Tallinna pool Põltsamaa risti (seal kus Turisti eine kunagi pilbastati) üks komplektne kombain KOLOS. Kahjuks polnud kaamerat kaasas...
Minu arvates üsna haruldane asi... sest viimastel aastatel olen kohanud vaid ühe KOLOSi armetut vrakki Varblas.
Valdo
Eesti Jalgrattamuuseumi looja ja eestvedaja
Tutvustame jalgratta ajalugu Eesti vaates, väljas on üle 185 muuseumiväärtusega ratta
Asume Kesk-Eestis Väätsal Pikk 9, kuni 18. maini 2025 oleme avatud eelneval kokkuleppel
Postitused: 4,836
Teemad: 58
Liitus: Dec 2003
Maine:
26
Üks KOLOSi vrakk on Võrumaal, Otsal, kuid sellest ka ainult kere.
Postitused: 1,331
Teemad: 23
Liitus: Dec 2003
Maine:
3
Sillu Kirjutas:Martti Kirjutas:Sillu poolt pildistatud kombain , Küsimus selle kohta: Miks on akendel need ribid peale pandud? Lääne-Virumaal seisis ka üks selline kombain( mina mäletan seda umbes 12 aastat seismas) millel olid samad ribid, siis arvasin et lauad on ette pandud et klaase katki ei visataks. Kõrval oli Gaz 53 millel olid juba klaasid purustatud.
Ribid on ilmselt selleks ,et kaitsta kombainerit otsese päikse eest ;muidu võib kabiinis pika tööpäeva jooksul väga kuumaks minna. Sarnased ribid olid mingi ajani ka Niva`l.
Ribid olid jah päikesevarjuks. Mäleta, et kui esimest korda Kolosi pilte nägin, arvasin et selliste ribide tagant küll palju ei näe. Mingil põllumajandusnäitusel sain aga Kolosi kabiinis ära käia ja veendusin, et nähtavus sealt on päris hea, vähemalt kombaini lähemasse ümbrusse. Sellegipoolest võeti tihti Kolosil ribid ära. Kolos oli ka vene ajal haruldane, enamus majandeid kasutasid Nivasid.
Kaþdy automobil se stane jednou veteranem, nebude-li dřive seðrotovan.
Postitused: 482
Teemad: 2
Liitus: Sep 2004
Maine:
2
Paljud kombainerid viskasid ribid ka seetõttu minema, et klaase oleks kergem puhastada, need ju tolmused sellise töö juures. Esiklaasil olnut ribisi sai küll mingil määral altpoolt avada, sest Kolos-il oli \"tuletõrje\" väljapääs ka läbi esi akna, kui mootor juhtus põlema minema. Purustad klaasi lükkad ribid eemale ja hüppad kaldkambrile. Selline õpetussilt oli ka kusagil kabiinis. Ribidest oli igatahes palju abi päikese eest ja kabiini katus oli ka kahekordne ja õhuvahedega, et vähendada päikese soojust kabiini.
Postitused: 898
Teemad: 17
Liitus: Sep 2004
Maine:
8
Üks komplektne Kolos asub Rõngu lähedal.
Postitused: 1,837
Teemad: 30
Liitus: Apr 2003
Maine:
25
Pakun tunde järgi järgmised 80.-te aastate peamiste kombainide esmase kasutuselevõtu ajad Eestis:
Kolos 1973
Niva 1974
Fortschritt E 516B 1984
E 517 1989
Jenissei 1200-N 1986
Don-1500 1987
Don`id saabusid algul paljudesse majanditesse ilma heedrita ning mõnel pool paigaldati neile seetõttu esialgu Kolosi heeder.
Postitused: 1,837
Teemad: 30
Liitus: Apr 2003
Maine:
25
Tänud kaasfoorumlasele paul23-le asjaliku täpsustuse eest!