Suitsuahi ja nõuanded suitsutamiseks?
#1

Tervist.

Kuna soe aeg hakkab tulema ja sellega seoses ka liha/kala/kana/jms. küpsetamise vajadus vahest, siis võiks siia teemasse koondada suitsuahjud(mitte bbq, ega grill jms.)

Et siis kellel missugune ahi on ja kuidas midagi seal küpsetada. Teatavasti erinevad ahjud - erinevad tulemused. Ja siin foorumis on kindlasti palju teadjamaid mehi/naisi(kui mina), kes oma ahjud soojad hoiavad...

Ise otsin just nõuandeid, et kuidas erinevaid asju maitsestada ja suitsutada. kuna soov on aastaid seisnud ahi ellu äratada. Ahjust mul hetkel pilti pole, aga kirjeldan milline ta mul on:

Paksemast plekist neljakandiline ahi. Nii umbes 3mm paksune materjal.

Põhja mõõdud umbes 80x80cm, kõrguseks ~1,5m. Kahekambriline ja kaks ust. All otsas on siis väike uks kütmise jaoks. Küttekolle ise ahju põhja suurune ja ligi 20cm kõrge. Tuharuum puudub. Kuumkamber ise siis 3 riiuliga ja küttekoldest eraldatud. Ja ehitatud nii, et 3st küljest ja ka pealt käib siis küttekolde kuumus läbi. Seega kütta võid või tõrvapapiga, toidule see mõju ei avalda. Peal siis umbes 1m pikkune korsten. Kuumkambrisse suitsu saamiseks sai siis kuumkambri põrandale pandud vastavaid puid - kas siis leppa või õunapuud vms. mis siis kuumaga kärssama hakkas. Oli see ju ka otseselt leegi kohal, vahel vaid õhuke metallplaat.

Tegemist siis vanaisa kätetööga. Tema käest ei ole kahjuks võimalik enam küsida et mis ja kuidas. Ise olin siis niiumbes 8 aastane kui ta viimati miskit tegi seal ja noh, ega tatikana ei pööra ju sellistele asjadele tähelepanu. Viimati sai umbes 12 aastat tagasi räime suitsutatud.

Seega paari päeva jooksul tõstan ta aianurgast välja ja transpordin garaazi, kus siis saab teist vähe renoveerida - küttekolde uks on ära kukkunud eest ja veel mõni pisiasi... Aga siis on ta jälle töös

Seega otsikski infot kuidas erinevaid asju teha ja mida teha.

Huvitaks siis ikkagi põhiasjad liha ja kala. Sinki vast selle ahjuga niisama lihtne teha ei olegi, aga kõik nõuanded on teretulnud. Niisamuti kuidas ja milliseid omatehtud marinaade ja maitsestamisi kasutada.

Usun et paljud saaksid siit teemast uut ja huvitavat infot ja päris umbes ei tahaks kohe kuidagi tegema hakata...

Ja poest oskab igaüks osta, aga kõige parema ja huvitavama asja saab ikkagi ise tehes...

Ette tänades

Toivo

Ennem sõidan aeglaselt ja jään totaalselt hiljaks kui et enam kunagi kuskile ei jõua.
Vasta
#2

Tere kallid sõbrad! Taht just sihukest küsimust üles panna ja nägin, teema juba olemas. Ilgelt kipa grillide teema ju on, tahaks suitsuahju pilte, jooniseid, häid mõtteid ka näha. Minulgi mitu aastat mõte tiksunud, et peaks tegema. Kunagi üks plekist oli kalade jaoks, miskit ribi sai ka aga tahaks kivist, kus sinke-värke ka saaks teha. Ühtlasi võinuks lausa maastikukujunduselement olla. Saadaval silikaati, tellist ja maakivi. Maakivist oleks eriti šeff, edela-Eesti kadakate vahele.
Kindlasti on Teil kusagil häid näiteid ja mõtteid, kuidas ökotada. Ei pea ju "Selverist" suitsumaitseainega hinnalisi surrogaate ostma kui ehtsast notsust ise ausat kaupa odavamalt võiks teha.

Tänudega. Ivar

loll on loll olla.
Vasta
#3

Haakub see vaid servapidi teemaga,aga õige suitsuliha saab suitsusaunas.
Protsess küll pikk,aga tulemus ülihea.Saunas tehtud liha erineb suitsuahjus tehtud lihast nagu kuu päikesest.Nad on erinevad,aga ega seepärast suitsuahjus tehtud liha veel kehvem pole.Ta on lihtsalt teistsugune...
Flanagan
Vasta
#4

pole küll eriline taeadja aga kuna iffar ütles et seike suitsu ahi vöiks olla isegi maasitkukujundus element siis tuli meelde selline lehekülg kus on palju pilte välikaminatest kus osadesse on ka suitsuahi sisse ehitatud nii et sealt saaks ideid. Cool http://koltsikaminad.ee/tehtud-toeoed/va...mitstart=0

k 750, Yamaha xt350 ja vw Passat
Vasta
#5

Küsige kala- ja jahimeestelt, saate hulga infot vähese vaevaga. Suitsusaunasink on hea just seetõttu, et sellega on asja õieti ajades nelikümmend tundi jutti tagasihoidliku kuumuse juures vaeva nähtud. Seda aega igaühel pole, tasuma hakkab see vaid siis kui juba kaks siga korraga saunalakke lüüa aga kes seda sauna pärast kasima hakkab? seda rasva ja jama sealt ikka tilgub, tuleoht on kah korralik. huvitav on see, et mitmed mu tutvad pered kasutavad Võrumaal vanu mahajäetud naabermajade suitsusaunu lihasuitsutamiseks, pesemiseks on oma saun ja sinna ei kiputa eriti toidusuitsutamist sisse seadma. niiet parem on ikka kui need asjad lahus hoitakse.
Vasta
#6

(21-05-2012, 09:52 AM)myrakaru Kirjutas:  Küsige kala- ja jahimeestelt, saate hulga infot vähese vaevaga. Suitsusaunasink on hea just seetõttu, et sellega on asja õieti ajades nelikümmend tundi jutti tagasihoidliku kuumuse juures vaeva nähtud. Seda aega igaühel pole, tasuma hakkab see vaid siis kui juba kaks siga korraga saunalakke lüüa aga kes seda sauna pärast kasima hakkab? seda rasva ja jama sealt ikka tilgub, tuleoht on kah korralik. huvitav on see, et mitmed mu tutvad pered kasutavad Võrumaal vanu mahajäetud naabermajade suitsusaunu lihasuitsutamiseks, pesemiseks on oma saun ja sinna ei kiputa eriti toidusuitsutamist sisse seadma. niiet parem on ikka kui need asjad lahus hoitakse.

Kui asju just nimelt õieti ajada,siis ei tule sealt mingit jama.Liha ei tohi tilkuma hakata(sama nõue on ka ahjus tehes).Pealegi võetakse lava selleks ajaks maha.Aga kui saun on tõesti rasva ja muud jama täis tilkunud,siis on ka liha hukas ja kehvad suitsetajad olnud.Aga kunst on see tõesti.Algul tuleb anda lühiajaliselt kõva kuuma.Et liha ei läheks hapuks.Aga liiga kuuma ka anda ei saa,siis hakkab sorinaga tilkuma ja saun võib maha põleda.
Vasta
#7

nonäed ise, ega ei ole võimalik töökindlaid juhendeid anda, iga olukord on niivõrd erinev ja kõik asjad loevad. Enne uue ahju ehitamist või esimest omapäi katsetamist soovitan aga kindlasti kogu protsessi kellegi teise juures ja otsast lõpuni ja hoolega jälgida. hea praekartuli tegemise peensusi on kah omajagu ja igal kokal oma ettekujutus parimast orgunnist - läheb pannitäis hukka, on nuttu oluliselt vähem kui vannitäie puhul.
Vasta




Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 1 külali(st)ne