Milline nimetus kellelegi või Kopraonule meeldib, see on ainult üks ja subjektiivne aspekt. Probleemi tuleks analüüsida laiemalt ja objektiivseid kriteeriume arvestades. Tuleks arvesse võtta, et nimetus oleks tõesti auditooriumile meele- ja suupärane, kõigile arusaadav, heita pilk minevikku ja teiste rahvaste lingvistilisse varasalve.
Mina, Talupoeg T. Taluja ning teised nõukogude aja inimesed ning apteekrite ja advokaatide keela valdajad on harjunud statsionaarmootori versiooniga, mida kasutas 1/6 planeedist. Aga millist väljendit kasutavad meie teised naabrid, liitlased ja sõbrad peale soomlaste? Kuidas nimetab problemaatilist jõumasinat araabiakeelne maailm?
Heidame pilgu kaugesse minevikku, nende mootorite kasutamise kuldaega elik antiikmaailma, täpsemalt XX sajandi esimesse poolde. Mida me näeme tollases tehnilises kirjanduses? Üldjuhul oli jutt lihtsalt mootorist, milline termin on ilmselt tulnud algsest eesti keelest koos kunda kivikirveste kultuuriga. Esines lahterdamist kasutusotstarbe järgi - paadimootor, tööstusmootor ja vist mitte rohkem. Sagedamini eristati jõuallikaid kasutatava kütuse ja tööpõhimõtte järgi - petrooli, nafta, diisel, 2- ja 4-taktilised ja tänapäeva spetsialistidele üliväga tuntud ja armastatud kuumpea mootorid. Statsionaarsusest, paiksusest ja maalähedusest tollal juttu ei olnud, vähemalt mulle pole silma ega meelde jäänud.
Ja nüüd subjektiivne lähenemine - mulle isiklikult on sügavalt savi, kuidas neid mootoreid kutsuda, kuigi kuulun nende inimeste hulka, kes on igasuguse progressi, uuenduste ja moodsa tarbimisühiskonna vastased, nagu ka teema autor. Sellest tulenevalt ei ole ka see maamootor mulle eriti lähedane, samas on see tõesti keeleliselt meile lähedasem kui ladinakeelne vaste, puhas soome-ugri ja maarahva sõnaühend.
Ja pärnukandist ei tule ilmselt siia teemasse ei köhhi ega möhhi, kassipiltidest rääkimata. Ei ole piisavalt akadeemiline keskkond. Vb pärnu- ja läänemaa murdes on maamootor ka ajaloolises retrospektiivis kohasem kui näiteks võhma keelses keskonnas?
Nagu on kirjutanud klassikud - küsimusi on palju, vastuseid kahjuks mitte eriti!
Teema jätkuks vaadake (kes pole veel uurinud) ksf! Manic poolt koostatud lehte
http://eag.vanatehnika.ee/ewmtr.html