27-01-2021, 17:48 PM
(Seda postitust muudeti viimati: 27-01-2021, 22:55 PM ja muutjaks oli v6sa.)
Hindrek Older on koostanud säärase asja: Teraviljakasvataja käsiraamat. Kehtib jämedalt praegugi.
https://www.vanaraamat.ee/Koostanud_Hind...632-96.htm
Kui paned mulle PT peale kapi koordinaadid, saan ühe saatekulude vastu eraldada
Asi, mida mul ei ole, aga millest oleks ilmselt praktilist kasu enamgi, on Arvi Kallase koostatud "Teravilja koristusjärgne töötlemine"
https://www.vanaraamat.ee/Arvi_Kallas_Te...314-96.htm
Tõsi, seal ei ole uuemaid asju, ainult üldpõhimõtted.
Teravilja kvaliteedinõuded leiad näiteks siit:
https://www.taluvili.ee/teravilja-kvaliteedinormid
Loogika on see, et kaubaline kraam peab tulema II sõela pealt. Jäme praht peab jääma ülemisele (ja sealt kolima sobivasse kohta). Peenike prügi peab minema III sõelale (või libaslauale, kui kaks sõela ongi). Kergem kraam peaks välja aspireeritama (tõmmatakse kaasa) õhuvooga.
Teraviljasorteeri kasutamine on maru tüütu tegevus, sest õhu niiskuse, temperatuuri ja viljapartii ühtlikkuse muutus tähendab pidevat (peen-)seadistamise vajadust.
https://www.vanaraamat.ee/Koostanud_Hind...632-96.htm
Kui paned mulle PT peale kapi koordinaadid, saan ühe saatekulude vastu eraldada
Asi, mida mul ei ole, aga millest oleks ilmselt praktilist kasu enamgi, on Arvi Kallase koostatud "Teravilja koristusjärgne töötlemine"
https://www.vanaraamat.ee/Arvi_Kallas_Te...314-96.htm
Tõsi, seal ei ole uuemaid asju, ainult üldpõhimõtted.
Teravilja kvaliteedinõuded leiad näiteks siit:
https://www.taluvili.ee/teravilja-kvaliteedinormid
Loogika on see, et kaubaline kraam peab tulema II sõela pealt. Jäme praht peab jääma ülemisele (ja sealt kolima sobivasse kohta). Peenike prügi peab minema III sõelale (või libaslauale, kui kaks sõela ongi). Kergem kraam peaks välja aspireeritama (tõmmatakse kaasa) õhuvooga.
Teraviljasorteeri kasutamine on maru tüütu tegevus, sest õhu niiskuse, temperatuuri ja viljapartii ühtlikkuse muutus tähendab pidevat (peen-)seadistamise vajadust.