Postitused: 852
Teemad: 16
Liitus: Apr 2006
Maine:
17
See on selge et pilpad põlevad kiiremini, aga et adekvaatsed tulemused saada tuleks testis ka mõõta korstnasse minevad temperatuurid, aeg ja väljavõetava soojuse, nt veesärgi ja akupaagi temperatuurid. Omal lähevad keskkütteahju sisuliselt nii suured, kui uksest sisse mahuvad, vahele ehk peenemaid lõhutud ja lõhkumata metsakuiva risu.
Postitused: 3,312
Teemad: 44
Liitus: Sep 2009
Maine:
38
olen teinud katseid eri viisidel kütmisega vana ahjuga ja infrapuna
termomeetriga samu kohti mõõtes.
ja uue ahjuga on kraad korstnas.
mõlemal juhul oli kindel, et mida äkilisem tuli, seda rohkem sooja salvestab.
peenema puuga on kontaktpind õhuga suurem ja seega põleb suurem kogus kütust samaaegselt.
peale antava õhu kogust tuleb muidugi timmida. tühjalt läbi jooksev õhk jahutab.
eks silmaga näeb ja kõrvaga kulleb ka, aga korstnas mõõtmine teeb asja lihtsaks.
Postitused: 3,312
Teemad: 44
Liitus: Sep 2009
Maine:
38
aeg on muidugi oluline.
minu katsed põhinevad siiski puude mahul.
koldetäis puid alati ja ilma juurde panemata.
no mass oleks muidugi veel palju täpsem, aga kaaluma ei viitsi ka
iga korvitäit hakata.
haokubu või peenikeste pilbastega on juba tühja ruumi nii palju, et
igal juhul on kütust koldes palju vähem.
ja kindlalt on seuksed käsivarre jämedused palju mõistlikumad kui
sääremarja jämmused.
viimased põlevad igal juhul kauem, aga ahi on külmem. üsna julgelt
võib järeldada, et nad on liiga jämedad. kolde temperatuuri ei saa piisavalt
kõrgeks. tegelikult on väike jama ka moodsa pealt süütamisega.
teoreetikute jutt on küll kena, et puugaasid ei läe raisku ja saab parema
kütteväärtuse ja puhtama põlemise. aga katsed kahjuks näitavad, et
alt süüdates on mõne minutiga kogu ahjutäis juba põlemas. pealt süüdates
toimub tükk aega sussutamine, enne kui ükskord hoo sisse saab.
samas ma ise muidugi süütan ka pealt aga hoopis teistel põhjustel.
igatahes, kui ma saan korstna temperatuuri kahesaja ligi, siis on ahi kõige kuumem.
Postitused: 3,312
Teemad: 44
Liitus: Sep 2009
Maine:
38
pliiti ja ahju võrrelda ju võib.
mõni ütleks seepeale, et sõrme ka võrreldakse millegagi.
teeks video kasvõi, aga kes seda ikka vaadata viitsiks ja
ega teha ka ei viitsi tegelikult.
igatahes tuli levib allapoole suures ahjus mingi veerand tundi vast julgelt.
samas alt ülesse on igal juhul alla viieminuti teema.
aga kokkuvõttes vahet pole.
igaüks kütab oma koldeid nagu ise tahab ja puid teeb ka oma maitse järgi
ja polegi siin tegelikult midagi targutada.
Postitused: 6,911
Teemad: 57
Liitus: Jul 2012
Maine:
95
Siin teemas võrreldakse vähemalt pealkirja järgi puulõhkujaid............
Müün: keermetõrv, puidulakk, alumiiniumtorud.
Postitused: 392
Teemad: 4
Liitus: May 2013
Maine:
6
Mulle üritas FB üks tiitlitega pottsepp seletada, et tema projekteeritud restkolde ja ribiseintega ahju jaoks peaks ma hakkama puid tegema 60 cm pikana ja enne ahju täitmist kuivad halud eraldi 30 cm pikkuseks saagima. Tänan, EI. Kasutegur pidi olema meeletu kuigi numbriliselt seda välja öelda ei suudetud. Ahjust jutt, mitte pliidist.
Vastutasuks pidi olema nii, et tukid põlevad restil lõpuni ja segama ei pea. No mis vahet seal on, kas korra või kaks uksest sisse vaadata, kuidas järg on? Vaatama niikuinii peab.
Tühja sellest kasutegurist kui palju olulisem vahe on puidu koguses ja kvaliteedis, loomulikult on kasel ja mädakuusel vahe aga kuhu ma need remmelgad-kuused-pehmehaavad siis panen? Poolkülma ilmaga läheb rämpspuu, külmaga paremad halud. Mingi 10-30% kasuteguri vahe pärast halge poolitada?? Veelkord Tänan EI.
Teine pottsepp oli end nii targaks koolitanud, et tavalise umbkoldega ahju tahtjad metsa sooja tegema saatis. Jajah.
Õnneks ahi korras ja pottseppasid toitma ei pea. Tavaline umbkolle laia uksega.
Teemas püsimiseks: iga jämedusega puule oma lõhkuja, see giljotiin tahab suurt traktorit, mida mul pole, ilmselt ei hoia nii täpset pikkusmõõtu ka, et müügiks ilusaid puid teha. Kiire on küll. Kõik teised lõhkujad mul kollektsioonis olemas. Jajah ajad, kunagi oli kollektsioon kirveid...