Et formatit ei peaks iga nädal kordama, veel paar näpunäidet:
- Kasuta browseriks Firefoxi või Operat. Microsoft lubab ja lubab oma asjad korda teha aga jumal teab millal see aeg lõpuks reaalselt kätte jõuab. WinXP SP2 tulekuga ehk...
- Kasuta tulemüüri, seda igaks juhuks ka siis, kui oled ADSL Home taga. Ainult firmade sisevõrkudes, kus on juba tulemüür Sinu ja maailma vahel, on see ebavajalik. ZoneAlarm vist on hea. Mingisugune asi on Windowsi sees ka.
- Ära kasuta vabavara (
freeware), kui sa pole absoluutselt kindel, et see \"tasuta\" pakutav asi kohe kindlasti tasuta on, ja endaga mingit reklaam- või nuhkvara (
adware, spyware kaasa ei too. Avavara (
open source) on palju parem valik, praktiliselt kõik vajalikud asjad on ka avatuna olemas. Muidugi pole ühelgi tasuta asjal mingeid garantiisid, aga lihtsalt tõenäousus jama kaela saada on veidi väiksem. Loomulikult ei kehti eelnev maineka ja läbiproovitud vabavara puhul (ärgu Winampi ja muu sellise fännid tundku end puudutatuna

).
- Kasuta iseavanevate akende blokeerijat (
pop-up killer). 99,99% neist ei sisalda mingit vajalikku infot. Vähemalt Firefoxile on vastav asi juba sisse ehitatud.
- Ära ava mailidega kaasa pandud faile, kui sa pole absoluutselt kindel, et saatja on \"omainimene\". Digitaalallkirja kasutamine on hea asi.
- Kasuta 1-4 korda kuus, tunde järgi, tõrjeprogramme. Adaware, viirusetõrje (ma ei teagi ühtegi head tasuta viirusetõrjet, äkki keegi oskab soovitada).
- Ära kräki kommertsprogramme. Ära tõmba neid piraat-saitidelt (datanet). Ära kopeeri sõbra cd-rilt. Osta või kasuta nende vabu analooge.
- Kasuta enda identifitseerimiseks netipangas ID-kaarti. See muudab pahalastele sinu konto häkkimise läbi võrgu praktiliselt võimatuks.
Kindlasti ei pretendeeri see nimekiri 100% õigsusele, aga minu puhul töötab väga hästi. Kui kellelgi (Valdo?) on siia midagi lisada, siis laske käia.
Format C: ja järgnevat arvuti uuesti installimist ma ei soovitaks kellelgi väga \"rohelisel\" ise tegema hakata, võite oma närvid krussi keerata