Automoto foorumi kirjutavad kasutajad ja ka lugevad kasutajad on tõeliselt ägedad tegelased. Justnimelt "ägedad" selle mitmes tähenduses. Tasuta heade soovidega antud ja jagatud info, mis siit läbi jookseb, on meeletu ning tihtipeale väga palju väärt. Oleks vaid neid rohkem, kes seda kasulikult ära suudaksid kasutada. Lisaks on palju neid, kes ei jaga vaid infot. Siinkohal suur kummardus nende suunas, kes on mulle minu tagasihoidlikes projektides mõne huvitava asjaga õla alla pannud. On inimesi, kes on mulle saatnud asju mis neil üle, kuid mida ma olen kasutada saanud - ja seda täiesti tasuta. On ka neid, kes on midagi ära andunud kas väga väikese raha eest või nö vanaraua hinnaga ja on olnud neid, kes on pakkunud puuduvat tööriista täitsa tasuta laenuks. Hindan sellist teguviisi väga kus keegi midagi oma vabast tahtest ja initsatiivist võõrale inimesele pakkuma tuleb paljalt sellepärast, et teisel võiks seda rohkem vaja minna. Nimesid nimetama ei hakka, kuid kes loevad, need tunnevad ennast ise ära. Vabandused ka nende ees, kellelt ei ole saanud erinevatel põhjustel pakutut vastu võtta. Tasuta pakutud-saadud asja kasutuna seisma ei ole ilus võtta.
Üks juhus oli 9.aprillil 2023 kus minu postkasti potsatas kiri "ägedalt" ja austatud ksf-ilt, et tal vaja ruumid ruttu tühjaks saada ning seal pidavat üks päevi näinud kruustangidega vana nõukaaegne töölaud olema (mul garaaži ehitus parasjagu lõpusirgel), mis oleks sümboolse hinnaga saadaval. Muu kraam, mis ruumides leidub, tasuta. Hästi tore pakkumine.
Igatahes pakutud töölaua ma ära tõin. Ülalpool toodud foto on aga juba palju hilisemast ajast. Tegelikult ma algselt vaatasin, et see laud mulle garaaži ei passi. Hoone oli tühi ja ei osanud nagu kuhugi planeerida. Seega kui laud sai ära toodud augustis 2023, siis kõigepealt läks see õue puukuuri räästa alla järgmist aastat ootama. Juunis 2024 tõstsin laua räästa alt merekonteinerisse silma alt ära ning augusti lõpus 2024 aastal (kui on ka ülalolev foto tehtud), tõstsin laua esmakordselt välja põhjalikumaks ülevaatuseks.
Paljude jaoks ilmselt tuttav "tüüpprojekt". Mina ennast nõukaaja inimeseks päris ei loe, seega oli minu jaoks tegemist uudistamist väärt konstruktsiooniga. Asjaga, mis näitas, mis käekirja järgi tol ajal asju mõnikord kokku pandi.
Vaatamata võrdlemisi väikestele mõõtudele oli laud üllatavalt raske. Käsitsi kuidagi lohistad, aga see on ka kõik. Käekiri on robustne, materjalid lihtsad.
Modifikatsioone on see laud erinevatel ajaperioodidel üksjagu saanud. Valgusti on äge. Kas see seal originaalis ka oli, seda ei tea. Tüüpiline nõukaaja tööpingi- ja tööpaigavalgusti.
Positiivsest veel see, kaasas on kruustangid (olgugi, et näritud pöördalusega) mis kuluvad kunagi kindlasti ära ning säilinud riiulid töötasapinna kohal.
Põhja alt siis selline.
Plaan oli, et vean laua garaaži silma alla, küll siis aja jooksul mõni mõte ka tuleb, mis sellega pihta hakata. Liiga kauaks vedelema jäetud asjad kipuvad lõpuks mullaks saama. Seda ei ole vaja. Aga eelnevalt tegin asjale korraliku leotuspesu, sest lisaks õli- ja kütuselaadsetele ainetele, oli laud saanud pihta ka erinevate kemikaalide ja teab millega veel. Ühesõnaga on olnud tõsises sihtotstarbelises kasutuses. Siin, pärast esimest pesu, on juba hästi näha, mis modifikatsioone on tehtud. Parempoolsele osale on pandud lisa nurkrauad kas sahtlite siinideks või riiuliplaatide alusteks. Lisaks annavad hinged märku, et kunagi on siin ehk ka isetehtud uksed ees olnud. Parempoolne külgmine sein ja ruumi põhi on samuti hiljem lisatud.
Pärast kolme leotuspesu tuli isegi pisut erksamat värvkatet siit-sealt välja. Selge on see, et sellisel kujul seda lauda kasutusele võtta ei ole sünnis. Paljude jaoks on tegemist ilmselt utiiliga ja lihtsam on poest uus ja korralik osta. Samas mulle tundus kohe, et asjale oleks mõistlik mingilgi kujul uus elu anda ning selle käigus ise midagi õppida. Ühesõnaga laud sai pestud ja viidud sooja garaaži (taaskord) oma aega ootama.
Nüüd jõuan alles tänapäeva - aastasse 2025. Pärast kümneid mõõtmisi tekkis idee, et ma võib-olla ikkagi saan selle garaaži metallitöö ruumis kuidagi kasulikult ära kasutada. Sellega ilmselt nõustuvad kõik, et tööruumis peab olema enam kui üks töölaud. Parem kui isegi 3-4tk. Mul hetkel vaid üks suurem laud. Pole veel tööd tegema saanud hakata ja juba ajab üle.
Egas midagi. Ruumi on vaja, lauda on vaja - hakkasin pulkadeks võtma, mida üldse annab võtta. Töö käigus selgub, mis ja kui palju saab.
Kruustangide pöördaluse eemaldamisel selgus, et need ei ole seal esimesed. Ilmselt teised või isegi kolmandad.
Kuidas nüüd viisakalt öelda...
Kindlasti on modifikatsioonide eesmärk olnud üllas ja töötav. Kindlasti on ka kasutatud parimaid tööriistu, mis tol ajal võimalik oli. Täna aga peab igal juhul üle tegema, et natuke silmailu ka oleks. Katki midagi ju ei ole ning käe harjutamiseks väga viis nokitsemine.
Mõni foto ka seestpoolt. On ja ei ole. Liiga palju lapp-lapi peal ning liiga palju vahesid igal pool. Värviga päris ei päästa.
Töötasapinna alused paksud lauad on üllatusena aga väga hästi säilinud. Neid seal vahetama hakata on üsna tülikas, sest siis tuleb kogu pealmine pool lahti löigata ning hiljem kokku tagasi panna. Siinkohal ei tahaks jällegi väga palju aega selle laua peale raisata. Teha põhiline ära, et funktsionaalsus säiliks ning näeks viisakam välja.
Kokkuvõttes tundub igati aus laud olevat, mis väärib uuesti elule aitamist. Suur tänu veelkord inimesele, kellelt see minu õuele tuli.