18-09-2023, 17:02 PM
(Seda postitust muudeti viimati: 18-09-2023, 17:04 PM ja muutjaks oli jaan mmc.)
(18-09-2023, 16:28 PM)Peeter2 Kirjutas:No ma vähemalt olen arutelul viisakaks jäänud. Aga mida oleks tulnud vähendada see on selge, neid mis ülejõu on. Loomulikult on kuluotsuste vastuvõtjad alati kõik joogid autosse, riigi ja rahva hüvanguks teinud, selge see. Nüüd proovi laenuandjatele seletada, et raha ei ole aga no mida ma vähendama oleks pidanud. Saa aru see on kulutaja probleem kui ta nii rumalaid küsimusi esitab. Mina ega keegi maksumaksjaist puuotsas raha (makse) ei kasvata ja kui keegi, kes ei oska rahaga ümber käia, tuleb minult seda aina juurde küsima siis ma ei kipu andma. Nüüd muidugi on demokraatidel kohe küsimus, et mida ei anna, me võtame. Aga oletame, et oleme siiski demokraatlikus ühiskonnas ja mul kodanikuna on ka sõnaõigus. Minu jutt aitab väga hästi fakti kinnitada, et liberite poliitika pankrotti jõudmas ja pole mingit vahet kuidas. Küsimus on selles kuidas hoida ära liberite katse kogu riigi nimel edasi võlgu elada.(18-09-2023, 10:23 AM)jaan mmc Kirjutas: Arusaadud, nüüd saab mõelda kas "arveid" on ise tekitatud või on need Eestist sõltumatud (või nt. ise tõusid vms.). Mis puutub palkadesse ja pensionitesse siis reaalselt on need pigem langenud (tutvu mõistega reaalpalk).Hätta jääd selle diskussiooniga. Loomulikult on suur osa kulude kasvust "ise tekitatud". Kõik need kulud mida ma kirjeldasin, kas ja milliseid neist sinu arust peaks vähendama?
Tutvume mõistega "reaalpalk". Samal ajal tutvume ka mõistega "majanduskasv". Samuti mõistega "pensionite indekseerimine". Võib-olla sulle on uudiseks, aga pensione tõstetakse sünkroonis hinnatõusuga, ja selle nimi ongi pensionide indekseerimine. Sinna läheb väga palju raha ja sinna pole midagi parata, kui me just ei otsusta pensione üldse mitte tõsta.
Sinu jutt ei aita midagi fakti vastu, et seni on riigieelarve kulude kasvu aidanud finantseerida majanduskasv. Nagu öeldud, majandus praegu ei kasva vaid langeb, ja raha jääbki puudu. Otse loomulikult on valitsus teinud lolle otsuseid, näiteks lastetoetusi võib-olla poleks pidanud nii palju tõstma. Enne valimisi jagati inimestele suvaliselt 50-euroseid toetusi. Lollakad projektid nagu Rail Baltic võiks ära jätta. "Tasuta ühistransport" kui üdini jabur ja populistlik võiks ammu kadunud olla (toetatagu parem konkreetseid inimesi kellel häda käes). Kõige suurem ja karjuv hädakoht on see, et ettevõtlust kui põhim. ainukest riigieelarve tuluallikat ei soodustata. Ja nii edasi.
Sellest palju lolle otsuseid on tehtud jääb paraku mulje, et need pole juhuslikud vaid süstemaatilised, neid kreekatoetamisi on tegelikult ammu üle keemispiiri !