(27-02-2025, 13:16 PM)Envir Kirjutas: Üks väike variant oleks välja pakkuda. Mulle tundub, et Sa püüad väga midagi öelda. Võibolla alustuseks räägid, mida sa seal Venemaal tegid ja selgita palun, mida see väide tähendas, et kõik venelased pole ühtviisi sõja poolt?
Tere, Envir, tere foorum!
Jah, tõesti väga õnnestunud variant on välja pakutud, ka mulle endale tundub, et ma väga püüan midagi öelda, paraku, siiani ei ole ma ka ise suutnud välja mõelda, mida ma ikkagi püüan välja öelda ja üldsuseni viia!

Mida ma seal Venemaal tegin (1984 august, 1985 september), - jah, tõesti tollal ma midagi seal tõesti tegin, Eesti oli sel ajal veel kindlalt Nõukogude Liidu rahvaste kindlas peres ja ma ei tohi ka täna ja praegu siin kirjutada, milleks meid (mitte ainult mind) saadeti sinna, kuhu meid saadeti! Ja mitte ainult meid, vaid ka teisi, keda mina ei tea ja ei tohtinudki teada, aga protseduurid ja tegutsemine juba käis!
Aga räägime lihtsamast - kõik VENEMAALASED ei ole sõja poolt... võtame või lihtviisi tuntud vene ja juudi ajakirjaniku Nevzorovi juutuubi videod. Omal ajal Nevzorov oli igati uuendusmeelne vene - juudi ajakirjanik, kes oli samal ajal igati Balti, Baltikumi, ühesõnaga igasuguste tšuhnaade iseseisvuse vastaste liigutuste vastane... Ja täna ja ka eile, mees on täiesti ümber "jalastunud" - Balti riikidel on täielik õigus, Vene impeerium ja Vova puutin jne...
Nimelt Nevzorov väidab, et teatud osa (ca 40 % debiilsest vene impeeriumist on jätkuvalt väitmas, et Ukraina riiki ja rahvust ....)
Järgneb lihtne arvutus, 100 - 40 = .....
Ja olles tõesti tollase NL Venemaa mõnedes piirkondades omal ajal teatud ülesandeid täitnud, mitte, et need oleksid olnud mingisugused ajalugu muutvad etteasted, ei, aga meid oli juba tollal ikkagi päris palju, võrreldes meie Eesti praeguse elanikonnaga ja palju oli ka mitte etnilisi eestlasi, kes ka kaasa töötasid ja andsid oma panuse, vist kusagil elektroonilise infomeedia tasandil on sellest ka juttu olnud...
Aga läheme tagasi sinna ajajärku, olles inegreeritud konkreesesse keskkonda, me muidugi saime jälgida ja moniteerida kohalikku elanikkonda, jah, aastal 1984 Togliatti linnas me erilist edu ei saavutanud, tuleb tunnistada. Tehes rutiinst agentuuri värbamise tööd teatud Kesk - Aasia kontingendiga oli minul isiklikult kontakt ühe perspektiivse isendiga ja vestluse käigus ma püüdsin teda kallutada küsimustega, et mis rahvusest sa oled - vastus, venelane. Aga mis rahvusest on sinu ema - kasahh, mis rahvusest on sinu isa - kasahh! Mina, aga kuidas on nii, et ema on kasahh, isa on kasahh aga laps on venelane, siis nii oligi, too venelane jäigi minu poolt kaasamata, loobusin, sest mulle tundus, et tegu on lootusetu juhtumiga.
Eriline juhtum oli aga sel perioodil ühe tatarlasega, kes väitis, et ta on tõesti tatari rahvusest. Kõik see tegevus leidis jällegi aset Togliatti linnas mingi kõrgehituse ülemisel korrusel, palju neid korruseid täpselt oli, ma ei mäleta, aga neid oli ja mitte vähe!
Ühesõnaga aasta oli 1984, miski veel ei näidanud peatset NL kokkuvarisemist, aga meie muidugi juba teadsime...

Aga tatarlane oli adekvaatne, küsimustele, kes on su ema, kes on su isa, kes oli Tšingis Khaan - kõigile sain õige vastuse. Edasi läks juba raskemaks, küsimusele, kust ja kuidas oleks võimalik saada mingisugustki toniseerivat jooki (va kumõš), ei olnud värske võimalik edaspidine liitlane enam võimeline vastama, seda enam eesti rahva endise ja tulevase donimeerimese kohalt mu uus sõber oli kuidagi kahtlev. Tuli teha mingisugune "kübaratrikk", ehk siis teda kuidagi üllatada, a la, kui jooki ei tule, siis kogu teie "mongoolia ike ja tatari rahva ülevõimsus" on puhas feik, sest minu esivanemad olid Ida Eestis khaani pidevalt ootamas, nii et nad lihtsalt enam ei jõudnud teda oodata ja hakkasid lihtsalt muude asjadega tegelama (samagon)!
Lisaks olin sunnitud tegema ka väikese füüsilise etüüdi, jah, see oli ikkagi 9 - korruseline korterelamu... No lihtsustatud kujul mul tuli rippuda selle korterelamu ülemise korruse rõdu küljes oma 2 kätt pidi ainult sel eesmärgil, et toda tatari rahvusest indiviidi mõjutada, et kauge lääne väikese (ja samas suure rahva) pojad ( ja ilmselgelt ka tütred) ei ole mitte kaamelistia pealt riisutud, vaid vähe sitkemad isendid... Mina muidugi siin ja praegu ikkagi trükin oma teksti, tatarlasest paraku mulle ja meile kõigile sellest juhtumist midagi kasulikku ei järgnenud!

Aga pole välistatud, et hiljemas elus ja tegevuses too tatarlane juba tõi meile mingisugust ja mitte väikest kasu!
Läks kuidas läks, aga juba järgmisel, 1985 -l aastal saadeti mind jällegi (juba tunduvalt väiksemas koosseisus) Venemaale ja juba tunduvalt sügavamale planeedi sisemusse. Ma tean, et neid gruppe oli rohkem, saadeti muidugi ka täielikult venemeelseid ja vene rahvusest isikutest koosnevaid gruppe täiesti legaalsetel põhjustel ja tihti isegi meilt mitte nõusolekut küsides ja meid instrukteerides, oli meie seas eestlasi, venelasi, ukrainlasi (meie jaoks tollal ikkagi lihtsalt venelasi), juute jne jne...
Aga aastal 1985 Altai krais Barnauli linnas oli kõik juba palju lihtsam, aeg oli juba aasta edasi liikunud, koht oli samuti palju rahulikumalt "tõõdeldav" ja juhtus nii, et tuli töötada peamiselt naissoo esindajatega ja sellega me muidugi saime hakkama eriliste pingutustega!
Hüpates tagasi hetkeks aastasse 1984, jah, juba aastast 1981 olime treenitud Akadeemia tee 5 ühiselamu 5 - ndal korrusele suitsunurga välisaknast siirduma oma kambri 528 välisaknasse hoone välisseimal rippumise kaudu. Praegu võib see tunduda mõttetu ekstreemina (kuni te ise ei ole seda praktiseerinud), aga minu arvates need "ülemõttlemisiganesmanöövrid liikuses" jne on juba palju kõvem etteaste!
Lihtsalt teadmiseks - "Meie kuu Siberis" kujunes küllaltki edukaks võrreldes "kuuga Togliattis".
Aga kõik see ei tähenda muidugi seda, et mul oleks midagi "välja hüüda", lihtsalt mõningane elukogemus.
Ja siis oli veel hetk (no vahepeal taheti mind ikkagi saata Minski KGB kooli täiendõppusele, millest keeldumisel käisin 55 päeva Kaliningradis "järgmist sõjalist auastet teenimas")
Tegelikult oli tollal ju kõik salastatud, näiteks 1984 aastal Togliattis minu vahetuse paarimees naeratas mulle iga kord väga sõgralikult ja tuttavlikult, mina midagi aru ei saanud, kuni millalgi fikseerisin tema jalas tartu botased ja ka T - särgilt leidsin mingi vihje (ega meile ju tollal, kui veel ei olnudki lootust iseseisva Eesti Vabariigi tekkele (lihtrahval ja lihttudengitel!) ei antud üleliigset infot!
Jah, Siberis oli meil tunduvalt lihtsam, oli antud rohkem alginfot, oli meie poolt välja valitud kitsam agentuur ja ka kohalik elanikkond oli euroopasõbralikum, jah, nii oli ja praegu ma rohkem ei räägiks neist ja ka praegustest sündmustest!
Siiski, Siberis juhtus nii, et kohaliku ettevõtte (kuhu meid paisati) partorgi tütar sattus juhuslikult meie mõjusfääri!

Jah, need kõik on pisikesed, mitteolulised sündmused, mis ajalooratta keerlemist kuidagi ei ole otseselt mõjutanud...
Järgnesid nn 90-ndad, mil tuli mitmel korral käia Leningradi oblasti Vassili saarel erinevate ettekäänetaga, oli ju Leningradis tegelikult eksisteerimas nn "Eesti pesa", kus ka isiklikult sai käidud ja ka kohaliku luure residenstiga põgusalt suheldud.
Aga kõik see ei oma muidugi mingisugust seost kusagil Tallinna kõrvaltänaval kuhugi sõidetud või keeratud või muidu mõttetu liiklusmanöövriga või mingisuguse sitta täis bellarussi radiaatoriga - igale oma...
Ja nii tegelikult ka on, ma ei tea, palju venemaalasi tegelikult on sõja poolt (ja ma ei ta isegi, palju nn venemaalasi meie ettevõttes on sõja poolt (aga iga päevaga ikka vähem, ma nii saan aru). Aga ka siin väikesel ja vaesel Maarjamaal on teatud hulk täiesti eesti nimedega (mitte a la Kasikov) tegelasi, kes ei ole absoluutselt adekvaatsed ja tahaksid rohkem verd ja purustusi, et võidaks "vene maailm", endile arusaamata, mida see tegelikult tähendab! Sestap ongi kasulik reisida, sõita ringi ja teha oma tööd, jah, ma olen ka 1981 käinud Krimmis, peamiselt siis tegelesime Simferoomoliga, aga käisime muidugi ka Jaltas ja Sevastoopolis!
Ja mida , Sa, Marko tahaksid, et ma siin voorumis eriti jagaksin? Et alumiiniumi maakoores vabal kujul ei esine, vaid ainult aluniimuiumoksiidi kujul? Või miks ma kaine peaga ei kipu siia voorumisse enam ammu postitama?
Vahet pole! Meie tegevus oli tollal ja ka praegugi ikkagi suunatud Vaba Eesti taaskehtestamise ja eksisteerimise võimaluse tekkimise eest - elagu Eesti, elagu eestlased! (mitte et ma oleksin eriliselt sentimentaalne, nii on lihtsalt läinud, juurd, geneetika, teenistus jne. Kui on mingeid paremaid pakkumisi, siis olen alati valmis läbirääkimisteks!

Jah, lugesin, on grammatikavigu, aga mitte vigu, mis oleksid põhialuseliselt valed! Ma võiks siin ja praegi isegi need kirjavead ära parandanda, tegelikult püüdsin ka parandada, aga ma lihtsalt ei viitsi ega pea vajalikuks, käige ise see tee läbi ja parandaga oma vigu, kui tahate! Või lugege niisama või ärge lugege, lugege neid muid asju, muid asju on lugeda piisavalt, ma julgen arvata!
Mul endal on ka mõni uus "projekt" tulemas, jääge meie kanalile!
Muidugi, nii loll ma ka ei ole - Voorumiga nendel postidel mingit otsest ja selget seost ei ole - nii ongi!