29-09-2005, 20:29 PM
Tänan Valdot pika postituse eest!
valdo Kirjutas:Vatman ei sobi hästi suuremate sabloonide tegemiseks. Asi selles et vatman suht lidru ja suruõhk tõstab trahvaretti lõigatud servad üles ja värv satub servade alla, ning mäkerdab kujutise servad ära. Seda on küll-ja küll juhtunud. Trahvaretide jaoks on papp parem. Mina kasutasin tavaliselt suuremate trafarettide jaoks 2-3mm pappi,(lõigata raskem kui vatmani)ja kui siiski peaks veel lõigatud servad pihustamisel kerkima olen kasutanud kummiliimi, et kõik trahvareti pinnad oleks tihedalt selle pinna vastas kuhu kujutis peab jääma. Vatmani võib ka ju kummiliimiga kergelt kinnitada. Paljud trahvaretid tehti ju veneajal ka plekist, ei läinud nii kergesti katki. Mõnede asutuste või majandite embleemid olid ka parajad kunstiteosed ja trahvaretid pidid ka keerukad ja tugevad olema. ATK- aegsed olid suht lihtsad -viljapea, majandi ja rajooni nimi. Varasemal ajal oli igal kolhoosil ja sovhoosil oma embleem.Gorki Kirjutas:Kust saaks sellise embleemi mida saaks printida ja väljalõigata.
10. Aseta vatman (tulevane šabloon) siledale puittahvlile või vineerile
11. Lõika noaotsaga kõik avaused vatmanisse täpselt välja.
12. Kanna eeltoodud tehnikas valmistet embleemišablooniga embleeme sinna kuhu tahad. Vajalik vaid värvi, kompressori ja värvipihusti olemasolu. Servad võid maarliteibiga kinnitada
Kogu muusika.
eno1 Kirjutas:Selline nägi välja Lokuta kolhoosi embleem enne ATK-d.ATK ehk "Alati teiste kukil"
http://kodu.pri.ee/ta/images/655_Pilt%20006.jpg
TAR Kirjutas:PETSS Kirjutas:Tollel esimesel pildil on ATK märk.80 aastatel kui ATK moodustati vahetati paljude kolhooside sohvooside embleemid sääraste vastu.
ATK oli siis agrotööstuskoondis. ATK-sid hakati moodustama 80-ndate alguses, esimesena Viljandi rajoonis ja seoses sellega muudeti ära ka kolhooside-sovhooside sõidukitel olnud \"oma\" embleemid. ATK embleem oli siis neljast stiliseeritud viljapeast moodustatud kujutis ja selle all rajooni nimi ja kolhoosi nimi.
Enne ATK-de loomist olid majandi sõidukitel oma embleemid.
PETSS Kirjutas:Metsamajanditel oli minu teada põdra pildiga embleem.Hetkel ei leia pilte.Oleks tänulik kui keegi asjasse selgust tooks.Loodan,et mäletan õigesti.