(21-11-2023, 11:18 AM)jaan mmc Kirjutas: Mõned ei ela hetkes vaid hoomavad ka ajaloolist ja laiemat tausta. Aga nende või selle mõistmiseks tuleb kõigepealt lähivaatest eemalduda, et saaks laiemalt näha.
...
Huvitav, kui kaugele ajalukku tuleks minna, et sealt ei paistaks järjekordne röövretk idapiiri tagant?
Palun mitte valesti aru saada, aga
Moskva russ on meile ajalooliselt oluliselt ebameeldivam, kui
Kiievi russ. Kumbki paraku ei hiilga viisakuse ega arusaamisega väikerahvaste eluolust. Mistap meil väikerahvana tulebki teha valikuid, kuhumaani oma põhimõtetes tuleb minna ja kustmaalt tuleb ellujäämiseks painduda.
Muide, samal ajaloolisel põhjusel on mul tõrge ka saksa keele vastu
Inglastega on ajalooliselt rohkem positiivseid mälestusi meie rahval
Ilmselt on minu silmaring kitsavõitu, aga ma ei leia midagi naljakat arvuti ähvardamises suguühtega. Samas sarnastel naljadel põhinevate püstiseisukomöödiaõhtute peale jookseb rahvas amokki
Ju ma rumal olen, katsuge kuidagi ära kannatada.
Küsimus pole selles, et me peaks nüüd Lermontovi teoseid põletama hakkama või ühe ksf! V8 padadega idaautosid metalliveskisse toppima. Küsimus on selles, kas me igapäevaselt ja vabatahtlikult oma valikuid tehes toetame "russkij mir" mõtlemist või leiame endas tahtmist oma elu enda tahtmistmööda seada. Meie all mõtlen rahvast laiemalt.
Mulle tundub, et vist ei taha - peaaasi, et endal oleks mugav ja saaks talveks palmi alla. Ka endal on ajuti väga raske öelda ära mõnele heale pakkumisele ainult seepärast, et tibla ei suvatse isegi vabandada oma keeleoskamatust ja eeldab mind tema keelt oskavat. Vat ei oska, kui Sa ülbitsed! Pöördu viisakalt ja siis äkki tuleb meelde...
Küll peame me rahvana lõpetama meie keelt mitte eriti hästi oskavate inimeste vigase keelekasutuse mõnitamise! Asi, mida paljud teised rahvad ei harrasta.
Ühtlasi rõhutan, et minul ei ole mingit voli siin foorumis kedagi käskida ega keelata. Mul on vaid õigus enda arvamusele ja selle esitamisele. Mul pole mingit probleemi sellega, kui ksf! Raudpats peab idapiiri tagant tulevat infot endale sobivaks seni, kuni tema valikud ei hakka mõjutama minu vabadusi teha valikuid. Siitmaalt selgroog jäigastub... Seni on lugemisväärset leidnud kiiduväärselt ja džotileviskumine kaitset mittevajava keele kaitseks tundub imelik. Aga ma ei peagi kõike mõistma.
Tuletan meelde: selle teema eesmärk on vaielda läbi need vaidlused, mida teistes teemades näha ei taheta, et ma saaks lõpuks aru, mis on siin parketikõlbulik ja mis mitte.
Andke minna!