automoto.ee foorumid
Projekt: MTZ-80--->82 - Printerisõbralik versioon

+- automoto.ee foorumid (https://forum.automoto.ee)
+-- Foorum: Eesti Vanatehnika Ajaloo ja Teadmiste Kogumik (https://forum.automoto.ee/forumdisplay.php?fid=108)
+--- Foorum: Vanem Rasketehnika (https://forum.automoto.ee/forumdisplay.php?fid=47)
+--- Teema: Projekt: MTZ-80--->82 (/showthread.php?tid=43451)

Lehed: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

RE: Projekt: MTZ-80--->82 - deeremees - 04-05-2025

Kas sinna astmega polt ei käi?

RE: Projekt: MTZ-80--->82 - saarrand - 11-05-2025

(04-05-2025, 09:30 AM)deeremees Kirjutas:  Kas sinna astmega polt ei käi?

Ei tea kahjuks vastata, võimalik, et käib.

Hakkasin esisillaga tegelema. Alustuseks vajavad vahetust prussi ja silla vahel olevad sõrmed. Ühe sain üsna lihtsasti kätte, teisega jebisin päris pikalt ja loobusin. Jama veel selles ka, et sõrmed isetehtud ja sees puudub keere, nagu originaalis on.
Igatahes tõstsin silla haagisele ja läksin kodaniku juurde, kes saab kuuma anda. Mul see viimane kahjuks puudub.
Läks sealgi päris mitu tundi, aga välja ta tuli.
Koju tagasi, võtan riiulist teise prussi ( sest sellel, mis silla küljes oli, on mõrad sees), krt sellel ka mõrad sees. 
Liikusin õue vanaraua hunniku juurde, kus on  vana 80-ne sild, mis all oli, litin sealt sõrme välja ja tassin prussi töökotta, hakkan puhastama, krt ka mõrad sees…
No tagasi õue see mõradega asi ja riiulis on veel üks vana sild, mille isa 30 aastat tagasi kuskilt sai. Sellel pruss terve, aga poolraam kinnitub  vaid 4 poldiga ja avad ei sobi kauguselt. Mille sild see võib olla? Tiftiavad ka diagonaalselt, mitte horisontaalselt. Igatahes tundmatu esipruss, sild ise harilik 52 oma.
Hetkel terve esiprussi otsingul…

RE: Projekt: MTZ-80--->82 - saarrand - 23-05-2025

Vahepeal on tegelikult ikka toimetatud. Pilt mingist vanemat tüüpi esisilla prussist, keegi teab, millel selline?
Sild sai uued sõrmed, puksid ja prussi. Tänaseks päevaks traktoriküljes, parempoolne külgreduktor sai ka remonditud, korpus ja laagrid vahetatud. Õnneks oli riiulist korras vana korpus võtta.
Vasak pool veel tegemisel.

RE: Projekt: MTZ-80--->82 - deeremees - 23-05-2025

See nelja poldiga esisilla pruss oli esimese otsa MTZ 50del.  Mu 50el ka nelja poldiga esipruss. Eks ta ole mitmest kokku kunagi ehitatud eelmise omaniku poolt. Lühem on ta küll 80ne omast, sai kunagi mõõdetud.

RE: Projekt: MTZ-80--->82 - huvi5 - 24-05-2025

kuda ta lühem saab olla, 52 ja 82 kardaanid on ju samapikad?

RE: Projekt: MTZ-80--->82 - Tsistern - 24-05-2025

(24-05-2025, 09:44 AM)huvi5 Kirjutas:  kuda ta lühem saab olla, 52 ja 82 kardaanid on ju samapikad?

Kardaanid ei ole sama pikad.

RE: Projekt: MTZ-80--->82 - Sm.Samajev - 24-05-2025

MTZ 82 kardaanid on mõlemad sama pikad. Erinevus tuleb sellest, et MTZ 82 on suurem kardaani vahepukk ja pukki ühes otsas olev nuut muhv ulatub sügavalt vahepukki sisse.

MTZ 52 aga on mõlemad kardaanid tunduvalt pikemad. Tööasendis väljatõmmatult märksa rohkem kui MTZ-82. Kuna MTZ 52 vahepukk ise on ca 17cm pikk. Siis kardaanide pikkus töö asendis on pikem. MTZ 82 kasutab jäika kardaani ja MTZ 52 sisenuutidega reguleeritavaid kardaane, tulenevalt just vahepukki enda eripärast. 
Olen näinud MTZ 52 kardaane MTZ 82 vahepukkiga koosluses aga tegu on pigem hädaabi lahendusega, mis töötamist ei kannata ega kesta. 
Üks põhjus, miks MTZ 82 kardaanid on jäigad tulenes ka asjaolust,et MTZ 52 enda pukkid ja kardaanid(sisenuudiga) kippusid raske põllutööga või üldise ekspulatatsiooni käigus laiali minema. 

Lisasin ka pildid demonstratiivsel eesmärgil ning loodan Saarand ei pahanda, teema risustamise pärast.

RE: Projekt: MTZ-80--->82 - huvi5 - 24-05-2025

(24-05-2025, 14:42 PM)Sm.Samajev Kirjutas:  Olen näinud MTZ 52 kardaane MTZ 82 vahepukkiga koosluses aga tegu on pigem hädaabi lahendusega....

Lisasin ka pildid demonstratiivsel eesmärgil ning loodan Saarand ei pahanda, teema risustamise pärast.

Väga hea, siis on selge! Olen ka neid ristandeid siis pigem näinud.
Loodatavasti ta ei pahanda jah, tal oligi mure, et teemas keegi peale tema ei postita. Big Grin

RE: Projekt: MTZ-80--->82 - saarrand - 26-05-2025

Absoluutselt ei pahanda, sest tegemist on vägagi teemakohase jutuga. Kardaanide info ka mulle vajaminev info, Tänud kaasa mõtlemast. Smile

RE: Projekt: MTZ-80--->82 - hillar2 - 26-05-2025

Sarrand, kuidas sa sa esisilla kaalpuu/tapi välja said prussi seest?

RE: Projekt: MTZ-80--->82 - saarrand - 26-05-2025

(26-05-2025, 14:07 PM)hillar2 Kirjutas:  Sarrand, kuidas sa sa esisilla kaalpuu/tapi välja said prussi seest?

Ise ei saanudki, käisin paar talu edasi, kus oli selleks juba varem ehitatud spets tõmmits ja seal oli olemas ka korralik kuuma andmise võimalus. Ilma kuumata see tapp sealt ei välju, eriti veel esimene.
Tõmmitsa konstrueerisin ka ise valmis, aga mul kuumutamise võimalust ei olnud ja siis nii ta läks. Pea pool päeva tehti sellega tööd, enne kui välja tuli.