Parim Gaz53 eestikeelne kirjandus. -
Laurimetall - 07-06-2026
Sai ka üks 91 aasta GAZ 53-12 soetatud. Kahjuks pole kodus käepärast enam neid nõukogude veoautode raamatuid. Milline võiks olla hetkel on parim eestikeelne tehniline materjal antud aastakäigu masinale?
RE: Parim Gaz53 eestikeelne kirjandus. -
aavu - 07-06-2026
Ega EESTIKEELSET põhjalikku raamatut ei leiagi. Kolmanda liigi autojuhi õpikus on juttu ZIL130 ja GAZ21 kõrval ka GAZ53 teemal. Jupiti ja auklikult. Parimad raamatud on siiski vene keeles, millest võiks kasu olla enamvähem kõigi probleemide korral. See V.Kalisski, A.Manzon ja G. Nagula III liigi raamat 1974a mul on kui huvi.
Laurimetall - 07-06-2026
Hea teada. Eks ma netist selle venekeelse ka leian. Kolmanda liigi oma võib-olla on endalgi olemas aga jah natuke pinnapealne.
honkomees - 07-06-2026
Maanteemuuseumi kogus on nii 53A, 53F kui ka 53-12 kasutusjuhendid aga "rahvastevahelise suhtluse keeles", samuti 53A ehituse plakatid autokoolidele. Eeestikeelset materjali vist ei eksisteerigi.
Laurimetall - 07-06-2026
On veel mõned vb korduma kippuvad küsimused. Oleks vaja pidurid kõik üle käija. Kas minna üle dot 4 peale või peaks bsk põhine see süsteem jääma? Mootor on suht kena ja puhas aga peaks ka õli ära vahetama. Vb peaks lääne õli peale mõtlema? 10w40? Mitu liitrit ?Veel uuriks, et kas gaz 66 roolivõimu komplekt sobib otse peale või AI luuletab jälle? Mis variandid oleks pikemal inimesel sinna kabiini mahtuda? Kabiini tagumine sein taha nihutada?
Econoline - 07-06-2026
(07-06-2026, 22:50 PM)Laurimetall Kirjutas: On veel mõned vb korduma kippuvad küsimused. Oleks vaja pidurid kõik üle käija. Kas minna üle dot 4 peale või peaks bsk põhine see süsteem jääma? Mootor on suht kena ja puhas aga peaks ka õli ära vahetama. Vb peaks lääne õli peale mõtlema? 10w40? Mitu liitrit ?Veel uuriks, et kas gaz 66 roolivõimu komplekt sobib otse peale või AI luuletab jälle? Mis variandid oleks pikemal inimesel sinna kabiini mahtuda? Kabiini tagumine sein taha nihutada?
Minu 53-l oli omal ajal sees punane piduriõli, ilmselt bsk(tasub kindel olla, et bsk sees), algselt ajasin Nevaga sassi, sinna sobis dot 4 küll. Ja enda 190 cm polnud mahtumisega küll probleeme, kui iste originaal ja kaal oli ca 90 see aeg. Mingi teema selle roolivõimuga oli, kuna sovhoosi masinapark, mis enamusest 53-dest koosnes, oli kõik ilma võimuta. Paar- kolm 66 olid võimudega, k.a. ilma numbrita sisetranspordi masin. Õlide kohapealt ei tea, ise sõitsin tavalise ziguli õliga lõpuaastatel.
muska71 - 08-06-2026
Pidurid peaks olema suht identsed uaziku omadega,lihtsalt gabariidi vahe.Kas toonased pidurimansetid kannatavad dot ära?Mina 196 pikk ja kabiinis küll istunud ja sõitnudki ja mahtumisega probleeme ei mäleta...
kylminaator - 08-06-2026
(07-06-2026, 22:50 PM)Laurimetall Kirjutas: On veel mõned vb korduma kippuvad küsimused. Oleks vaja pidurid kõik üle käija. Kas minna üle dot 4 peale või peaks bsk põhine see süsteem jääma? Mootor on suht kena ja puhas aga peaks ka õli ära vahetama. Vb peaks lääne õli peale mõtlema? 10w40? Mitu liitrit ?Veel uuriks, et kas gaz 66 roolivõimu komplekt sobib otse peale või AI luuletab jälle? Mis variandid oleks pikemal inimesel sinna kabiini mahtuda? Kabiini tagumine sein taha nihutada?
Kui pidurite põhjalik remont plaanis siis kindlasti dot 4 peale üle.
Janka - 08-06-2026
Ma selle roolivõimendi pärast küll pead vaevama ei hakkaks.
Kui käändmikud ja muud rooli liigendid korras ja määritud, pole rooli keeramisega mitte mingisugustki probleemi. Tagasi sirgeks jookseb ülikiiresti ja lõbusalt. Ülekanne ses reduktoris on lihtsalt väga aeglane ja seda 66 omaga asendades kiiremaks ei saa.
Parim õpik on ikkagi autoga tehasest kaasas olnud remondi juhend. Hea paks kapsas on ja absoluutselt kõik on ses olemas.
https://www.antikvariaat.eu/avtomobil-gaz-5312-i-ego-modifikacii
maaks - 09-06-2026
Kui isa mind ~8 aastaselt GAZ53-ga sõitma õpetas, siis üks esimesi asju, mis selgeks sai oli "seisval autol rattaid ei keerata!"

ja liikuva auto rataste keeramiseks piisas poisikese jaksust.
Ma olem üritanud seda teadmist ka naisega jagada, aga ühelt poolt kaasaegsed autod oma elektrilise võimendiga ja teiselt poolt naisterahva soovimatus kaasa mõelda tekitavad garaaži põrandale endiselt talvega hulgim "naasturinge".
Aspelund - 09-06-2026
Tegelikult on nii, et Google Translate suudab venekeelset teksti päris hästi ka inglise või suisa eesti keelde kedrata. Teeb nii pildist kui ka trükifailist.
A
Laurimetall - 09-06-2026
Saan täitsa tehase keelega ka hakkama aga huvi oligi pigem teada, kas mingi haruldane raamat eestikeelne ka on. Ilma, et ma väga süvenenud oleksin küsin ka pidurite reguleerimise metoodika kohta, mida, mis järjekorras?
Janka - 09-06-2026
Vaade ratta tagant, piduri kilbi poolt.
Ülemiste poltidega reguleerid igapäevaselt.
Need on ekstsentrikud.
Parempoolne päripäeva keerab klotsi peale, vastupäeva - maha.
Vasakpoolne päripäeva keerab klotsi maha, vastupäeva - peale.
Tõstad ratta üles.
Kui timmid vasakut polti, pööritad samal ajal ratast vastupäeva. Timmid, kuniks kuuled klotside kerget kahinat.
Kui timmid paremat polti, keerad ratast päripäeva. Timmid, kuniks kuuled suuremat kahinat.
Valmis!
Kõik neli ratast sedasi.
Alumised on ka ekstsentrikud. Need hoiavad klotse piduri kilbi servade suhtes tsentris.
Originaalasend on selline - otstele löödud kärnid vahivad vastakuti. Uute klotsidega pannakse need ekstsentrikpoldid sellesse originaalsesse null-asendisse ja nii jäävad kuniks klotsid või trummel läbi kuluvad.
Kui sul nii pole, on keegi juba jõudnud mingil põhjusel seal kallal käia. Põhjuseks võib olla ülemäära suureks kulunud trummel. Siis jah saab neid polte pööritades veel edasi elada.
Igatahes kõik need poldid-värgid on mõistlik laiali lammutada, puhtaks teha, uuesti sisse määrida ja korralikult pöörlema õpetada. Siis on edasine timmimine palju kergemini ja täpsemini teostatav.
https://youtu.be/znEn3QlleyE?is=CZGLraWHoXD3fv7Y
Ahjaa!
Esimesi pidurisid timmides võiks ülemäära suure laagriloksu kah enne ära koristada. Usu, saab parem
Janka - 09-06-2026
Tegelt on terve see hea raamat netis olemas.
Telefonis mina pilte ei näe. Võimalik, et mingi plugin või flash on puudu. Vbl arvutis näeb, vbl et leht on ise vana ja kahjustada saanud - ei tea hetkel.
https://sinref.ru/avtomobili/GAZ/000_avtomobil_gaz_53_12_ustroistvo_remont_butusov/000.htm
Laurimetall - 09-06-2026
(09-06-2026, 19:10 PM)Janka Kirjutas: Tegelt on terve see hea raamat netis olemas.
Telefonis mina pilte ei näe. Võimalik, et mingi plugin või flash on puudu. Vbl arvutis näeb, vbl et leht on ise vana ja kahjustada saanud - ei tea hetkel.
https://sinref.ru/avtomobili/GAZ/000_avtomobil_gaz_53_12_ustroistvo_remont_butusov/000.htm
Tänud
See pidurite joonis on väga hästi õnnestunud.
Mahno - 13-06-2026
Ma ei ütle ilmselt midagi uut, aga gaz 5x roolis ei tohi sõrmi (pöidlaid) rooliratta sees hoida, sest muidu esirattaga takistuse pihta või auku sõites tuleb ülikiirelt laks roolikodaraga mööda sõrmi, mis võib ka kipsiga lõppeda.