DIY Hobigaraaž

Hea ja lihtne valik ning oma kogemuse pealt saan öelda, et täiesti lollikindel ka. Mul on üks nõukaaegsest betoonilaadsest tootest tehtud põrand ning see tolmas nii, et seda ei olnudki võimalik selliseks saada, et harjaga korra tõmmates tolmupilv üleval poleks. Erinevalt siin kirjeldatust oli mul ainus ettevalmistav lüke see, et tõmbasin harjaga lahtise liiva ja saepuru ära ning pärast seda kandsin sama aine peale. Tulem oli minu jaoks hämmastav ehk isegi minu põrandal jäi tolm kinni. Kuna mul oli võrdlemisi hele betoon, siis lisaks tolmuvabadusele jäi põrand lõpuks ka pisut tumedam ja õrnalt laiguline, kuid kuna mul tuli sama soojaga värv ka selga, siis polnud vahet. Kui täpne olla, siis poleks ka ilma värvita vahet olnud, sest minu kõverast ja auklikust põrandast mingit ilu niikuinii pole Smile Nii et minu poolt +1 samale asjandusele!
Vasta

Hea tagasisidet saada, et selline lihtne asi tõesti toimib. Tänud.

Siis peab kevadel ka teised ruumid üle tegema. Selleks ajaks tekib võimalus tehnika ajutiselt lageda taeva alla tõsta ning naisel on taimed ära kasvuhoonesse kolitud.
Vasta

Kuna garaaži metallitööruumis võib põranda nüüd rahuldavaks lugeda (see tänu tolmuimmutusvahendile enam ei tolma), siis saab hakata vaikselt ennast sisse kolima. Õigem oleks öelda, et saab hakata otsima inventari, mis ruumi tuleb ja sinna mõneks ajaks ka jääb. Tagavara suurt ei ole mida sisse kanda - kõik tuleb ajaga jupihaaval ning paljustki vajavad asjad tegemist ja või kõpitsemist.

Hetkel on ruumis vaid kaks asja, mis sinna ka tulevikus jäävad - suurem töölaud ja väiksem laud tehnika jaoks. Kuivõrd ruumi otstarve on mitmesugune (hobi)metallitöö, siis leppisin iseendaga kokku, et siia ruumi puidust mööblit ega abivahendeid ei tassi, kui see just eluliselt vajalik ei ole. See käib muuhulgas tööriistastendi kohta. Vineertahvlisse on lahe kruvisid keerata ja sinna tööriistad käepäraselt ära paigutada. Samas ei lähe ruumiga kokku ja õliseid näpujälgi on hiljem raske maha saada. Ja eks siin ole ka väike ego faktor ka juures - mul ei ole kunagi olnud võtmerele perfopaneelist tööriistastendi.

Perfopaneelid on üldjuhul küllaltki kallid osta. Olen tükk aega otsinud. Ka kasutatuna küsitakse nende eest pea sama hinda mis poeletil. Lõpuks aga õnnestus leida ning soetada võrdlemiselt asise soodusmüügi korras läbi veebipoe. Ostsin kolm paneeli mõõtudega 2000x500. Mõte oli kaks kokku kruvida ja siis seinale panna.

Kokku sai kruvitud küll,, kuid edasi tekkisid juba probleemid, mida esialgu ette ei osanud näha...

Need paneelid on ilmselt mõeldud kinnitamiseks selleks ette nähtud raamile. Sellised leiab sama tootja tööriistakärudelt ja liugseintega kappidelt. Nii nagu nad mul on, ei ole need piisava jäikusega. Ühtepidi on jäikus olemas, sest küljed on raamiks painutatud, teistpidi aga mitte, sest need on lahtised ja seal on kruviaugud ette nähtud raamidele kinnitamiseks. Käe vahel ei saa neid sellisel kujul isegi mitte tõsta ilma et ära ei lõhuks.

Muud siin üle ei jäänud, kui tuli puuduvasse ossa teha täiendavad tugevdused alla. Käisin oma rauatagavara revideerimas ning sealt sain paar nelikanttoru mõõtudega 40x40x4.

See mõõt sobis üsnagi hästi, sest perfostendi painutatud raami paksus oli gramm alla 40mm. Lõikasin pikkuse paika ning tundus, et kannatab kasutada küll.

Paneelide nelikanttorule kinnitamiseks puurisin avad ning keermestasin M6 mõõtu. 4mm materjali paksus on antud kontekstis selleks enam kui piisav.

Nelikanttoru tuli mõlema lühema külje alla ning 2+2 polti koos seibidega läks ühe paneeli kohta. See aitas palju ning nüüd jäi konstruktsioon juba kenasti tugev ja stabiilne.

Stendi kinnitan seinale kergploki kruvidega - seinad Bauroc ning siinkohal ei julge tüübleid ega alternatiivseid kruvisid väga kasutada. Pärast on tööriistad seljas ja sein katki...

Mõte on siis see, et puurida kinnitamiseks auk läbi stendi ja selle alla jääva nelikanttoru. Pealmine auk suurem, et kruvi tervenisti läbi läheks ja alumine auk piisav, et kruvi läbi läheks, kuid kruvi pea kandma jääks. Kruvi ise on 85mm kogupikkusega, keermestatud osa on suurima läbimõõduga ca.8,5mm ning pea 12mm. Üks kruvi igasse nurka võiks olla piisav.

Selline sai. Ülevalt 15mm, alt 9mm.

Seejärel kruttisin toed alt ära, lükkasin liivapaberiga enam-vähem puhtaks ning panin värvi peale. Ikka seesama sinine toon, millega kõik muugi on siiani värvitud.

Ööpäev kuivamist ning kõigepealt tagasi omale kohale ning seejärel juba seina. Ostetud oli kokku kolm paneeli. Üksik ülejäänud paneel oli esialgselt planeeritud puruks lõikamiseks ja töölaudade külgedele paigaldamiseks. Siin aga hakkas teine tühi sein nii palju vastu karjuma, et otsustasin viimase sinna panna.

Viimase paneeli jaoks mul enam 40x40 materjali ei olnud. Oli aga 20x40x3, mis peaaegu sobis ka. Tehnoloogia täpselt sama, mis eelmisega. Augud sisse nii paneeli nelikanttorule kinnitamiseks kui nelikanttoru seinale kinnitamiseks ja seejärel värv selga.

Ning viimase liigutusena loodi ja seina. Siin oli sättimist pisut enam ja appi tuli võtta kevadeks varbluttidele ning muudele minitiivulistele ehitatud pesakastid.

Lõpptulemus sai üsnagi nägus ja tujutõstev. Paar pistikupesa vedasin samuti laua juurde ära. Mõningad piigid ja kinnitused leidsin ka. Eks nendeni veel kunagi jõuab ja ilmselt peab osad kinnitusabinõud ise valmis vorpima. Täna pole veel tööriistasidki, mis nende stendide peale peaksid minema. Soovin, et töökojas oleks omad töövahendid ja garaažis tööriistakärus (need on olemas) omad. Nii ei pea asju tassima nagu kass poegi. 

Siit on hea edasi minna...
Vasta

Tööriistamarketist perfostendi tahvlid väga rahakotti ei tühjendanudki. Aga kui järg jõudis konksudeni ja igasugu muude hoidikuteni, siis tõmbas ikka rahast lagedaks. 
Oli muidugi päris suur hunnik asju ka vaja stendi laduda. Kui ostad jooksvalt asja ja siis konksu või miskise hoidiku ka juurde jooksvalt, siis asi hull pole.
Vasta

Ühes kohalikus telesaateks maskeerunud tegelikult pikas reklaamipausis nimega nurgakivi näidati selliseid asju 

https://intar.ee/en/shop/
Vasta

Ise oleksin kasutanud pika puuriga isepuurivaid, aga kui viitsitakse keermestada, miks mitte!
Vasta

(10-03-2025, 10:09 AM)Peeter2 Kirjutas:  Ise oleksin kasutanud pika puuriga isepuurivaid, aga kui viitsitakse keermestada, miks mitte!

Väike erinevus siiski on. Isepuurival jääb hoidma 1,5 - 2 niiti, M6 puhul aga 4 niiti. Ega see keermestamine nüüd nii hull töö ka pole, et ei kõlba enam üldse teha! Pealegi vaadates kõike muud, mida ja kui korralikult teemaalgataja teeb, siis julgen väita, et isepuurivad ei tõusnud isegi hetkeks valikute hulka.
Laurile kiitus kirja!

Müün: keermetõrv, puidulakk, alumiiniumtorud.
Vasta

Kui juba võrdlemiseks läks, siis ma oleks liiminud. Elastne liim (nt Soudal Fx all Flexi) võidab kõigis kategooriates: töömaht, tugevus kestvus ja esteetika.

Edit: esteetika osas toob lisaaugud, mis annab aga katta.

Kui kohalikkonksutraat on kullast ja hiinlaste oma sobib, siis see ei ole kullast: https://www.aliexpress.com/w/wholesale-p...e.search.0

Foorumite vanarahvatarkus: "üks troll suudab rohkem arvata, kui sada tarka teada"
Vasta

(10-03-2025, 15:41 PM)Marko Kirjutas:  
(10-03-2025, 10:09 AM)Peeter2 Kirjutas:  Ise oleksin kasutanud pika puuriga isepuurivaid, aga kui viitsitakse keermestada, miks mitte!

Väike erinevus siiski on. Isepuurival jääb hoidma 1,5 - 2 niiti, M6 puhul aga 4 niiti. Ega see keermestamine nüüd nii hull töö ka pole, et ei kõlba enam üldse teha! Pealegi vaadates kõike muud, mida ja kui korralikult teemaalgataja teeb, siis julgen väita, et isepuurivad ei tõusnud isegi hetkeks valikute hulka.
Laurile kiitus kirja!
Vast läheb jauramiseks liigselt, aga saab osta ka peene keermega isepuurivad. Sama hea kui M6 kruvi - selleks otstarbeks.
Vasta

(10-03-2025, 16:48 PM)Peeter2 Kirjutas:  Vast läheb jauramiseks liigselt, aga saab osta ka peene keermega isepuurivad. Sama hea kui M6 kruvi - selleks otstarbeks.

Isepuuriv sobib vähegi paksemasse materjali vaid siis kui ei ole vaja kunagi lahti võtta ja uuesti kokku panna.
Küllaga olnud, et lahtikeeramisel käib krõps. Ja järgnev ajakulu on erinevalt poldiaukude keermestamisest planeerimata.
(jah, on mõningane võiduvõimalus selles loteriis, et äkki seekord ei ole kruvid tsineesium-hujessingi sulamist)
Vasta

Suured tänud kõigile kommenteerijatele heade soovituste ning erinevate ideede eest. Kõik arvamused ja soovitused on alati teretulnud.

Ma olen suures pildis väga kehva ning olematute kogemustega metallitöömees. Seda nii plekitööd, keevitamist, treimist ja kõike sarnast silmas pidades. Enamuse asju püüan YouTube'i baasil omale selgeks teha. Sellepärast ka (nagu Marko tabavalt ütles) ei tõusnud isepuurivad kruvid tõepoolest valikute hulka. Esmalt sellepärast, et materjal tummine 4mm. Peamiseks põhjuseks aga siis see, et üritan oma praktiliste kogemuste arendamiseks otseteid (mis on tihtipeale kiiremad, efektiivsemad ja lihtsamad) vältida ning teha seda, milles tunnen ennast nõrk olevat. Ja teha seda, mida oskustega meistrimeeste tegemistes hindan. Sellepärast püüan keermestada igal pool nii palju kui vähegi võimalust on. Püüan keevitada igal võimalikul juhul, et kogemusi omandada. No ja siis on komme asjad värvipotti kasta kuigi alati ei ole selleks isegi vajadust. Nii edasi ja nii tagasi. Tihtipeale omad vitsad peksavad, kuid hea on kui hästi välja kukub.

Meelise toodud lingil olevaid Intari asju olen kunagi isegi vaadanud ja sealt pisiku külge saanud, sest neid on kerge ise vastavalt oma tööriistade kuju järgi teha. Pisut teraslehte, joonestamist ja käepäraste abivahenditega painutamist. Saab ilusa ja töötava asja küll. Oma tööriistakärule tegin nii lihtsamad akutööriistade ja akude hoidikud.

Kui kuskil odavalt sobivaid konksusid kätte ei satu, siis kindlasti proovin ise midagi valmis teha. Osaliselt teen mõned asjad kindlasti ise. Just need, mida tean omale käepärasemad olevat. Ja siinkohal ei ole enam aeg ega hind oluline. Oluline on ise valmis teha.
Vasta

(10-03-2025, 22:54 PM)Lauri_L Kirjutas:  Suured tänud kõigile kommenteerijatele heade soovituste ning erinevate ideede eest. Kõik arvamused ja soovitused on alati teretulnud.

Ma olen suures pildis väga kehva ning olematute kogemustega metallitöömees. Seda nii plekitööd, keevitamist, treimist ja kõike sarnast silmas pidades. Enamuse asju püüan YouTube'i baasil omale selgeks teha. Sellepärast ka (nagu Marko tabavalt ütles) ei tõusnud isepuurivad kruvid tõepoolest valikute hulka. Esmalt sellepärast, et materjal tummine 4mm. Peamiseks põhjuseks aga siis see, et üritan oma praktiliste kogemuste arendamiseks otseteid (mis on tihtipeale kiiremad, efektiivsemad ja lihtsamad) vältida ning teha seda, milles tunnen ennast nõrk olevat. Ja teha seda, mida oskustega meistrimeeste tegemistes hindan. Sellepärast püüan keermestada igal pool nii palju kui vähegi võimalust on. Püüan keevitada igal võimalikul juhul, et kogemusi omandada. No ja siis on komme asjad värvipotti kasta kuigi alati ei ole selleks isegi vajadust. Nii edasi ja nii tagasi. Tihtipeale omad vitsad peksavad, kuid hea on kui hästi välja kukub.

Meelise toodud lingil olevaid Intari asju olen kunagi isegi vaadanud ja sealt pisiku külge saanud, sest neid on kerge ise vastavalt oma tööriistade kuju järgi teha. Pisut teraslehte, joonestamist ja käepäraste abivahenditega painutamist. Saab ilusa ja töötava asja küll. Oma tööriistakärule tegin nii lihtsamad akutööriistade ja akude hoidikud.

Kui kuskil odavalt sobivaid konksusid kätte ei satu, siis kindlasti proovin ise midagi valmis teha. Osaliselt teen mõned asjad kindlasti ise. Just need, mida tean omale käepärasemad olevat. Ja siinkohal ei ole enam aeg ega hind oluline. Oluline on ise valmis teha.

Hey. Mina olen samamuguse mõtteviisiga. Ise tehtud ja proovitud on ikka teistsugune tunne kui poest osta. Vahel läheb nahka vahel õnnestub hästi - sellest õppida ja kogemusi koguda. Ja mis peamine - kogemusi ei saa poest osta. Edasi samas vaimus.
Kui huvi pakub siis mul oleks pakkuda peotäis stendile mõeldud riputuskonkse. Vajadusel saaks neid kasutada sabloonina kui tahta nende järgi juurde teha neid. Vajadusel võin ka pildi saata nendest.
Vasta

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 1 külali(st)ne