Valdo pakutud geneka ümbermähkimine tundub kõige mõistlikum variant olevat, olemuselt kõige lihtsam, odavam ja töökindlam. Vajalik vaid mähisetraat, mähkimisrakis ja üksjagu kannatust. Mina valiksin selle tee.
Keerukuselt ja hinnalt järgmine:
Pinget võib üritada muuta trafo abil. 800rpm juures peaks olema generaatorist tuleva voolu sagedus nii 100Hz (ärge lööge kui hommikuse uimase peaga puusse panin) ja
3000rpm juures 400Hz. Iseasi kas ja kuidas sellise vahetükiga masina käivitamine hiljem õnnestuma hakkab, mingit garantiid ma selleks ei anna. NB! 50Hz sagedusele mõeldud trafod ei pruugi siia sobida materjali poolest ning kindlasti peab keerdude arvu mähistes ümber rehkendama! Ehk siis ümbermähkimisest tõenäoliselt ei pääse.
Kõige kirvem lahendus:
Elektrooniline muundi on tunduvalt keerukam ja veelgi kallim asjapulk. Elektroonikakomponendid kõik maksavad suhteliselt palju, eriti just suured kondensaatorid, võimsustransistorid ja kõrgemat sagedust kannatavad südamikud. Võid omale välja otsida näiteks sellise raamatu nagu Lembit Abo \"Raadiolülitused\" (ISBN 5-440-00345-2). Täpselt sobivat lahendust sealt ei leia aga suuna annab kätte küll. Multivibraatoriga skeem võiks minu arust olla üsna toimiv. Arvestama peab muidugi et generaatorist tuleb vahelduvvool mis vajab eelnevalt alaldamist ja mingil määral silumist.
Väljundpinge stabiliseerimiseks võib sinna ühendada kas eraldi stabika või siis teha multivibraatorist tulevate impulsside sagedus vastavalt väljundpingele muutuvaks.
Siin maamunal leidub praktiliselt kõike valmis kujul ja nii on olemas ka valmis 6/12V muundureid kuid need maksavad ja mitte vähe, vaata näiteks
http://www.powerstream.com/dc6-12.htm alalisvoolumuunduri hinda. Pole ka mingit garantiid kuidas see mopeedi elektrisüsteemis käituma hakkab... Internetist ja poodidest otsides kindlasti leiaks midagi kui raha jagub aga ei näe erilist mõtet kui jupp maksab samapalju kui mopeed ise.