väljalaskest võimsuse otsimisel olin minagi alles kuu aega tagasi skeptiline - aga praktiline kogemus veenis, et päris tähtsusetu see pole:
opeli C20XE motol (2,0 110kW) oli eelmine omanik asunud aretama summutit "käepärastest vahenditest". Selle käigus oli resonaatori järel originaalsest pea 2" läbimõõduga torust järel ca 1". Kuna mul teinegi masin sama motoga, olin esialgu hämmingus - masin ei liikunud ning natukene võimsust tuli alles pärast 4000 pööret. Kui olin jama likvideerinud, oli masin hulka asjalikum - kuigi tal on tänini KAT-ks nõrgema moto oma, millest väljatulev toru on ca 2" asemel ca 1,5"...
eks jutuksolev moto ole tehasest juba päris palju "forsseeritud" ning mu juhtumil oli väljalase ikka liig peeneks aetud - aga mõte on, et ta pole mitte päris tähtsusetu. Muidugi tehasemoto puhul ainult viimase püti vahetamisest ei otsiks ma ise küll hobuseid - aga kui (lisa)hobused on kapoti all juba olemas, ei tohi väljalaskega nende hingamist takistada. Sama motoga olen proovinud ka "pükstega" (pigem torukollektor) lõppevat väljalaskesüsteemi - aga minu taguots sel puhul küll paremat liikumist ei registreerinud.
lärmamisest: osadel masinatel on juba tehaseväljalase sama lärmakas, kui jutuksolev sportpütt. Näiteks mu mainitud opeli moto. Praegu on all tuttuus resonaator+summuti ("Walker"), aga masin on sama lärmakas kui väljalaske saabumiseni mu poolt ajutiselt summuti asemele topitud teise resonaatoriga (KAT-orig_reso-garaazhist_leitud_reso). Tõsi, veidi mahedam heli tuleb summutiga välja - summuti on ikka summuti. Aga mitte oluliselt vaiksem...
lärmamisest2: väljatuleva heli tugevust mõjutab ka sisselase - ning hulka rohkem, kui esialgu uskudagi võiks. Näiteks sama C20XE moto puhul asendatakse tuuninguelemendina originaalne plastist drosseliklapi kohal olev kopsik nn "punamütsikesega" - ning see annab vähemasti kuuldava tulemuse. Ka õhufiltri kui sellise ärajätmine suurendab selle moto puhul märgatavalt lärmi.
parim auto on korras JA tuunitud - ning nagu Jesper juba vihjas, algab tuunimine mootorist endast. Enne ja pärast seda olevad pudinad peavad lihtsalt järgi tulema, mitte ei pea nende vahetamine põhieesmärk olema. Odavaim tuuninguvahend on pritsemotol aju vahetamine
teet,
ise lärmakaid masinaid ei salli