(09-08-2009, 23:36 PM)delta omab teid ^.^ Kirjutas: kuidas panna deltal süüde õigeks ?
Tavaliselt on isendi tehnilises dokumentatsioonis kirjas, mitu mm enne ÜSS peab süütemoment olema.
Ühendad esmalt katkestikontaktide külge kas "vanakooli" osutiga testri (takistuse diapasoonis) või patarei-kontrolllambi, et oleks täpselt tuvastatav, millal kontaktid lahutuvad.
Siis keerad küünla maha ja ajad küünlaaugu kaudu miski odjamuse silindrisse, nii et selle ots vastu kolbi ulatab. Vänta-kolbi liigutades ja odjamust vastu kolbi hoides liigub seesinane koos kolviga kaasa. Nüüd püüad kuidagipidi odjamuse asendit mõõta - näiteks fikseerid koha, kus selle odjamuse välisosa vastu silindrikaane ribisid käib ja tekitad odjamuse peale mingi gradueeringu vms. Ja siis niimoodi mõõdadki, kui mitu mm enne ÜSS katkesti oma kontaktikesed lahti teeb

Kui vaja, siis reguleerid.
Samas pead jälgima, et katkesti kontaktivahe oleks dokumentatsioonis toodu piirides, st jääks selliseks peale süütemomendi paikaajamist - vähemalt ühel 1930ndate aastate JLO mootoril sai neid ainult koos muuta ühe kruvi alt ja nad kippusid koos liikuma.
Kui küünlaauk on kolviga paralleelne (ma ei tea, kas kõikidel supermoodsatel isenditel on, minu kõige moodsam kahetaktiline mootor on 1965.a. Riga-3 Ð-51), saab valmistada nn täiustatud odjamuse, mis koosneb küünlaauku keeratavast torust ja seal sees liikuvast gradueeritud vardast. Minul pole seda seni vaja läinud, olen suutnud hädapärasemate vahenditega ca 0,2-0,3 mm täpsusega süütemomendi alati paika panna.
Nii supermoodsa liikuri nagu Deltaga ma tegemist teinud ei ole, aga ma usun, et ka seal annab nii küünlaaugust miskit odjamust vastu kolbi ajada kui ka katkestikontaktide külge testrit/lampi ühendada. Ehk siis ka Deltal peaks see meetod toimima.
Valdo
Eesti Jalgrattamuuseumi looja ja eestvedaja
Tutvustame jalgratta ajalugu Eesti vaates, väljas on üle 185 muuseumiväärtusega ratta
Asume Kesk-Eestis Väätsal Pikk 9, kuni 18. maini 2025 oleme avatud eelneval kokkuleppel