03-11-2023, 11:12 AM
(03-11-2023, 10:15 AM)Peeter2 Kirjutas:OT Julgen kahelda viimases väites ... kui mõni rehielamu püsti on, siis peab ta olema 150+ aastat vana. 1870-ndatel talude päriseksostmise ajal ehitati juba ikka nn häärbereid.(03-11-2023, 00:41 AM)v6sa Kirjutas: Muu hulgas säärane aeglane kuivamine on üks põhjuseid, miks 200-aastased rehielamud on veel püsti, aga vahepealsed kähkupüstitet ahjukuivatatud materjalist maju juba otsast lammutatakse. Tasuta lõunaid ei ole looduses.Kuna vanad talumajad on mulle hingelähedased, siis mulle meeldib nende osas täpne olla. Eestis ei ole püsti ühtki 200-aastast rehielamut!
Minu maja on üle saja aasta vana, enne seda oli ka nn häärberi tüüpi maja mis põles maha 1915 aga vana rehielamu oli alles kuni ma ise ta ca 15-20 a tagasi ära lammutasin, kuna katus lagunes ja ei jõudnud sellega sammu pidada. Vee läbijooksu kohtades olid palgid mädad aga enamuse palke sai ära kasutada sõltuvalt seisundist ehituseks või kütteks. Rehielamu ehitusaasta on teadmata aga mõisa kruntimise plaanil 1870 on talude peahooned märgitud ja seal ei asu see rehielamu kohas, järelikult oli siis juba olemas uus maja ja rehielamu elamuna maha jäetud. Lahutame 1870 ca 50 a ja saame oletuslikuks ehitusajaks 1820, mis teeb 200 aastat. Kui oleks olnud tegijad, kes kogu aeg laastukatust oleks uuendanud, siis see muldpõrandaga hoone oleks siiani püsti ...