ints0000 Kirjutas:Uus karter ja laager panna ja kontrollida keti pingsust, et asi uuesti ei juhtuks.
Njah. Kui vahetada ära üka karteripool ja teine samaks jätta, siis võivad tekkida uued jamad. Nimelt laagriavade samatelgsusega, mis PEAKSID olema kõigil pooltel identsed, kuid ei PRUUGI seda olla. Seega eriti just venetehnika ei soovitata kunagi vahetada üht poolt, vaid ikka mõlemad pooled korraga. JAWA peaks küll olema Tðehhi kvaliteediga värk, aga kes sedagi teab...
Teine alternatiiv on muidugi pesa uuesti töödelda, nt peale keevitada ja uuesti mõõtu freesida, aga see on SUUR töö. Plekki/fooliumi vahele panna (sel juhul kogu püerimeetris ühtlaselt) Sa sinna vist nii ei saa, et ta seda töö ajal sissepoole välja ei viskaks - kui mu mälu ei peta, siis on stopperrõngas laagripesal vaid väljaspool, mitte aga seespool. Nt rattalaagrite juures (mis pöörlevad võrratult aeglasemalt) olen vahel üsnagi edukalt fooliumiga laagreid kulunud võllikaela peale kinni saanud.
Üks häda-alternatiiv-lahendus oleks ehk vast miski (kahekomponendilise) vedela metalli ja kogu perimeetris ühtlaselt vahele pandud plekiliistakute abil laagri välisvõru karteripoolde kindlalt kinni saada. Ei usu, et selline koost töö ajal lagunema hakkab, samas on see laager sel juhul sinna korpusesse aga tõenäoliselt igaveseks "kinni laulatatud", st selle kulumise/riknemise korral tuleb vahetada vast ka karteripooled.
Kuna 60te alguse Jawa pooli ka enam just iga päev lademeis ette ei satu, tuleks enne sellise töö ettevõtmist siiski põhjalikult kaaluda otstarbekust. Riski saab vähendada sel juhul ka nii, etigavekseks ängitsetakse kinni tuttuus laager, mille kulumisvaru peale (teoreetiliselt) olema hobiratta korral üsnagi lõpmatu...
Mina püüaksin kaaluda põhjalikult eeltoodud kolme alternatiivi vahel ja küsida võimalikult paljudelt praktikutelt nõu...
Valdo
Eesti Jalgrattamuuseumi looja ja eestvedaja
Tutvustame jalgratta ajalugu Eesti vaates, väljas on üle 185 muuseumiväärtusega ratta
Asume Kesk-Eestis Väätsal Pikk 9, kuni 18. maini 2025 oleme avatud eelneval kokkuleppel