Kust ja millise muu kaubaga seoses selline rumm välja tuli?
Mul on kuri kahtlus, et ta on CENTRIX, väga meenutab ta seda. Nimelt minu ühel 1941.a. aasta algul Eestis toodetud jalgrattal on CENTRIX vabajooks. Tõenäoliselt monteeriti see sinna seepärast, et sõjaoludest tingituna ei olnud Torpedo enam saadaval ja kusagilt vast suudeti keeruliste aegade kiuste muretseda partii CENTRIXeid.
Praegu on minu nimetet 1941.a. jalgratas veidi kaugemal ära - lumikate on ülipaks, ülejäänud kola on rattal ees, mida ei taha niisama lumehange tõsta jne, jne. Seega ei saa ma oma CENTRIXit praegu koheselt kontrollida, aga esimesel võimalusel teen seda. Äärmisel juhul kevadel peale suure lume sulamist, aga loodan siiski palju varem.
Kui ta on CENTRIX, siis on tegu arvatavasti selle sama ratta tootnud tehase varuosajääkidega.
NSU on muide palju teistsugune, kasvõi paksendrandid on äärikute juures VÄGA PALJU laiemad. Sai just 4 päeva tagasi oma ETEKA restaureerimise käigus NSU rumm puhastatud vanast niklist ja roostest ning see lihvimise ja poleerimise käigus uueks galvaanikaks ette valmistada. Kuna kevadel sai
veel üht NSUd algosadest ehitatud, siis tunnen ma NSU rummu nüüd kindlasti une pealt ära.
Milline, muide, see vabajooks seest välja näeb?
Valdo
Eesti Jalgrattamuuseumi looja ja eestvedaja
Tutvustame jalgratta ajalugu Eesti vaates, väljas on üle 185 muuseumiväärtusega ratta
Asume Kesk-Eestis Väätsal Pikk 9, kuni 18. maini 2025 oleme avatud eelneval kokkuleppel