kalacompany Kirjutas:Korraliku traadiga väga ei tekigi ..aga odava harjaga oli tunne selline , et oleks nagu värskelt püütud 2 kg haug mis rabeleb ja hammustab. Hammustamise all mõtlen seda kui traadid lendavad harja otsast ja väga ebameeldivatesse kohtadesse . Kaitsevahendid rangelt nõutavad .
Hoia prillid/mask alati ees. St hoia, et üksikud irduvad traadid näkku (loe: silma) ei lendaks! Mujale lennates (tööriietesse) ei ole neil niipalju jõudu, et nad sügavale ihusse tungiksid, pigem otsapidi riide sisse ja kõik. Mul on vaid paar korda paar mm naha alla läinud, üldiselt siiski mitte, õhuke riie pidurdab ära.
Ja veel. Ära harja paikades, kust Sa ilma pühkimata rehve omavate liikuritega hiljem üle sõidad. Irdtraatidel on eeltoodud omadusile lisaks väga suur isu rehvidesse minna, viimaseid dehermetiseerides...
Lisaks tuleb uue harja või pikalt säilinud harjastega harja korral hoiatada nn "käestkiskumise" eest. Nimelt kui töötled mingeid keerulisi detailinurki, servataguseid vms, siis relaka/harja vale hoidmine sellistes kohtafdes võib lõppeda kergesti sellega, et kisub Sul meeletu jõuga relaka käest (ja plekiserva ka kõverasse). Selle vastu aitab kogemus (mispidi tuleb servi harjata ja mispidi ei tohi iial) ning relaka tugev kinnihoidmine (mina olen seni oma karukehaga suutnud väikest relakat alati kinni hoida, ka siis, kui "löök" on profimasina rootori kõveks ajanud).
Loomulikult võta profiharjad, amatööri omadega võid vareseid loopida...
Valdo
Eesti Jalgrattamuuseumi looja ja eestvedaja
Tutvustame jalgratta ajalugu Eesti vaates, väljas on üle 185 muuseumiväärtusega ratta
Asume Kesk-Eestis Väätsal Pikk 9, kuni 18. maini 2025 oleme avatud eelneval kokkuleppel