(30-08-2013, 22:54 PM)Tift Kirjutas: (30-08-2013, 18:00 PM)maitus Kirjutas: Põhimõtteliselt peaks siis ka hüdropump olema patjadel kui mootor patjadel on.....
On hea, kui inimene mõtleb. On aga häda, kui mõtleb liiga palju
.
Bertal on kah kardaan ja ilma teleskoobita ja pump on jäigalt raamil ja mootorikomplekt patjadel! AGA...pumba võlli ots on nuutidel ja kardaani muhvil..või otsal on kah sees nuudid ja see "ujub" seal pumba võlli otsal edasi-tagasi. Vot! Pikkust on omajagu kah. Kui tahad pikkuses võita, siis on elastse muhviga ühendus lühem.
Ma kipun jah ülearu mõtlema, aga vastu oma mõisutst ja loogikat ei saa ma ka ehitada

.
Samasugune mõte, et kasutada "ujumiseks" tagumise kardaani juures käigukasti veetava võlli nuute nii, et tekiks teleskoobi efekt, tuli mulle ka mõttesse. Siis aga sain aru, et ei mängi välja- vaatamata kahele järjestikule kardaaniristile, hakkaks tõmme-surve toimima siiski nurga all ja võlli väänama. Kardaani nuutühendus toimib ainult siis kui ühendus asub kahe risti vahel - siis töötab nuutühendus ainult pikisuunas. Mootori ja h-pumba ühenduses ei ole see nurk nii suur, aga on siiski olemas. pump on ka palju õrnem asi kui käimakast ja külgjõud toimivad kenasti...
Sama lugu on ka ainult kummimuhviga ühenduse puhul....põhimõtteliselt ei ole ju mingit vahet kas h-pumpa veab veorihm või on seal kummimuhviga ühendus. Kui pum on raami küljes kinni ja mootor liigub patjadel, siis mõlemal juhul on tegu külgsurvega. Muhvi puhul võib-olla isegi suuremaga kui veorihma puhul.
Seepärast tundub mulle, et ilma eraldi pukata h-pumba jaoks ei mängi välja. Puka olemasolul, usun, et piisab täiesti ka ainult kummimuhvist.
Kas mõnel on olemas ka näide isiklukust fondist, et mingisugune pumbaühendus on vastu pidanud juba mõnda aega või siis ei ole vastu pidanud- ja miks ? Pean silmas ikka sellist ühendust kus pumba ja mootori vahel on pidev külgsuunas liikumine
Teine mõte on mul selline, et kui pumba käitamiseks vajaolev jõud eriti suur ei ole, siis annaks ehk kasutada mõnda üsna väikese diameetriga kardaani ja saada seejuures üsna lühike kardaan koos nuutide ja kahe ristiga. Mul pole aga õrna aimugi kui tugev see kardaan peaks olema ja mis jõudu pumba käitamiseks vaja on .... ???