18-09-2023, 10:55 AM
(18-09-2023, 09:03 AM)klemm Kirjutas: Miks peaks esimese korruse elanik maksma lifti elektri ja katuse remondi eest.Absoluutselt õiged küsimused! Lihtsalt tahtes elada ÜHISkonnas, siis me peame ka ÜHISelt panustama sinna. Elik solidaarselt. Selles suhtes on erinevate telekanalite peal tmitmeid sarju, kus ju kõige selle vältimsieks kolotakse karupeesse elama, peamiselt Alaskale. Õigemini sinna kolinutest on enim saateid. Samas on see üks väheseid kohti ilmas, kud "riik" eli kseal Osariik jagab teenitud raha ka elanikele tagasi. Seal mõned täitsa püüavad peaaegu ilma 21.sajandi kulutsteta hakkama saada aga tänasel päeval päris lõpuni masku"vabaks" ikkagi vist ei saa.
Las maksavad viimase korruse elanikud.
Miks ma pean maksma tasuta transpordi eest, ma sõidan autoga.
Miks ma pean maksma tervisekassasse, ma olen terve ja üldse kõva mees. Lisaks käin tasulise arsti juures.
Miks ma pean maksma kütuse aktsiisi mis läheb teede remonti, mul on maastur ja muda meeldib.
Miks ma pean maksma tubaka ja alkoholi aktsiisi, niikuinii suren ära.
Miks ma pean maksma üldse makse, niikuinii need 101 ei oska rahaga ümber käia ja joovad selle maha.
Ei ole iroonia, tõsiselt küsin.
Aga asi lihtne: mida vähem tarbid valmis poest saadavaid tooteid seda maksuvabam elu sul on! Praegu on koriluse tipphooaeg ja "tasuta" korjatud-kasvanud söögi oma metsa puudega köetaval puupliidil sisse tegemine, kartuli salve panemine jms kõik vähendavad maksukoormust! Aeg on meil (veel koos õhuhapnikuga) maksuvaba. Ja kui sa talvel nendest kodus ISE samal pliidil ka süüa teed arutult kalli valmistoote soojendmise või üldse väljas söömsie asemel, langeb maksukoormus veelgi! Ehk mida kallimaks "kindladkäed" oma lausrumaluses elu Eestis ajavad, seda kuluefektiivsem on tagasipöördumine naturaalmajanduse poole. Aga sellest aru ei saada, et see on nokk-kinni-saba-lahti asi! Aga eks see köögita, keldrita ja sahvrita "avatud" planeeringuga magalaelanike kasvatamine on ka üks osa suuremast plaanist. Kuna kõhuorjad oleme me kõik, siis on seda kaadrit jube lihtne lõputusse käiberattasse kinni panna. Ja et kõhtu orjata, oled sa SUNNITUD enamusele esitatud küsimustele ka jaatavalt vastama sest sa elad ÜHISelulist sõltuvussuhtelist vegeteermisvormi. Ja siis on grupp kes on suures piires mõiste alla "Vabad Kodanikud" mahtuvad. Keda on paganama raske orjastada ja sundida...
50 ruutu kevadel maha, sügisel üles ja see on pool saagist sorteerimist ootamas. Lisaks küüslauk, sibul, tomatid, kurgid jne. Lisaks õunad, metsamarjad, seened jne. Puhtalt oma hoidiste ja juurikatega elaks talve "kuidagi"moodi üle. Miski reserv on alati ka aga kõige aluseks lisaks maapinnale on jahedate keldri(te) olemasolu! Selgelt on seal sees ka mingi riigimaksude komponent aga me oleme ka ju vastu saanud üliheade teede jms kasutamisega. Aga seal sees ei ole kellegi võõra ülikasumit, moori plastiktisse ja ajuvabasid soojamaareise! See komponent koos maksudega on puudu ja kindlasti ei ole see pidevale tarbimise suurenemisele orjenteeritud ühiskonnas "hea". Ma ei oska täpset numbrit arvata aga ainuüksi esimese eluaasta lapselapsele tehtud püreed hoiavad kokku üüratu summa! Laste toidud on ju ajuvabade hindadega... Paarsada-viisada eurot kokku ikka on keldri väärtus? Otsene kulu paarkümmend, kuna see kõik ju toimub ja tekib niisama elamsie kõrvalt hobina. Kartulile kporraliku uue serditud seemne ma küll ostsin aga see oli miski 2 aastat tagasi 50 raha... Samas käis Proua eile kiirelt metsatiiru kui ma tulevaks aastaks mererannatomatitele adru ette vedasin, miski 10 liitrit pohla = turu hinnas ~60€. Samad mererannatomatid, mis adru sees ise kasvades kannavad uskumatult aga lõpp valmis ei saa, siis nendest teen "rohelise tomati plöga sibulaga" elik pastakastet. Ürte, tsillit, küüslauku ehk erinevat. Puhas öko ja veekann jne Lihata kastmed on 6+ €/kg ehk mingi mõne hetkega teed valmis paarikümne euro eest maksuvaba toitu. Mille saab siis mõne hea veini või muu napsu aktsiisi investeerida, et oma kasvatatud toit hästi maitseks See on 2-3 pudelit head punast veini.
Ja see on meie puhul samasugune MIKS-küsimus olnud, mis on muutunud uuesti aktuaalsemaks 1.vanuse kasvu ja 2.arutute hinnatõusudega! MIKS me peaksime maksma asjade eest mis kasvavad ise, on peaaegu tasuta ja nende kasvatamine-korjamine-töötlemine on puhas tervis, lust ja rõõm! Käib ka ahjukütte kohta. Teine MIKS-küsimus on mul olnud nüüd 41 suve, minul Peremehe ja Omanikuna 39: MIKS ma peaks suvemajja panema elektri ja kulutama raha??? Ehk maksma ka makse, seadma maakasutusele piiranguid jne. Ehk ei pea üldse Alaskale või Patagooniasse või Ausside sisemaale kolima, täitsa siinsamas Eestis saab täiesti legaalselt MAKSUkulu 101 poolearulise ülalpidamiseks ja võõraste kasumite toetamist vähendada Liberastidele ja uuspunastele see muidugi ei meeldi aga mis teha...
PS: et ennast hästi tunda, tuleb seda tasuta transporti kasutada! Näiteks. Ja tasuline arst on tähtsusetu kui vaatad pärast epikriisi ja e-riigist sinu peale kulutatud summat mingi tõsisema haiglaravi vajanud häda korral! Ehk on teenuseid, mille eest tasub ka makse maksta! Kuna on automaksu teema poolitus, siis kütuseaktsiis pole ka paha sest teed on Eestis fenomenaaalselt head tegelikult, seal sees ka veeTEED! Nagu ikka, siis ERAteedega on probleemid nii maal kui veel, riiklikud ÜHISrahastatud asjad on üldiselt korras.